[2019-12-16]
...
på 'Another Side of Christmas' - Uncas Julföreställning @ Treme 15/12
Uncas Rydén sång/ deklamation/ gitarr & Martin Oldsberg munspel. Bilder © Redaktör'n
Tristmörk o regnig söndag. Bläh. Men dagen räddas av Uncas årliga Julföreställning, den 6:e i ordningen. En högtid i sig. Sist var det på rymliga Atalante, nu på intima krogen Treme på Sveagatan 16. Den är så nätt i formatet att Uncas gör två föreställningar. Nästa datum är söndag 22/12. Passa på!

Ikväll gör Uncas föreställningen på duo. Uncas & Martin (f'låt, Uncas & Den Andre) är ett eminent musikerpar, tvenne välbekanta herrar som Redaktör'n inte behöver orda om. Vi går rätt på repertoaren: En svängig "Jinglande Bjällrornas Kväll" inleder, följd av två känslosammare nummer: "I väntan på Messias" ("i väntan på Messias finns så mycket att förstå". Förvisso.) och paradnumret "Kodakkarusellen". Redaktör'ns ögon tåras. Igen.

Uncas förfäktar att Den Andre sagt: "Har man med ett munspel så måste man lira nån blues". Den Andre vinkar avvärjande, men nu blir det "Merry Christmas Baby" av Charles Brown - men i Elvis version. Det blir en blues som hade platsat på vilken blå scen som helst i stan. Tonartshöjningen bygger upp för munspelssolot - och vilket solo! Martin excellerar! Så blir det filosofisk prosa: "Det spökar i Lustgården". Sången "När vi var kött och blod", briljant, nostalgiskt vemodig, kunde varit av Hasse & Tage, men som nästan allt det övriga kommer den från Uncas vassa penna.

Uncas munhuggs indignerat med Den Andre (nu även refererad till som Pappersvändaren och Traditionalisten av Uncas, kärt barn har många namn) om hans lutfiskrecept ("Med bacon!? Ett norskt recept!") varefter Uncas egna "Julpsalm" avsjunges acapella av oss alla som nu försetts med textblad: "Det är en psalm så alla kan sjunga, även de som inte kan sjunga". Kloka ord. Paus.

Tillbaka med en satirisk chanson: "Visst är det skönt, nu är det nästan Jul igen". Läckert munspel (finns Djangomunspel som genre?). Uncas ökar tempot, ökar och ökar ... men Den Andre hänger med med lätthet. En uppvisning i racermunspel. Så blir det sången "Månen över Masthugget" som skrevs till förra årets evenemang. Musiken är åter igen i Hasse & Tages anda. Allvarliga rader, vad sägs om "Vi måste dela våra kval" eller "Tiden är ett elände som trotsar allt vårt slit". Nej, Uncas levererar inga myspekoral.

En stämningsfylld "Det är en ros utsprungen" kompletteras av mäktigt munspel à la tramporgel. Och så en Uncas-klassiker: "Tåget ifrån Bagdad till Berlin". Han är en genial textförfattare, ordvrängare, tungvrickare, språkmagiker. Den Andre accentuerar stämningarna med skärande munspel. Så en dikt: "Klockorna ringer". Hörde jag rätt: "Råttan i Hameln har pimpat kloak(en)röret". Redaktör'n tänker tillbaka på beatpoeterna. På med kapodastern och visan "Julvisa": "På julafton ska allting va' klart till Sir Väs". Ja, så har det varit länge. Visan slutar med en snitsig Jingle Bellssnutt på munspelet. Uncas påbjuder så en väl värd applåd för bartendern Anders: "Han är en installation i sej!"

Finalen blir en vacker "Stilla Natt" med fenomenalt munspelssolo. Och ett framklappat extranummer: John Lennons "Happy Xmas (War Is Over)". Happy Xmas, ni mästerliga musikanter, Uncas & Martin! Ses nästa år!

Uncas ursprungliga presentation

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress