Redaktör'n tänker till på att årets höjdpunkt för bluesälskarna närmar sig:

Göteborgs Bluesförening arrangerar sin årliga festival, nu för fjortonde året i rad.


I år hålls festivalen fredagen den 1 juli och lördagen den 2 juli, återigen på två scener vid Villa Belparc, oasen i Slottsskogen. En festival med romantisk folkparkskänsla: Sveriges vackraste bluesfestival?

Som alltid hör vi en blandning av internationella och svenska musiker: namnkunnigast är nog den amerikanske sångaren Mud Morganfield, legenden Muddy Waters äldste son. En dynamisk artist och underhållare som formligen äger scenen, når ut till publiken och ger dem den bästa Chicagoblues de kan tänka sig. Från USA kommer också energiknippet Kellie Rucker, sångerska och munspelare med rötterna i bluegrass, blues och rock.

Såväl Mud som Kellie har tidigare uppträtt på festivalen, medan däremot Stacie Collins från Nashville är här för första gången. En tuff sångerska, även hon munspelare, som levererar blåfärgad rock'n'roll och honkytonkmusik.

Från Tyskland kommer de för festivalpubliken välbekanta B.B. & The Blues Shacks. Ett favoritband som på senare år adderat soulklanger till sin repertoar av jumpblues och Chicagoblues. Travellin' Brothers från Spanien, på festivalen för första gången, vann musiktävlingen European Blues Challenge 2015. Sex musiker med en bred repertoar: blues, swing, jazz, funk och rhythm & blues.

Men tittar vi på festivalens svenska artister så hittar vi pristagare där också: Ida Bang & The Blue Tears exempelvis vann Swedish Blues Challenge 2015 med sin blandning av blues, rhythm & blues och americana. Ida Bang och hennes band har gjort ett djupt intryck på bluespubliken det senaste året, något man också kan säga om Göteborgs egen Richard Tehler. En kraftfull och fantasifull gitarrist med stor bredd i spelet som öppnat konserter med artister som John Mayall och Wilko Johnson.

Wandering Peggy ger oss akustisk blues och spirituals med mycket känsla och lekfullhet men också med stor respekt för traditionen. Traditionell blues, javisst: Skip James, Leadbelly, Mississippi John Hurt m.fl. Men begåvade Hannah Tolf sjunger som alltid friare än vad som är typiskt för genren.


Gumbo har vi hört flera gånger på festivalen: ett band som musikpubliken älskat i 15 år! En fenomenal sextett som fullkomligt övertygande spelar självsvängande karnevalblues och rootsmusik från New Orleans.

Bandet Knock-Out Greg & the West Coast Grinders har inte spelat på festivalen tidigare - men som individuella musiker är de veteraner. Knockis och Little Mark från Stockholm möter tre av Göteborgs finaste och ljuv musik uppstår: klassisk blues av den gamla skolan, rhythm & blues och swamp pop.

Virginia & Skybenders blev tvungna att boka av i sista stund. Ersättare är Black Cat Bone: ekande blå blues med elektriskt sprakande klanger blandad med gungande old time music med rötter i den djupa Söderns bibelbälte. En av förra årets festivals bästa akter.

Elva blå akter under två långa julikvällar: visst blir det årets höjdpunkt!


Redaktör'n