[2019-01-09]
... på Stan Webbs platta "Webb" Indigo Delux Records IGOXCD 538 Z (2001)

Namnet Stan Webb, främst känt från bandet Chicken Shack, är nog inte på allas läppar i januari 2019. Vissa har lyssnat på honom sedan länge, typ den engelska bluesboomen under slutet av 60-talet. Andra hörde honom kanske för första gången lördag 2 juli 2011 på Trädgår'n under Göteborgs Bluesförenings festival. En stark upplevelse på många sätt. Hans gitarrförstärkare har uppenbarligen ett volymvred som går till 11.

Men Stan är inte fullt så endimensionell som den spelningen kunde ge sken av. År 2000 spelades albumet "Webb" in, dels i Norfolk i England, dels i Nashville USA. Producent, rytmgitarrist och låtskrivarpartner var Fred James, en amerikan med ett långt och gediget CV. Resultatet blev ett varierat, nyanserat och väl sammanhållet album som presenterar kvaliteterna i Stans röst och gitarrspel bättre än vanligt. Förmodligen är albumet knepigt att få tag i idag, men dess spår utgör de 13 första spåren på samlingsalbumet "Strange Situations" (2006) som även finns på Spotify.

Redaktör'n är sorgligt medveten om att 'engelsk blues' inte faller alla på läppen. Noteras kan då att "Webb" är en engelsk/amerikansk hybrid som bl.a. kan stoltsera med The Third Coast Horns och med Billy Earheart, Hammondorganist i Amazing Rhythm Aces.

Skulle det emellertid vara så lyckligt att 'engelsk blues' faktisk faller Dej på läppen skulle Du kanske tycka det vore intressant att botanisera i Redaktörn's sidowebsite "Knights In Blue Denim": flera hundra sidor med korsreferenser. 'A labour of love'. Välkommen in!