Flowerheads: fr.v. Abbe Abrahamsson, Mille Andersson och Gian Kündig
[2021-06-02]
...
på Mikael 'Mille' Andersson: En intervju
En eftermiddagsträff hos Redaktör'n över kaffe, Vanjas blåbärsmuffins - och en diktafon.
Samtliga bilder utlånade av artisten om inte annat angivits.

Lite background, please?
Jag är från Oskarshamn. Min far är musiker, spelade i Oskarshamn när jag föddes. Men familjen flyttade till Göteborg när jag var tre år gammal 1965. Farsan fortsatte att spela här, var heltidsmusiker, delvis sångare men mest pianist. Den vokala jazztraditionen, Sinatra, Ella Fitzgerald. Eller Count Basie. Åkte runt på krogarna och spelade underhållningsmusik, ungefär som jag gör. Hela min uppväxt satt han och repade in nya låtar under dagarna, så man hade hela tiden det där i hemmet.

Nån gång vid '74, '75 då vaknade mitt musikintresse på allvar. Far hade planterat frön inom mej under åren, så man hade lite förståelse för harmonier och sånt, var inte helt nybörjare. Det första som slog an hos mej, det var David Bowie. Han hade ju redan då (runt 1974), spelat in skivor under några år, så det fanns en hel del att upptäcka. Över en natt försvann idolbilderna på Ralf Edström och så var det David Bowie på väggen.

Man började köpa skivor, och ett halvår senare tänkte man att man skulle börja spela och då kom gitarren in i bilden. Började spela när jag var 14, 15. Det var väldigt mycket den engelska musikscenen, sent 60-tal och framåt, Beatles och Bowie framför allt. Min första skiva var en Beatles, den köpte mina föräldrar när jag var 7-8 år. Sen blev det Hendrix, Cream och sen Deep Purple, Led Zeppelin. Men framför allt David Bowie, en stark musikalisk influens på mej hela mitt musikaliska liv.

Bluesbagen?

Många av mina musikervänner gick ju in i bluesen, det gjorde aldrig jag. Bluesen fanns ju alltid där, men det var mer det melodiösa … Mera Paul McCartney och David Bowie än John Lee Hooker liksom. Jag älskar blues men jag är inget bra på det själv. Blues är svårt att spela, du måste verkligen tro på det på något vis. Du kan inte fuska dej igenom det.

Vi började nog bilda band så fort som instrumenten kom in i bilden. Som så många andra i min generation så startade man ett band och spelade covers. Vi var väl 4-5 stycken som höll till i källaren och plankade låtar. Vi bytte ju bandnamn stup i kvarten såklart, och även personer, men spelandet höll i sig och så har det fortsatt genom alla år.

När blev det 'på riktigt'?
Runt 1980 lite grann, kanske. Då började man ju spela ute, tog betalt, drog folk. Men när det verkligen tog fart, det var 1985. Då träffade jag Peter Breife och Ingo Molin. Dom hade redan ett originalband som spelade Peters låtar. Oerhört bra kompositör, Peter. Efter ett litet tag så delade vi upp alltihop i två avdelningar med liknande medlemmar. Ett coverband som fick namnet Best Off och ett originalband som fick namnet The Evening. I det senare ingick också Ulf Behrnard på trummor och Kristian Bredin på keyboards.

I Best Off kom så småningom Abbe Abrahamsson och Lasse Lindberg med och vi spelade en hel del runt i landet. Abbe försvann iväg till Claes Yngström och Sky High under en period så i väntan på honom startade Ingo, Lasse och jag våran akustiska trio YaYaMen. Det tog oväntad fart med den lilla sättningen och vi spelade heltid i 20 år, en hiskelig massa spelningar.

En ambitiös trio, YaYaMen!
Vi kom ju alla tre från en 'originalvärld' med ganska intrikat musik. Originalbandet med Peter Breife var rätt avantgardistiskt, hette Mission Impossible innan jag kom med, bara en sån sak. Grejer likt Genesis, Yes, ännu längre bort. King Crimson, Magma … Det var ju inte band där man bara stod och rafsade några ackord, utan man var noga. Vi försökte ta med oss det där, Lasse, Ingo och jag när vi bildade YaYaMen. Ett av signumen är ju Ingos helt egna trumkit vilket ger ett alldeles unikt sound. Ingen bastrumma, låst hi hat, blomsterpinnar osv. Det ser ut som en trumslagare som plockat bort saker! Men det är faktiskt precis tvärtom. Han började med tamburin och ägg och sedan har han lagt till saker. Från början hade vi akustisk gitarr, bas och så ett ägg. Ingo spelade inte trummor, det var percussion, han spelade liksom ovanpå. Det blev ett lite annorlunda coverband.

YaYaMen på Porter Pelle. Fr.v. Lasse, Ingo och Mille
Ni har ju en en repertoar av låtar som varken är självklara eller enkla
Vi kände alla tre från början att ska man hålla på att spela covers, då ska man välja låtar som man själv tycker väldigt mycket om. Inte välja låtar som man tror folk vill höra. Då orkar man inte så länge. Jag tänker likadant när jag spelar som trubadur vilket jag gjort i tio-tolv år. Under alla år har vi ändå fortsatt med en elbaserad kvartett, Abbe, Ingo, Lasse och jag. Även under ett par år som kvintett med Tommy Berndtsson på keyboard. De två sättningarna löpte parallellt i många många år. Vi har väl egentligen aldrig sagt att vi slutat, men vi spelar inte längre. Det finns inget som säger att vi inte plockar upp det igen. Nisse Nordin var inne och vikarierade för Abbe vid några tillfällen. Nisse ringde upp oss några år senare, hade fått uppdrag av de som då drev 'Blomstermåla', Särö Värdshus, att boka spelningar med kända artister på krogen och dessutom skapa ett band som kunde kompa dem. Så vi kompade Sanne Salomonsson, Mats Ronander, Anne-Lie Rydé, Dan Hylander, Lisa Nilsson, Louise Hoffsten, Shirley Clamp ...

Nån favorit av dem?
Sanne. Hon har pondus, sjunger helt makalöst bra, väldig energi. Var fantastisk på dom spelningarna. Lisa Nilsson också förstås, lite mer sofistikerad. Precis som man uppfattar dem som personer. Sanne är en rocktjej. Men alla var bra, det var kul att spela med dem.

Dags att gå igenom ditt musikaliska CV! Nåt som hette M.A.L.T. lirade 2009 på Klubb Roxy, Jazzhuset i Göteborg
[Mille Andersson gitarr/ sång, Anders Möller sång/ gitarr, Lasse Lindberg bas/ sång, Tony Kjellstrand trummor/ sång]
Det var rätt kortlivat. Vi ville bilda ett rockband, ett 70-talsrockband, hade nog bara 3-4 spelningar men det var väldigt roligt. Ett kul band, det var lite läge att hänga på sej elgitarren och dra upp volymen. Vilket ju inte hade skett så ofta under några år med YaYaMen. Vi gick ner i skivbacken man hade när man gick i 9:an. Lite 70-talshårdrock faktiskt.

Flowerheads?
[Mille Andersson sång/ gitarr, Gian Kündig bas/sång, Abbe Abrahamsson trummor/sång]
Flowerheads är ju det bandet som jag ingår i nu. Vi sjunger alla tre men jag sjunger lead för det mesta. Vi har spelat en hel del de senaste åren fast inte synts så mycket. Det har mest varit på ostkusten. Men nu har vi inte haft möjlighet sedan pandemin bröt ut. Ett jättekul band, finns vissa likheter med YaYaMen men lika mycket likheter med PPP och Abbes olika band. En demokratisk trio, verkligen.

Harvest på S/S Marieholm 2014-11-07. Foto Vanja
Harvest?
[Mille Andersson sång/ gitarrer, Göran Svenningsson gitarrer/ munspel/ lapsteel/ sång, Anders Hellstrand bas/ sång, Tony Kjellstrand trummor/ sång]
Göran och Tony jobbade på Fender båda två då och de ville starta ett Neil Youngband. Från början tror jag det var tänkt att någon annan skulle spela gitarr och sjunga men det blev inte så och Tony ringde mej och så kom jag med där. Det var väldigt kul, men det var ganska kortlivat. Vi försökte hitta den där lösa, jammiga, fria Neil Youngkänslan. Det ska inte vara slipat, det ska slita och dra lite grann.

Mats Westling?
En jättegod gammal vän. Vi känner varandra sedan många år tillbaka. Han brukade komma och lyssna på YaYaMen, framför allt på Sjöbaren, han bor ju i Haga. Så kom han till oss och sa': ”Jag har gjort en massa låtar, jag vill göra en platta. Ska vi inte slå ihop våra påsar?” Och det gjorde vi. Spelade in en platta som heter 13 rätt. Efter den skivan hoppade Ingo av projektet, men vi fortsatte, Lasse och jag. Vi gjorde ju ett par plattor tillsammans. Där spelar jag enbart akustisk gitarr. Lite elgitarr på plattorna, men live var det bara ackegura. Mats skriver bra låtar! Bra textförfattare tycker jag.

Han har ju givit ut en poesisamling!
OK, det visste jag inte! Mats och jag har ju spelat på duo också. Beatles på 2. Beatles, vi är nog sprungna ur den källan båda två, väldigt mycket. Melodier, låtar, pop, melodiöst. Beatles låtar är så välgjorda från början, man kan göra så mycket med dom. Jag gillar det jammigare sättet att närma sej musik.

Just det, och nu närmar vi oss en central punkt! (Skratt från Mille). Om jag fick uppfinna en tidsmaskin, då skulle jag landa i San Francisco 1966 och bo där i ett par år. I en lätt psykedelisk värld som skapade fantastisk musik. Musiker som ofta tacklade existerande musik med stor frihet. Jag har tänkt flera gånger när jag hört dej sola på elgitarr, det är något av San Francisco i ditt sätt att spela. Stor frihet men du behåller alltid kontakten med melodin, spelar gärna vackert.
Tackar! Jo jag försöker det. Ibland misslyckas jag men du kan inte spela 'safe'. Du måste våga kasta dej ut lite. Jag hör inte det själv – det gör man aldrig – men när du säger det så beror det nog på det här med Beatles och Bowie: väldigt mycket melodier.

Och farsans evergreens?
Absolut! Jag gillar inte gitarrister som fladdrar för mycket, jag vill ha en melodi. Jag älskar David Gilmour t.ex. som spelar extremt melodiskt. En annan sådan, kanske en udda fågel, är Roger Hodgson i Supertramp. Lyssna på hans gitarrspel, det är små kompositioner i låtarna, fantastiskt välgjort. Han är liksom ingen gitarrist-gitarrist, men han spelar så vackert. Går lite under radarn som gitarrist, är egentligen sångare. Ja sen gillade jag ju Hendrix. Och Jeff Beck förstås. Beck på Trädgår'n, en väldigt bra konsert. Han har ju hållt hela tiden, han är fortfarande väldigt väldigt bra. En stor lyriker. Han är så respektlös men ändå så driven. Han har den där grejen, det får sticka iväg, och det gillar jag väldigt mycket. Sent 60-tal, tidigt 70-tal, då var det väldigt mycket den andan. Det är jag väldigt mycket färgad av.

Låtlistan ni har i YaYaMen är imponerande. (Den lista vi pratade om är bifogad längst ned) Var det du Mille som valde David Crosbys ”Triad”?
(Läser) Ja, det var det nog, annars är Lasse den av oss som alltid kommit med de flesta låtförslagen.

Såg du Crosby när han var här i stan?
Nej.

Inte jag heller. Har aldrig sett honom på scen. Men om vi håller oss till det här med San Francisco (Crosby etc.); om jag kastar fram namn som Grateful Dead, Jefferson Airplane osv., har du någon relation till dem?
Nej, det har jag faktiskt inte. Före '67 är det inte så mycket mera än den brittiska popen, liksom. Sen '67 så är det ju Hendrix och … nej, det är inte mycket amerikanskt. Hendrix var ju för all del amerikan, men han räknas ju nästan in i den engelska grejen.

Så det här San Franciscoflummet, det har inte påverkat dej?
Nej, inte direkt, men den påverkade förstås den musik som kom efteråt, den som jag började lyssna på. Det sitter ju ihop. Men när jag plockade upp gitarren i tonåren och började lyssna, då fanns inte riktigt det. Lyssnade mycket på Rory Gallagher, irländaren, tyckte om hans enkelhet. Han spelade som om livet hängde på det. Oerhört sliten gammal '61 Stratocaster, helt nött på färg, rutig skjorta och en liten comboförstärkare på scen. Väldigt ärligt, inga gimmickar.

Andra favoritgitarrister?
Ja, av väldigt olika slag. Jag lyssnade faktiskt rätt mycket på John McLaughlin ett slag. Det går ju väldigt fort ibland när han spelar, men jag tycker han har något helt unikt. En enorm ömhet mitt i sin explosivitet . En annan är Tommy Bolin. Var med ett tag i Deep Purple, var nog där jag upptäckte honom. Enorma soloplattor och så ett par med Billy Cobham som jag tycker är fantastiska.

Skriver du låtar själv?
Nej, jag har aldrig haft den drivkraften. Jag har nog alltid sett mej själv som en musikant, en speleman. Jag trivs i den rollen. Jag har inga låtar i byrålådan.

Om du efter denna ansträngande intervju skulle gå hem, plocka fram tre album ur hyllan, sätta dej i favoritfåtöljen, mysa till det och lyssna – vilka tre album skulle det bli?
Det skulle kunna bli ”Both Sides Now” med Joni Mitchell, nånting av Steely Dan, gärna ”Aja” och någon Beatlesplatta, ”Abbey Road” tror jag. Eller någon Bowieplatta.

Sista frågan: Vem vill du allra helst ska ringa dej och erbjuda dej ett gig i sitt band?
Hade David Bowie varit i livet så … Nej, men Paul McCartney. Tänk att spela med en person som honom. Med hela den låtskatten och hela den historiken.

Redaktör'n tackar Mille varmt och håller tummarna för att telefonen ringer.

YaYaMen @ Porter Pelle 2017-07-22.
Redaktör'n gjorde kladdiga anteckningar: de här låtarna - och fler - fick vi avnjuta.
Sicken lista! Ett 'coverband' som gör "Triad" av David Crosby. Bless 'em.

Byrds SO YOU WANT TO BE A ROCK 'N' ROLL STAR,
David Crosby TRIAD,
Paul Simon FIFTY WAYS TO LEAVE YOUR LOVER (eller enl. Ingo LOVE YOUR LIVER),
Neil Young KEEP ON ROCKING IN THE FREE WORLD,
David Bowie YOUNG AMERICANS och HEROES och SPACE ODDITY,
Sting ENGLISHMAN IN NEW YORK,
Stretch WHY DID YOU DO IT,
Frank Zappa COSMIK DEBRIS,
Daniel Lanois THE MAKER,
The Turtles HAPPY TOGETHER etc.

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar            fr.o.m 26 aug 2009 Redaktör'ns Mailadress