Samtliga bilder © Redaktör'n. Ett album med ytterligare bilder HÄR
[2022-12-05]
...
på BOM @ S/S Marieholm 3/12
Ola Insulander sång/ gitarr, 'Molle' Mohlin bas och Markku Reinikainen trummor
Ett arrangemang av Göteborgs Bluesförening

Ett efterlängtat besök av musiker av högsta kaliber på S/S Marieholm! Ola Insulander, välkänd på Stockholms scener, har iofs spelat tidigare på GBF:s arrangemang - men alltför sällan. Med Marino & The King Five på bluesfestivalen 30/6 2006 [foto] och på Musikens Hus 2/3 2007. Dessutom med Erika Baier & The Business på bluesfestivalen 28/6 2019 [foto]. De tre spelningar som Redaktör'n just nu kan belägga.

Men nu ikväll kommer Ola till bluesbåten med en egen trio, en sliten Stratocaster och ett gediget pedalbord där han förmodligen själv byggt flera av de märkliga manickerna. Tvenne superba kompmusiker har han förstås, Markku & Molle. Markku är för övrigt fast medlem idag, har ersatt Brady Blade på trumstolen. (Ska de byta namn till MOM? Hello Mom!)


Ja, sen har trion med sej BOM:s nya dubbla vinyl förstås, ”Something Strange”, med 13 egna låtar signerade mångsidige Ola. Hittas även på Spotify och YouTube. Redaktör'n anbefaller lyssning å det bestämdaste. Och bandet hinner med alla låtarna ikväll!
Showtime! Bertil Löfdahl, GBF:s representant ikväll, introducerar BOM och trion öppnar med ett kraftfullt nummer där Redaktör'n inte lyckas uppfatta namnet. Vidare in i en rytmiskt knyckig bluesfärgad "Solid Ground" - och så en "riktig j-a blues", dvs. "Blues Blues Blues". Men Ola försäkrar bestämt att hela repertoaren är baserad på blues, fast blues med variationer. Han solar fantasifullt, fingrarna rör sej kvickt mellan tonkontroller och svajarm, fötterna likaså mellan pedalerna. Järnkoll. "Life" är en fin ballad, granna klanger, lite Hendrixkänsla här och var.

"Felt Like Heaven" är funky, börjar lite SRV-ish. Komplett med koskälla OCH funkbassolo blir den grym! Snabb rock'n'roll i "I Got You". "Something Strange" är däremot febrigt suggestiv, Ola leker med ljudet. "Happy" är en snabb gungande shuffle, hittills oinspelad. Numret före paus blir lämpligt nog vackra "I'm Leaving" och den lätt förkylde Ola förklarar att nu blir det "paus, halstablett och nässpray". That's the blues!


Set två och Ola bjuder upp Bertil Löfdahl (Berras Bluesorkester etc.) på scen. Berra väljer att sjunga Buddy Guys slowblues "Skin Deep" och gentlemännen byter leende solon emellan sej. Så tillbaka till trioformatet i ett nyskrivet nummer med funkattack, följt av "Godforgotten Place" med sin envist tuggande rytm.

Dags för nästa gäst: Micke Hujanen, även han från Stockholmsscenen. Han körar obesvärat på "All Or Nothing" medan han packar upp och pluggar i sin Telecaster. Gästar sedan med gitarren i "I'm Trying To Get Myself Together" som utvecklas till rent tunggung. Jodå, han kan lira! Ola plussar honom stenhårt: "Micke är bättre på gitarr än Doyle Bramhall II" (som är med på BOM:s album). "Känner inte någon press" säger Micke kolugnt. Sjunger så lead och spelar gitarr på "Why Get Up", Bill Carters och Ruth Ellsworths roliga låt som T-Birds gjort så välkänd. Han HAR en grym pipa Micke, och han kan sannerligen hantera en Tele. Det solas och köras om vartannat och 'the boat is rocking'!


Tillbaka till trio igen med "Take Your Chance", en blues med - om igen - SRV-touch. Markeringar och stopp, allt sitter som den där smäcken. Ola flummar fyndigt på gitarren, ler snett, han har nog en liten räv bakom örat. "Ditt Liv Är Nu", enda svenska texten på albumet och Ola går loss i ett fullkomligt mästerligt solo, trummorna piskar fram rytmen och Redaktör'n håller på att ramla av stolen. Det är tänkt som sista numret men nej, inte får de tre gå av scen nu! Det blir "Samba, The Jazzy Cat" som extranummer. Som inte är en samba, snarare just jazz. En låt om katten Samba som husse saknar så mycket. Superbt ensemblespel med stopp, solobreak och hela raffiga jazzköret. Milda makter, sicken trio! Redaktör'n kapitulerar oförbehållsamt och ber om nåd. Repris, pleeze!

Redaktör'ns Fotoalbum från kvällen (15 bilder)

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress