Fr.v. "Romeo's Escape" (1987), "Interstate City" (1996) och "West Of The West" (2006).
Foto © Redaktör'n förutom promofoto längst ned.
[2021-02-13]
...
på Dave Alvin och The Blasters

"Americana" är en populär term hos musikskribenter. Redaktör'n uppfattar det som en etikett på musik som är en välsmakande pyttipanna - eller jambalaya? - av amerikanska musikgenrer. Och stämmer det så är Dave Alvin, likt exempelvis Delbert McClinton, en utövare av "Americana".

Dave dök upp i Redaktör'ns värld när han började lyssna på The Blasters. Ett band från södra Kalifornien som lirade en slags Americana de också, fast med betoning på rock 'n' roll lirad i ett ofta punkigt tempo. På sologitarr hittade man Dave Alvin, på sång/ gitarr hans brorsa Phil. Dessutom var Dave den flitigaste låtskribenten i bandet.

Nu handlar det om första halvan av 1980-talet: sedan drog Dave med gitarr och anteckningsblock. Han ville spela sina egna sånger, och dessutom så var förhållandet klart spänt mellan de två bröderna. Inte helt unikt i branschen.


Dave tog förstås med sej sina egna låtar ur The Blasters repertoar och på hans debutalbum 1987 hittar man Blasterspärlor som "Long White Cadillac", "Border Radio" och "Jubilee Train". Albumet som i USA hette "Romeo's Escape" och i Europa "Every Night About This Time" fick glimrande recensioner men sålde bara sådär.

Men Dwight Yoakam, talangfull singer songwriter och countrystilist, sjöng in "Long White Cadillac" och fick en singelhit 1989. En låt om Hank Williams död i en Cadillac på Nyårsdagen 1953. Inte så muntert ämne men framgången gladde Dave som bet ihop och jobbade vidare.

Vi hoppar till 1996 då albumet "Interstate City" med Dave Alvin & the Guilty Men släpptes. Ett livealbum inspelat på Continental Club i Austin TX, och en av Redaktör'ns absoluta favoriter bland liveinspelade plattor. En fullträff avseende såväl musik som sound. Mest spelat spår: "Interstate City", en suggestiv kortnovell à la författaren Elmore Leonard. En platta som passar gitarrvänner.


Vi hoppar tio år: "West Of The West" (2006) är en tribut till låtskrivare från Kalifornien. Eller kalla det en samling covers om du vill. Bra är det i alla fall, mycket bra. Material av John Stewart, Jackson Browne, Merle Haggard, Brian Wilson, Tom Waits, Jerry Garcia & Robert Hunter, John Fogerty etc. En brokig samling, men inga nollor precis. (Jerry Garcia och Brian Wilson: två megafavoriter hos den alltid så objektive Redaktör'n. Tihi.)

Detta är förstås bara tre av Daves album, de tre som står i Redaktör'ns hyllor. Men det finns mycket mer att kolla in och njuta av. Dags för en titt i Spotify?

Dave Alvin website
Dave Alvin på Spotify
Dave Alvin & The Guilty Men på Spotify

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress