Kjell Jansson bas och Magnus Grahn trummor. Nedan Matti Ollikainen piano
Foto © Redaktör'n
[2019-05-29]
...
om Matti Ollikainen Trio @ Unity Jazz 25/5
Matti Ollikainen
piano, Kjell Jansson bas, Magnus Grahn trummor
Redaktör'n tillbaka på Unity Jazz på Kyrkogatan 13. Sitter i Konsertrummet och lyssnar på Mattis trio, med känslan av att de spelar i hans eget vardagsrum. En närhet som annars är svår att uppnå. Att Unity öppnat minskar inte Redaktörn's kärlek till Nefertiti: Sveriges andra stad har plats för dem båda.

Har fått frågan, men nej: detta var inte Franska Trion i ny upplaga. Mattis trio var helt instrumental och framförde visserligen några av Mattis egna nummer men främst material av namn som Paul Chambers, Ornette Coleman, Bud Powell m.fl., om än arrangerade efter eget huvud.

Annonsen lovade "supersvängig jazz" och den etiketten levde man upp till. Redaktör'n gungade på så att han höll på att ramla av stolen under Bud Powells "Hallucinations". Totalt sväng från ett akustiskt piano, en kontrabas och ett nätt trumset. Kvällens tanke: Kan man lira behövs det inte så mycket prylar.

Ett av Mattis egna verk var en vacker ballad inspirerad av trumpetaren Arne Larsson. Redaktör'n vet inte vad han ska skriva om Mattis pianospel: fantasifullt, lyriskt, världsklass. Men det har redan skrivits. Och så Kjell och Magnus, det perfekta radarparet. Bländande solister, även de.

Jazzstandarden "Lullaby of the Leaves" fick avsluta kvällen. En ljuvlig final. Två set mellan ca kl. 21.00 och 23.00. Entré 150 kr och som det heter, 'värt varenda öre'.

PS. Den här kvällen hade Redaktör'n bokat bord i Konsertrummet. För en månad sedan slank han in på Unity och lyssnade på en fin kvartett, Amalia: piano, altsax, kontra, trummor. Då satt han i baren och hörde alldeles utmärkt även där. Testa!

PPS. Fredrik Rixman, grundare av Unity, är såväl erfaren krögare som eminent jazzgitarrist, även hörd på Nefertiti.

PPPS. Tack Bertil för att du tipsade om Unity!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress