[2016-03-31]
... på - för en gångs skull - inspelad musik

Den Mänskliga Faktorn: "Svarta moln, Vita björn"
släpps 4/4 på Spotify, iTunes etc. Bilder nedan © bandet.


Den Mänskliga Faktorn var ursprungligen en trio men är numera en duo. Som skriver i sitt utskick: "Men vi, Jonas Slättung och P.O Björklund, har axlat gitarrbandet och tagit fullt strängansvar på skivan. Det är faktiskt vi två som lirar i princip allt Du hör på låtarna. Förutom på några få ställen: på Dansar är det Joakim Fritzner som trakterar pedalsteel så vackert, på Kärlekens dörrar hör vi ett smakfullt gitarrsolo som Andreas Gustafsson spelat in och på Vita björn får Kalle Stintzing fritt spelrum vid pianot. Tack för det."

Vi citerar duon: "Vad blev det för en platta då? Jo, det blev faktiskt det bästa vi släppt ifrån oss, någonsin. En rik, varierad skiva, med hårt och mjukt, tungt och lätt om vartannat. Den här gången blev det en sexspårig mini-LP. Eller en sexspårig stor-EP – du kan välja själv vad som känns bäst. Och det svänger. Låter bra."

Redaktör'n såg/ hörde dem för två år sedan på Götahof, då som trio med Olle Grahn. Skrev efteråt "Massiv rock på svenska: ambitiöst arrangerad, välrepad, snygga körer, bra sång över huvud taget. Men inte med så självklara melodier som de två andra banden [dvs. Surrender Dorothy + Uncas Tribe]. Seriöst tonläge, inte så lekfullt."

Tycker dessa rader kan stämma in även på "Svarta moln, Vita björn", även om melodierna här känns lite mera 'catchy'. Redaktör'n har tyvärr inte så mycket referenser inom svensk rock i sitt lilla huvud (säg Kent, Lundell och Winnerbäck och hans ögon får en lätt glasartad blick) och kan därför inte prestera några djupsinniga jämförelser inom genren, men han rekommenderar påstridigt sina (ev.) läsare att kolla in denna mycket gedigna EP. Skivutgivningar med eget material gör alltid Redaktör'n glad.
OK? Varför inte börja med videon till spåret "Ska du följa med"?