[2021-05-12]
...
på kulturscenen Hjärtat och Johan 'Red Top' Larsson
Bilden på Johan tagen 2019-03-02 under en spelning på Nefertiti med Bowlines. Foto © Vanja Fridhammar
Under natten till lördagen den 27 mars i år brann Järnhallen på Ringön ned. En f.d. industrilokal som bl.a. inrymde en rad konstnärsateljéer, tidskriften GAFFAs nya kontor - och den planerade kulturscenen Hjärtat.

Det blir ett snack på telefon med Johan 'Red Top' Larsson. En välbekant musikprofil för GigKalenderns läsare, en gentleman med långt CV i arrangörs- och musikercirklar. Johan ligger bakom Hjärtat på Ringön tillsammans med Thomas Johansson. Thomas som driver smørrebrødsbutiken Oscar & den Lille vid Saluhallen (tidigare på Prinsgatan), men dessutom är en gammal bekant ur Linnékrogarna C vons och Iställets personal.

Hjärtat, hur föddes den idén Johan?
Jag har länge gått och tänkt på mitt eget lilla ställe. Från början hade jag ju tänkt det skulle heta Red Tops, men det behöver det inte göra. Vi döpte det till Hjärtat.

En scen med bra ljud. Ett vänligt bemötande av gästerna. Man ska visst kunna titta in och ta en öl eller käka där, men tanken är att vara den där lilla scenen med en maxkapacitet på 150. Vilket innebär att jag skulle kunna göra många av Rootsys grejor som stannar i Falkenberg men inte i Göteborg. Erbjuda ett schysst ställe för folk med releasekonserter. Musik som både du, jag och Vanja gillar, musik som berör en. Det kommer inte att vara ett ställe för all musik. Jag kommer att hålla det inom den sfär som har någon anknytning till rötterna. Det behöver inte vara smalt för det, men hiphopen och electronican och sånt, de får leta efter andra ställen. Ett ställe som jag kände att jag skulle kunna bli gammal på.


Hur långt hade ni kommit när det brann?
Vi hade väl kommit så långt att allt var uppe för att öppna. Vi hade några saker kvar på bygglovet som vi behövde åtgärda. Tur i oturen så lade vi inte ut de pengarna också! Vi hade sökt alkoholtillstånd och jag hade fått en hint om att det inte skulle vara några problem.

Men stället brann och försvann och det är klart att man blev både besviken och ledsen. Men har jag bestämt mej för en sak så har jag för avsikt att genomföra den. Jag är övertygad om att det är ett ställe som kommer att frekventeras. Vi har en ny lokal på gång. Vi ska väl bara bestämma oss jag och Thomas om vi tycker att den uppfyller de kriterier som den behöver göra. Nu ska vi låta sommaren gå: Thomas har mycket att göra på sitt ställe och jag behöver ha lite semester. Men efter sommaren ska vi nog börja pilla med det igen.

Det är inte läge att avslöja ev. ny lokal?
Nej, inget är signat ännu. Men det är på Ringön. Det är poängen så att säga. Jag vill att folk tar sig till det här stället med en tanke. Visst, går man förbi kan man snubbla in. Jag kan tänka mej att jag kan ha öppet två dagar en vecka, fem dagar en annan. Man kan visa film där, man kan ha teateruppsättningar i den mån det funkar.

Kampanjen 'Rädda Hjärtat på Ringön' gav 105 651 kronor!
Både den ekonomiska delen och framför allt den sociala delen visar att så många har brytt sej. Kommit fram och sagt: Vill du ha hjälp med det eller det? Det är ju otroligt häftigt, ett ställe som inte ens hade öppnat.

Om allting faller på plats vilket jag emellanåt inser att det inte gör (skratt) så - kanske till årsskiftet om vi har lite tur. Och nåt annat roligt på Ringön är att det finns två - tre ställen till, kanske fyra, som har för avsikt att öppna scener. Olika stora ställen. Jag är övertygad om att folk kommer att resa över den nya bron oftare.

Det håller vi tummarna för och önskar så klart Johan & Thomas lycka till!
PS. Det finns inga tecken på att branden skulle vara anlagd.
PPS. Johan har kontaktat Västtrafik med en önskan om ökad turtäthet i kollektrafiken till/på Ringön. Drömmen hade förstås varit en färja!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress