[2025-02-06]
... på ”Hur och när bluesen kom till Sverige”, en bok författad av Leif Gäverth
Samtliga bilder från boken. Förutom den med kaffekoppen © Redaktör'n

Den här splitter nya boken fick Redaktör'n i sin hand omkring Nyår. Det har tagit sin lilla tid att läsa den, att ge den någon form av rättvisa. Det är dessutom en bok vars läsning leder till att man plockar fram andra böcker, tidskrifter och inte minst skivor.

Det är en i alla avseenden stor bok som författaren presterat. Pratar vi siffror mäter den 265 x 210 x 20 mm, väger 1200 gram och består av 328 rikt illustrerade sidor inbundna i ett hållbart halvklotband. Stor till formatet, stor till innehållet och en stor prestation av författaren. Hur har karl'n hunnit?

Redaktör'n är djupt imponerad efter genomläsningen och vill direkt poängtera: Om alla artister, skivor, lokala scener etcetera presenterats enligt någon form av millimeterrättvisa hade författarens verk haft formatet av Encyclopaedia Britannica. Författaren måste välja.

Han tar oss vid handen och leder oss igenom generationer av blå musik. ”Bluesens form”, ”Bluesens ursprung”. ”De första smakproven”. Och visst tog bluesmusiken rygg på jazzen när den nådde Sverige. ”Jazzen gör entré”. ”Den inhemska jazzutvecklingen”. ”De första svenska bluesbaserade inspelningarna”.

Och så fortsätter det, lugnt och metodiskt, tydligt strukturerat med ständiga fördjupningar. Hur anlände musiken, vilka vägar tog den, vem spred kunskaperna, hur gjordes detta, vilka var pionjärerna bland de svenska musikerna och skivutgivarna osv. En historik över ett skeende, inte en förteckning över svenska bluesmusiker om någon trodde det. Och kände sej utelämnad.
Författaren lägger givetvis stor vikt vid utländska, främst amerikanska, artisters besök i Sverige. Konserter som influerade såväl publik som musiker, som skapade en grogrund för tidskriften Jefferson, för SBA och för lokalföreningarna. Som i sin tur ordnade konserter, t.o.m. turnéer. Inte heller glömmer han radioprogrammen: Helander, Solding m.fl.

De inflytelserika skivbolagen Mr. R&B och Sonet och deras utgivningar beskrivs utförligt. Där kan Red. tycka att göteborgska Last Buzz Record Co., nämnda under rubriken 'Övriga bolag', kunde fått några ytterliga rader med tanke på sin omfattande utgivning (ca 60 album och ett antal singlar). Men om igen, man måste välja.

Boken innehåller inget person/ sakregister, däremot en mycket noggrann och ambitiös innehållsförteckning. Historiken styckas upp i rubricerade moment, ex. ”24.2.1.2 Turnéarrangören”, vilket gör det lätt för författaren att göra tydliga korsvisa referenser inom boken.

Men vad säger man då som lokalpatriot, som göteborgare? Jo tack, Göteborgs Bluesförening tillägnas nio sidor med tonvikt på perioden 1976-1985. Prisas för sitt ambitiösa konsertprogram, även idag, och för sitt (t.o.m. 1982) arbete som turnéarrangör. I övrigt får Nefertiti, denna institution, en helsida.

Våra lokala musiker? Totta's Bluesband och Mr Bo presenteras, liksom Bror Gunnar Jansson. Henrik 'Pilen' Pilquist och Marino Valle är plåtade i full fart på en festival. Och Al Tehler dyker upp i en anekdot från 1982 om hans möte med Sonny Terry & Brownie McGhee.

Och anekdoter är det gott om. Om möten och turnéminnen med utländska artister. Om resor till USA med musik i sikte. Om svettiga konfrontationer, om glada återseenden. Författaren har rika källor att ösa ur.

PS. Man lär sej mycket nytt: Red. som har en klockarkärlek till Muscle Shoalsscenen får lära sej att 1993 uppträdde Muscle Shoals Rhythm Section på Skeppsholmsfestivalen och kompade bl.a. en av hans favoriter, Little Milton. Och år 2006 välsignades Mönsteråsfestivalen med en konsert av Dan Penn & Spooner Oldham. Mumma!

Vad ska petimetern klaga på? Ett halvt dussin felstavade namn – bland en miljon korrekta. Nej, lägg ned det, det finns inte mycket att klaga på. Författaren har gjort ett otroligt jobb och det ska han ha all cred för. Tippin' my hat.

Förlagets (eget förlag) presentation
”Hur och när bluesen kom till Sverige är det första heltäckande verk som skrivits om detta ämne. Inledningsvis beskrivs vad som kännetecknar blues, dess ursprung, historia och spridning. De första besöken av afroamerikanska musiker och deras påverkan på inhemska musiker behandlas. Hur bluesen bemöttes hos oss i början redogörs det för. Fokus ligger dock på utvecklingen från 1960-talets bluesboom fram till i dag. Här behandlas utförligt de afroamerikanska bluesbesöken, men också de viktigaste svenska artisterna, bluesföreningarna och andra bluesarrangörer, bluesfestivaler, svenska bluesproducenter samt bl.a. radio- och tv-program om blues.

De svenskar som tidigt reste till USA för att uppleva musiken på plats berättar sin historia. Även musikformerna ragtime, boogie-woogie, cajun och zydeco får sin beskärda del. Boken innehåller många unika bilder och en hel del anekdoter från möten med bluesmusiker. Författaren har på olika sätt varit djupt involverad i den svenska bluesscenen sedan slutet av 1970-talet.”


Boken är tillgänglig hos Bokus och Adlibris

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress