[2020-07-11]
...
på Freddie Nyström Band: "På väg igen"
Klicka omslagsbilden nedan för läsbar info om musiker och annat
Freddie är en produktiv herre. Redaktör'n sitter med hans nya album i handen: kan höras på Spotify men finns faktiskt även som fysisk CD. Som raskt trycks in i spelaren och "Bluesman" rullar igång. En låt med Spencer Davisvibbar - och hallå, vi hör en kvinnoröst bredvid Fredrik! Incka Ullén, en gång i bandet William, hjälper till med körsång här och var. Och ännu en innovation: Bosse Hansson, kanske mest känd som Hammondorganist i Mr Bo & The Voodooers, sitter trygg vid tangenterna. Dessutom i vanlig ordning Gunnar Kungur alt. Rolf Svensson bas och Ulf Jansson trummor. Producent Tomas Gabrielsson.

Nästa spår: En snabb tolva, Fredrik och Bosse solar (det gör de ofta) och Incka körar igen. Så en slowblues, "Min tur". Några av sångerna har spelats in tidigare, detta är en av dem. Lite "As the Years Go Passing By"-känsla. Snyggt Bossesolo och så nästa spår: "När det blåser kallt". Fräck rifföppning på ett tungt nummer. ja, hela låten har väl riff i botten. Ingen standard, lite annorlunda form och vändningar.

"Kärlek på burk" började så glatt skuttigt att hjärnan poppade fram ordet 'calypso'! Det gör inte nästa: Ett ettrigt gitarrsolo inleder, tja, sen 60-talsrock av tung engelsk modell. Bosse är i sitt esse, hans Hammond formligen morrar. Han ÄR en rocker: glöm aldrig att Jon Lord är en stor hjälte för honom. Dessutom totalvräk på gitarren.

"Tribute to AC" är Bosses granna komposition, en instrumental tillägnad Albert Collins. Den svänger ett gäng, sa' nån. "Ta mig genom dan" känner vi igen. Klassisk gång i rytmen och fräckt gitarrspel. "Dubbla budskap" är en vacker mollblues av klassiskt snitt. Så en snabb tolva följd av "Logga ut" med Redaktör'ns favorittext: "Trött på att sitta, sitta i trafiken / På väg till kontorsfabriken". Varken Freddie eller Redaktör'n har jobbat på "Cadillac assembly line" eller plockat bomull, men kontorsångest känner vi båda till. Orgel och gitarr turas om, varv på varv, inspirerad av kontoret.

Freddies texter är minst sagt kärnfulla och rakt på sak, hans tankar och observationer radas upp. Han repeterar, hamrar hem texten, har inget behov av att Dylankrångla. Rösten halvt viskande, halvt hes, hans signum. Gitarrspelet är varierat, i intensitet och i klangfärg. En skicklig gitarrist: jag kunde skriva "fräckt gitarrsolo" på alla låtarna, men det vore tjatigt. Men ni vet nog!

Man har sparat det bästa till sist på plattan. Inte i originalitet men i ren känsla tycker Redaktör'ns ibland lätt avtrubbade öron. "Du är mitt ljus". En dynamiskt spelad kärleksförklaring: vackert gitarrsolo, vackert Hammondsolo, ja även ett vackert bassolo från Gunnar Kungur. En kioskvältare. Ackordsföljden lånad från Luther Allisons "Serious" sa' Fredrik. "I'm as serious as a heart attack". Det är Freddie också, tveka inte om det. Och han är på väg. Kanske till kontoret, degen ska in. Men dessutom till en scen nära dej.

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress