[2021-12-22]
... på 1970 - 1972. "It was fifty years ago today ...": Del 3
Stör julfriden med att spela Stone The Crows, en engelsk favoritgrupp från början av 70-talet. Nå, 'engelsk' hade de inte gillat. Alla var från Skottland förutom Colin Allen, vass trumslagare med förflutet hos John Mayall. Bluesrock brukar man väl kalla bandets musik, men repertoaren var betydligt bredare än så.

Maggie Bell, sångerskan, fick klart mest uppmärksamhet. Jämfördes av några tänkare, bl.a. Dr John, med Janis Joplin. Andra skrev om likheter med Laura Nyro eller Aretha Franklin (nåja). Avgör själva. Att vara Maggie Bell duger bra!

Gitarristen Les Harvey, oftast hörd och sedd med en svart Les Paul Custom, var en begåvad herre. Apropå Aretha hade han faktiskt vikarierat för hennes vanlige gitarrist på en Europaturné. Cool cred. Tyvärr gick han bort 1972 i en olycka på scenen. Ersattes av Jimmy McCulloch, sedemera medlem i Paul McCartneys Wings. Stora delar av bandets fjärde album, "Ontinous Performance" från 1972, var redan inspelade när Les avled. På återstående spår hörs Jimmy.

Alla studioplattorna finns på Spotify:
Stone the Crows (1970)
Ode to John Law (1970)
Teenage Licks (1971)
Ontinuous Performance (1972)


Dessutom finns några liveklipp på YouTube, främst en mäktig version av Percy Mayfields "Danger Zone":
"Danger Zone" "Going Down" "Love 74"
samtliga med Les Harvey gitarr.


Bluesrock i botten, men stor bredd på repertoaren. Debutplattan "Stone The Crows" radar i tur och ordning upp en soulig ballad, en rasande snabb rocker, en akustisk blues, en Beatles-cover och ett långt sjok (17:20) kallat "I Saw America": En rad löst hopkopplade låtar, ofta med bluestouch, som ska skildra olika aspekter av USA. Maggie sjunger lejonparten men basisten Jimmy Dewar (senare med Robin Trower) griper då och då mikrofonen.

"Ode to John Law" är det av deras album som Redaktör'n spelar oftasts. Kanske beroende på spåret "Danger Zone", en pärla. Eller "Sad Mary" som har Allmansfeeling. Men albumet är glimrande rätt över. Spåret "Love 74" sticker ut: spelas i 7/4 takt.


Album #3, "Teenage Licks" är mera rak rock, mindre blues. Men en bra rockplatta! Här lirar man bl.a. en Dylanklassiker, "Don't Think Twice".

Och på "Ontinuous Performance", #4 i raden, hittar vi alltså såväl Les Harvey som Jimmy McCulloch på gitarr. "Good Time Girl" blev en singelhit (nr 12 på listan). "King Tut" är en kort instrumentalare signerad Les. En blues kom faktiskt med denna gång: "Penicillin Blues" som börjar snällt unplugged men sedan pluggas det i. Och "Sunset Cowboy" är en vemodig tribut till den bortgångne Les. Redaktör'n har inte just den plattan, är inte så inlyssnad på den, men nu har vi förstås Spotify.

Vill man hålla sej uppdaterad finns det en Facebooksida om Stone The Crows.
Så klart!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress