Fr.v. Lars, Figge, Jalle, Mats, Pelle. Samtliga foton © Vanja Fridhammar
[2022-11-08]
...
på Jalle Olsson & Co. @ Medley i Malmö 4/11
Säger man "Jalle Olsson i Malmö" så vet man (fast han bor i Limhamn). Man syftar på Buckaroos-Jalle. Vi knycker enklast en passus ur bandets website: "The Buckaroos bildades 1984 efter det att bandets sångare, Jalle Olsson, slutade som trummis i Wilmer X. The Buckaroos spelar musik med tydliga influenser från den amerikanska södern. Rock, Cajun, New Orleans R&B och Southern Soul."

Jalle är väl närmast synonym med The Buckaroos, men han är inte nöjd med det. Du hittar honom dessutom i banden Red Hot and Blue och Rock’n’Roll Quartet. Sen finns det nåt New Orleansinspirerat som heter Big Easy också (hur hinner han?). Men här ska vi ägna oss åt Jalles musik med svenska texter. Två CD har det blivit hittills, Jalle Olsson "Helt OK" (Box CD 14, 2005) och precis färska Jalle Olsson & Co. "Alltid Hemma i Malmö Stad" (Box CD 22, 2022). Box Records är Jalles eget skivbolag, inte så hög frekvens på utgivningen men desto högre kvalitet.

Och den 4 november var det dags för releasespelning för den nya CDn. På en för Redaktör'n helt ny adress, klubben Medley på Södra Promenaden 51 i Malmö. 5 minuters promenad från Gustav Adolfs torg. Centralt, typ. Medley visade sej vara såväl charmig som väl fungerande, fem stjärnor från Redaktör'n som absolut kommer tillbaka dit.

Janne Erlandssons 'gypsy jazz'-band Djangofebre öppnade. Ett fint litet band men lågmält i volymen. Kom väl en smula orättvist i kläm i det förväntansfulla sorlet. Janne är f.ö. en av The Buckaroos saxofonister men tacklar här kontrabasen.

Åsså var det dags för Jalle på scen, som vanligt på sång/ akustisk gitarr/ munspel. Stödd i bandet av Lars 'Flua' Persson Stratocaster, Mats Jeppsson elbas och Figge Savbrant trummor. De fyra tycks vara kärnan. Dessutom av Karin Tingne körsång och Pelle Jernryd Telecaster/ lapsteel. Plus då och då av gästande Magnus Nörrenberg klaviatur/ dragspel, Petra Kvist fiol och Francisca Kertzscher sång. Ett ytterst kompetent sällskap, det var bara att ta av sej hatten och buga djupt, djupt.

CDn innehåller 13 spår och bandet hann entusiastiskt med samtliga plus tre spår från "Helt OK". Som Jalle säger: "En hyllning till Malmö, Louisiana och livet!". Vilket innebar en mycket smaklig gumbo av rock'n'roll, blues och honkytonk, Jalles personliga variant av americana. Men som sagt originalmaterial med svenska texter.

I skrivande stund ligger endast spåren "Alltid hemma i Malmö Stad" och "Första tåget hem" på Spotify, men resten dyker säkert strax upp. Annars kan man gärna inhandla CDn, i din favoritbutik eller direkt från Jalle. CDn är fantastiskt snygg, en liten smakfullt illustrerad bok, designad av Jalles dotter Sofia. Ett obligatoriskt köp!
Svenska texter var det ja. Redaktör'n kan inte låta bli att försiktigt påpeka att två av plattans texter, precis som två på förra CDn "Helt OK", är signerade av just Redaktör'n.
En stort nöje att få 'jobba' med Jalle.

Fr.v. Lars, Karin, Jalle, Pelle. Samtliga foton © Vanja Fridhammar

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress