[2016-08-24]
... på Göteborg Blues Festival @ Villa Belparc, utomhus i Slottsskogen 1/7 + 2/7
Arrangör: Göteborgs Bluesförening i samarbete med Villa Belparc.

Bluesfestivalen av årsmodell 2016 är redan historia. Dags att kasta en blick i backspegeln på de två blå kvällarna i Slottsskogen. Årets upplaga var - som alltid - en klart gemytlig tillställning och en mycket väl fungerande musikfestival. Det ska bluesföreningens styrelse, funktionärer och medlemmar ha massor av cred för!

Däremot tyckte Redaktör'n att årets festival var ojämnare artistmässigt än föregående års upplaga. Tycke och smak, som alltid. Alltså väljer han egoistiskt att uteslutande lägga tid på att skriva om några av de akter som han själv uppskattade. Dagens kapitel handlar om Richard Tehler. Det blir fler kapitel. [Nej, det blev det tyvärr inte. Redaktör'n kroknade och tog som ni vet lång paus i sitt skrivande.]

Fotnot 1: Alla foton © Vanja Fridhammar. Jodå, det kommer ett rejält fotoalbum på nätet också!

Fotnot 2: Parenteserna efter låttitlarna i texten nedan anger låtskrivare OCH/ELLER artist som förknippas med låten. Tricky business that.


I backspegeln 1: Richard Tehler fredag 1/7
Richard Tehler gitarr/ sång, Dan Helgesen orgel/ piano, Gian Kündig bas, Abbe Abrahamsson trummor

En fenomenal kvartett som Redaktör'n även hört tidigare i år, den 5/2 på S/S Marieholm. En imponerande konsert som han skrev glada rader om. Några - men inte många - av de då spelade låtarna upprepas ikväll.

"Hear My Train A Comin'" (tror Redaktör'n att det är. I så fall Hendrix) blir en rivstart. "Spanish Castle Magic" (mera Hendrix) följer i lång upplaga: Richard utnyttjar wahwahpedalen fullt ut och Abbe står för långa muskulösa trumbreaks. "Empty Arms" (SRV) är en snabb tolva. "Double Trouble" är givetvis en läcker slowblues. Imponerande sång, skön violinton i Stratocastern och ett solospel som går långt utanför mollpentans standardramar. En tungt pulserande "Woman By My Side" tror Redaktör'n är Richards egna komposition. Lika självgående som om den varit en ZZ Topklassiker. Dan tar ut svängarna rejält på tangenterna.

"See That My Grave Is Kept Clean" (Blind Lemon Jefferson) är förstås en traditionell blues med massor av år på nacken, men Richard gör en mäktig, aggressiv tolkning. Flitig wahwah igen, tack för det. "Problem Child" (Doyle Bramhall II) blir en häftig rytmorgie: nu är det totalt frispel på alla händer och fötter!

Med "I'm Ready" (Muddy Waters) är vi tillbaka i bluesen med rått blått tunggung. Gian har järngrepp. Och som avslutning en låt som Redaktör'n absolut inte kan placera (egentillverkad?): vacker, melodisk med ett lång skönt mångfärgat solo.

En klar höjdpunkt på festivalen redan där. Men bluesfestivaler i all ära: den här akten vill man spontant smuggla ut på stan. Turnéer, klubbar, rockfestivaler. Vilket givetvis blir lättare ju fler egna låtar som införlivas i repertoaren. Den här spelningen var klart vinklad mot bluesfansen, men vänta bara, Richards kompositörspenna lär vara vässad. Vi håller tummarna!