[2016-01-05]
... på sCream @ "Local Heroes" på O'Learys Järntorget 18/12
Olle Schelander sång/ gitarr, Anders Olausson bas och Eric Olausson trummor. Foto © Vanja Fridhammar
Olle Schelander har vi under det senaste året mest sett och hört som inhoppad gitarrist bredvid Simon Lindekrantz i konstellationer som Blues Deluxe och Local Heroes. En glimrande gitarrist, men detta är bara 'toppen på isberget': Olle har en gedigen CV som sångare, låtskrivare och gitarrist. Redaktör'n har försökt reda ut det i en minibiografi!

Vi är nog många som saknar bandet The Remedies. Kvällens 'debuterande' trio sCream består faktiskt av 3/4 av det bandet. The Remedies minus Martin Carlberg alltså. Ett band som var tidiga med 'americana': en musikgenre som Olle gärna rör sig i när han själv skriver musik. Men just ikväll passar den tuffare etiketten 'bluesrock' bättre på trion sCream! Ett bandnamn som onekligen pekar i en viss riktning.

"Looking For Somebody" (Fleetwood Mac) sitter perfekt, snygg och skönt blå. Så gör Creams "Sunshine Of Your Love": övertygande spelad med både rejält tryck och snygga detaljer. Inget hafs här inte. Och visst passar Olles röst och precisa gitarrspel perfekt ihop med Creams sångbok.

Det blir rejält röj i "Rock And Roll Hoochie Koo" à la Johnny Winter. Trion rullar på med en ZZ Top, med Robin Trowers "Inside Out" och med en sanslöst snygg version av Creams "White Room" som elegant fångar låtens karaktär. Glöd och teknik i skön förening. Kvällens bästa nummer? "Someday Baby" blir till slut en värdig final. Full pott för den här triospelningen med Olle 'Guitar' Schelander and the Fabulous Olausson Twins.

Fräck rockblues på hög nivå, övertygande levererad. Massor av applåder för den. Nu hoppas Redaktör'n förstås på att Olle även kommer att ta sig tid att bejaka 'americana-sidan' av sitt musicerande. Ett låtskrivande och musikskapande som vi då och då fått höra glimtar av under åren. Eget material som skapats på kammaren och som gnuggats och slipats och tejpats i en studio långt långt borta i Kanada. Kanske dags att låta publiken i Göteborg få avnjuta det föreslår Redaktör'n fromt. Varför inte ha det som Nyårslöfte? (OK, de brukar ju alltid brytas, men ändå...)