Ovan fr.v. P.O, Filip, Pilen och Jonas. Sebastian skymd - men han får revansch nedan!
Bilderna © Redaktör'n
[2019-05-30]
...
om Den Mänskliga Faktorn @ 'Plaskis', Älvsborgsplan 26/5
P.O Björklund sång/ gitarr, Sebastian Sandberg gitarr/ sång, Filip Rådberg gitarr,
Jonas Slättung bas/ sång, Henrik 'Pilen' Pilquist trummor

Stekande solsken, gröna gräsmattor, plaskdamm (tyvärr torrlagd), stojande barn, hysteriskt megaloppis bakom scentältet. Klart picknickläge, och där borta kommer någon kånkande på pizzakartonger. Det är den totala motsatsen till 'goth rock' denna blanka söndagseftermiddag i Majorna. Även musikaliskt: Faktorn levererar sin muskulösa gitarrock med en massa glädje. De gräver djupt i sin välskrivna repertoar, från nya singeln "Som bara du gör" till klassiska "Vita Björn". Vita Björn är alltså ett kvarter i Majorna med stora vitmenade höghus. Upplyser Filip mej vänligt om.

Texterna går från het kärlek till diskbänksrealism, musiken från frän pop till rak rock. Riff och markeringar till höger och vänster, inget slöspel här inte, och över alltihopa lägger Filip bara så skönt giftiga licks och solon på sin vintage Gibson SG. P.O har - det visste vi redan - den rätta rockpipan, slänger sig in i låtarna, sträcker triumferande gitarren mot skyn eller kastar sig bedjande ned på knäna. Ingen 'shoegazing' här, tack och lov. Och en riktig man klär i hatt.

Själva skriver de på Fejjan: "Majornas finest dunkar in rootsig rock, prålig pop, slamrig soul och viskande visor – allt levererat med den bästa stämsången i stada." Och visst sitter refrängerna, visst glänser Sebastian & Jonas i körerna. Det räcker med några publikstinna gigs, sen är allsången ett faktum.

Det är brist på livemusikscener i Göteborg: ett evigt om än inte kärt ämne här i GigKalendern. Så när vädergudarna är nådiga - och det händer - så är dessa småskaliga utomhusspelningar en ren välsignelse. Vi behöver inte alltid ha FKP Scorpio i förarsätet. Tack och lov finns det göteborgare som med barnets övertygelse bestämt säger "Kan själv!"

Sista ordet får Filip, han med wahwahpedalen. "Fick du inte lite Hyde Park vibbar ändå?" Så klart!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress