[2015-11-05]
... på Hannah Aldridge + Jetbone @ KoM 4/11
Foto: Vanja Fridhammar
Arrangören Rootsy skriver: "Få kvinnliga artister fångar essensen av Americana-musiken som Muscle Schoals egna Americana-prinsessa Hanna Aldridge. 27 år unga och vackra Hannah Aldridge, dotter till Walt Aldridge, en av låtskrivarikonerna från soulmeckat Muscle Shoals, har släppt sitt debutalbum ”Razor Wire”. Med hjälp av de finaste Alabama-musikerna med bl. a vännen Jason Isbell visar hon tydligt att hon kommer bli en av de nästa stora kvinnliga Americana-stjärnorna. På skivan har följt ett ändlöst turnerande över hela USA och delar av Europa. Nu är det äntligen Skandinaviens tur att få hit Hannah tillsammans med Southern Rock slynglarna i Jetbone som kompband på lång turné."

Kvällen på KoM är den första spelningen av 18 i Sverige och Norge. En spelning som Hannah och Jetbone ska vara nöjda med, särskilt med tanke på att de träffades dagen före för första gången!

Hannah börjar solo med akustisk gitarr, först en helt ny låt kallad "Gold Rush" om musikstaden Muscle Shoals där hon ofta jobbar. En låt tillägnas sonen Jackson hemma i Nashville, en annan - hårdare - tillägnas en ex-kavaljer. En text beskriver barernas värld: "farlig för en flicka som mej!". Fast hon ser klart tuff ut: helt i kolsvart med en T-shirt med citat ur en raptext ("Notorius Thugs" med The Notorious B.I.G.) och cool cowboy boots.

Så går Jetbone upp på scen och med elektriskt komp går volymen upp många snäpp. Jetbone blir ett bra kompband, känns väl förberedda, men ibland kommer Hannahs sång i kläm. Synd, för hon har en skön röst och välgjorda texter. Men OK, det är första gigget.

Jetbone har även de en färsk platta, "Magical Ride", i bagaget. Inte dum alls. Och till slut får så dessa 5 ynglingar från Sundsvall helt ta över scenen och lira sin retro sydstatsrock. De har verkligen stor känsla för idiomet - även i sitt val av klädsel och instrument. Mest egna låtar antar Redaktör'n, men avslutningen på deras set blir "Hush" och "The Weight", nu förstärkta med Hannah på kör.

En fin onsdagskväll på KoM. En alltmer etablerad scen för internationella artister på turné. Det applåderar Redaktör'n.