Niklas Rydén, Martin Oldsberg och Uncas Rydén. Bilder © Redaktör'n
[2019-01-06]
...
om Another Side of Christmas 2018 @ Atalante 22/12

Uncas är alltid värd att citera: "en avskalad och personlig julföreställning där musikern, låtskrivaren och författaren Uncas Rydén reflekterar över livet, samtiden och julen i text och musik. Det blir både gamla och nya egna låtar, en julpsalm eller två, liksom ett eller annat örhänge ur julmusikens väldiga skattkista. Texter och berättelser väver ihop toner och ackord i en finstämd matiné där Uncas tar musikalisk hjälp av munspelaren Martin Oldsberg och pianisten Niklas Rydén. Alltid med julen i centrum."
Och så blir det. Och det är alldeles, alldeles underbart.

Det här är Uncas 6:e julföreställning, denna gång på Atalante: "En plats för samtida scenkonst". Vilket gör kvällen proffsigare i alla avseenden, ger oss mera konsertfeeling. Men lite intimitet går nog förlorad. Sist höll Uncas till i Pias lilla butik Eco & Fair: intimare än så blir det inte.

Estradören Uncas är vi alla väl bekanta med. Han är - förstås - i allra bästa form i kväll. Martin, "Den Andre", skapar lyhört stämningar kring texterna med sina munspel, gör ibland bländande soloinpass. Alltid lika smakfullt. Och Niklas är den perfekte ackompanjatören på en vackert klingande flygel.

Uncas blandar och ger. Nytt och inte fullt så nytt. Egna "I väntan på Messias" ("Vi vet så väldigt mycket / Och inte ett uns mer"), "Kodakkarusellen" ("Vill du sitta med oss andra / Eller rida på din kodakkarusell"). Äldsta egna låten i afton: "När vi var kött o blod" om vår problematiska tekniska utveckling. ("Vi ska lära oss att älska digitalt min vän / Det är nog hygieniskt"). "Järnvägen från Bagdad till Berlin" ("Utvecklingen har fastnat på en obrukbar dressin / På järnvägen från Bagdad till Berlin"). Förlåt om något citat är lite ungefärligt.

Mera eget: "Christmas Django": Djangorytmer så klart, svensk text (en spekulation: tar Tomten Sobril?) och tempobyte upp till formidabelt racertempo. Och Martin och Niklas solar så elegant.

En ny låt, "Månen över Masthugget", inspirerad av att man i december beklämmande nog fann en bombattrapp utanför Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg.

Ett par engelskspråkiga original: "Gingerbread Man" om sagofigurer som fastnat i det förgångna. Och "Come Down My Chimney": en pojkes juldröm i en krigshärjad stad.

Inte bara sång: Uncas reciterar dikten "SORG", en lek med ord i rader som börjar på samma bokstav. Han får bl.a. in Otrivin, sällan hört i poesi. Och så en monolog ur egen novell om en begravningsentreprenör som pratar musik med en död. Och så en sång på tyska. Så klart.

Niklas sjunger ett par nummer vid sin flygel: "I'll Be Home for Christmas" (om jag minns rätt) och "Det går en ängel kring vårt hus". En ljus och behaglig röst som inte får hållas under skäppan.

Klassiker givetvis: "Det är en ros utsprungen" där Martin backar på munspel, kopplad till en pedal som ger ett mäktigt orgelljud. "Have Yourself a Merry Little Christmas" med Uncas på ren skönsång. Snyggt Uncas!! Eviga "When You Wish Upon a Star". Och en GLAD låt efter allt allvar: "När röda kostymen får vita revär / Då vet vi helt säkert att julen är här!" Och så egna "Slutkoral". Applåder! Ses nästa år! OBS: VIDEO


 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress