[2021-04-29]
...
på Arvid Hill - piano man
Profilbild nedan av Arvid vid pianot fångad ur videoklipp
Porträttbild nederst av Arvid tagen av Mikael Åkerström

Arvid Hill. Du känner säkert igen namnet. Ung, flyhänt pianist

Arvid har hörts i flera sammanhang på våra blå scener under de senaste åren, från duon Northern Stomp till det mäktigt elektriska Marino Valle Band. Men nu handlar det istället om akustisk pianoblues med rötter cirka etthundra år tillbaka i tiden. Lyss till historiens vingslag!

Arvid har gjort inspelningar tillsammans med trumpetaren Anders Vall, fem tolkningar av tidig pianoblues från den amerikanska södern. Ett imponerande album kallat "An Interpretation of Southern Piano Blues". Fem spår på Spotify. Njut!

PS. Kollar du in Arvids sida som musiker på Facebook så kan du även SE honom spela sin blues!

PPS. Arvid Hill och Daniel Karlsson, två mycket unga pianister, vann "Åmål Junior Bluesprize" 2009. Bra och framsynta val - båda är synnerligen aktiva idag.

Den 22/4 i år intervjuades Arvid av P4 Sveriges Radio Sjuhärad apropå inspelningarna. Intervjun ligger f.n. kvar på nätet så lyssna gärna!

Arvid berättar bl.a.: "Jag har ett jättestort intresse för amerikansk tidig musik, det är ju den äldsta bluesen som är mycket pianoinspirerad. Jag spelar ju piano själv och sjunger, jag hittar väldigt mycket i den absolut tidigast inspelade musiken där. Tar fram gamla låtar och försöker hitta nya arrangemang på dem. Så spelar jag dem live och nu kommer jag att släppa fem låtar på en platta ihop med en trumpetare [Anders Vall] i dagarna."

"Jag har fokuserat mycket på den sydstatliga musiken. Där kan man ha mycket karibiska influenser, lite ragtime och country som blandas in. Väldigt stor 'mash-up' av olika grejor." Men var hittar man den gamla musiken? "Mycket finns på YouTube, en hel del på Spotify." Dessutom på entusiasters bloggar i digitaliserad form, berättar han.

"Jag försöker efterlikna traditionen så mycket som möjligt, ha respekt för traditionen." "Man får sitta länge och nöta." "Jag har vuxit upp med detta, min pappa Örjan spelar också traditionell pianoblues."

Redaktör'n som älskar att rota i Göteborgs bandhistoria vill gärna intervjua Arvid om hans musikaliska CV. Det fick han!

Red: På de här fem spåren hör vi dej excellera på akustiskt piano i den verkligt traditionella bluesfåran. Men visst har vi hört dej ibland i elektrifierade band med lite modernare stuk. Blues med Marino och Al Tehler, bluesrock med rockgänget Maddox Street
t.ex.
Arvid: Medlem är jag i Marino Valle Band och Göran Svenningssons Roots Riot. Med Marino var jag med och vann Swedish Blues Challenge, och fick möjligheten att tävla på Azorerna 2019. Jag blev helt förälskad i Azorerna och åker gärna dit igen, en riktig höjdpunkt i musikerlivet! Projektet med Svenningsson startade ju precis när pandemin drog igång, så där får vi se vart det bär av. Jag hoppas verkligen det blir lite fart på musiklivet snart så vi får se vad som händer med det bandet.

Dock spelar jag inte något med Northern Stomp-grejen längre, då Henke [Henrik Carlstedt] som spelade bas nu bor på Gotland. Men i den duon gjorde vi ett bra gäng privatspelningar, men också bland annat ett par omgångar på Café Hängmattan, Cookin' i Borås och "Blues i Parken" i Huskvarna. Mitt soloprojekt är ju på något sätt en fortsättning på något vi startade upp där, men kanske med lite tydligare tema och struktur i vad jag vill ha ut.

The Al Tehler Blues Band har jag bara gästat någon gång, vikarierat för min far. Där är jag inte medlem heller. Så det är främst Marino Valle Band och Svenningssons grej där! Maddox Street slutade jag i för längesen, vad jag vet är de fortfarande aktiva men jag har inga kopplingar alls dit längre! Utöver då att jag är med på orgel på ett par av låtarna på deras första platta.

Red: Men 'progressive rock', det lirar du i alla fall i Warden Tree. Er EP kom 2019 vet jag.
Arvid: Warden Tree är aktivt, fast lite på is. Den EP vi haft ute ligger inte tillgänglig på vanliga medier, och vi hann bara göra en spelning innan först vi fick göra om lite i uppsättningen, och sen kom pandemin. Men det är ett projekt som lär fortsätta! Där blandar vi in saker utan några normer att följa, och gör någon sorts progressiv rock som blandar in lite vaga folkmusik-element. Vi får se vart det bär, men som det ser ut nu fortsätter vi som trio på synth, gitarr och trummor.

Warden Tree-plattan gjordes helt i en och samma tagning. Spelades in live i en kyrka ute på landet. Bara sången och lite kyrkorgel som är pålagt i efterhand. Annars har vi behållt när vi stämmer instrumenten mellan låtarna för att visa att vi hade en enda session för allting.

Mångsidigt begåvad, han Arvid. Redaktörn lyfter på hatten, bugar och tackar

Jo, kanske vi behöver lite mera info här: Göran Svenningssons Roots Riot har vi tyvärr ännu inte haft en chans att få höra på scen p.g.a. pandemin. Men denna eminenta kvartett består i alla fall av Göran på sång/ gitarr, Arvid Hill piano, Mats Boogh bas och Tommy Johansson trummor. Vi ser ivrigt fram emot gigdags!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress