OBS att korrekt adress till GigKalendern är https://fridhammar.com/calendar.html
  Antal besökare  
   OBS! Klicka på länkarna nedanför - och hoppa direkt till just det som DU vill läsa


Bild ovan t.h. fångad ur YouTubeklippet med "Come Wake Me Up", en inspelning gjord före 1127:s födelse
[2021-02-23]
...
på Petra Odenman, Tony Malmberg, 1127 och "Blue Spirit"
På den tiden det fanns livemusik (minns ni?) gick man gärna och lyssnade på Petra Odenman & Soul Exposure. Inte så lätt idag. Jodå, bandet existerar tack och lov fortfarande men scenerna gör det knappt. Idag är det faktiskt enklast att höra Petra på Spotify och YouTube.

Förra året började Petra jobba i duoform tillsammans med Tony Malmberg. En meriterad gentleman i musikbranschen (fördjupningsläsning i Wikipedia): sångare, gitarrist, musikproducent och studioägare (Fate Sound Productions) m.m. Klart mångsidig. Tillsammans publicerade Petra och Tony åtminstone tre produktioner på YouTube under 2020: "I'll Never Love Again", "Shallow" och "Come Wake Me Up".

Men den 27 november 2020 föddes konstellationen 1127. (Gissa nu varför detta bandnamn!) En duo bestående av Tony och Petra förstås. Dessutom är Mattias Ohde, fena på låtskriverier, en viktig pusselbit: Mattias har skrivit "Blue Spirit", 1127:s förstlingsverk. Ett lättsmält nummer, ursprungligen avsett för användning av Volvo. Så kom pandemin, allt blev buckligt. Men varför inte ge ut det själva på Spotify? Så blev det. Dessutom på YouTube förstås.

Förstår Redaktör'n rätt så står Tony för alla instrument på "Blue Spirit", förutom trummorna (Jens Ericson). Och har producerat, förstås. Han och Petra delar på passionerad sång, Tony bränner till rejält på gitarren. De e bar å lyssna! Men det kommer mera, mycket mera. Kanske med soulinfluenser från Petra, med country/rock influenser från Tony. Vi får se - och höra. Stay tuned!

[2021-02-18]
...
på EP #3, "Heart Based", med Bobbo a.k.a. Bosse Hansson
Så är det dags för Bosse Hanssons EP #3 under namnet Bobbo. "Heart Based" heter den, och som vanligt står Bosse plus några eminenta gäster för musiken och Redaktör'n för texterna. Ja, endast på fyra av de fem spåren: "Do It" bär Bosses text. 

Eva Karlefjärd avlöser Bosse vid mikrofonen på en av låtarna, Carin Westling körar, Klas Insulan och Rolf Ottosson gästar på gitarrer, Stefan Sandberg lirar ett sensuellt saxofonsolo. Hela laguppställningen hittar ni här.

Musiken då? SPOTIFY resp. YOUTUBEMUSIC.
Och Bosses website med mera info ligger här!
Enjoy!

Fr.v. "Romeo's Escape" (1987), "Interstate City" (1996) och "West Of The West" (2006).
Foto © Redaktör'n förutom promofoto längst ned.
[2021-02-13]
...
på Dave Alvin och The Blasters

"Americana" är en populär term hos musikskribenter. Redaktör'n uppfattar det som en etikett på musik som är en välsmakande pyttipanna - eller jambalaya? - av amerikanska musikgenrer. Och stämmer det så är Dave Alvin, likt exempelvis Delbert McClinton, en utövare av "Americana".

Dave dök upp i Redaktör'ns värld när han började lyssna på The Blasters. Ett band från södra Kalifornien som lirade en slags Americana de också, fast med betoning på rock 'n' roll lirad i ett ofta punkigt tempo. På sologitarr hittade man Dave Alvin, på sång/ gitarr hans brorsa Phil. Dessutom var Dave den flitigaste låtskribenten i bandet.

Nu handlar det om första halvan av 1980-talet: sedan drog Dave med gitarr och anteckningsblock. Han ville spela sina egna sånger, och dessutom så var förhållandet klart spänt mellan de två bröderna. Inte helt unikt i branschen.


Dave tog förstås med sej sina egna låtar ur The Blasters repertoar och på hans debutalbum 1987 hittar man Blasterspärlor som "Long White Cadillac", "Border Radio" och "Jubilee Train". Albumet som i USA hette "Romeo's Escape" och i Europa "Every Night About This Time" fick glimrande recensioner men sålde bara sådär.

Men Dwight Yoakam, talangfull singer songwriter och countrystilist, sjöng in "Long White Cadillac" och fick en singelhit 1989. En låt om Hank Williams död i en Cadillac på Nyårsdagen 1953. Inte så muntert ämne men framgången gladde Dave som bet ihop och jobbade vidare.

Vi hoppar till 1996 då albumet "Interstate City" med Dave Alvin & the Guilty Men släpptes. Ett livealbum inspelat på Continental Club i Austin TX, och en av Redaktör'ns absoluta favoriter bland liveinspelade plattor. En fullträff avseende såväl musik som sound. Mest spelat spår: "Interstate City", en suggestiv kortnovell à la författaren Elmore Leonard. En platta som passar gitarrvänner.


Vi hoppar tio år: "West Of The West" (2006) är en tribut till låtskrivare från Kalifornien. Eller kalla det en samling covers om du vill. Bra är det i alla fall, mycket bra. Material av John Stewart, Jackson Browne, Merle Haggard, Brian Wilson, Tom Waits, Jerry Garcia & Robert Hunter, John Fogerty etc. En brokig samling, men inga nollor precis. (Jerry Garcia och Brian Wilson: två megafavoriter hos den alltid så objektive Redaktör'n. Tihi.)

Detta är förstås bara tre av Daves album, de tre som står i Redaktör'ns hyllor. Men det finns mycket mer att kolla in och njuta av. Dags för en titt i Spotify?

Dave Alvin website
Dave Alvin på Spotify
Dave Alvin & The Guilty Men på Spotify

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress

En mycket aktiv, ständigt växande Facebookgrupp: 60-tals musik och band. Svenska, engelska, amerikanska
 • Dagens visdomsord från en klok björn

 • Bobbo a.k.a. Bo Hansson

 • NYHETER: Inspelat på skiva, eller som demo, dvd, Spotify, YouTubefilm etc.
Ny singel från Wreck Of Blues: "My Kind Of Thing"

"Kraftfull och potent bluesrock Texas style från Pontus Snibb, »the hardest working man in showbiz«, och hans hårt svängande trio Wreck of Blues. Förutom Pontus består WoB av pappa Håkan Nyberg på trummor och Kalle Johansson på bas.

»My Kind Of Thing« är den första singeln från kommande albumet »Homebound«, som släpps i april." Så berättar Rootsy. Lyssna här!
(2021-02-22)


Freddie Nyström plays the blues

Det är kallt och blåsigt nu. Värm er med Freddies gitarrspel på Facebook: "Vinterblues" och "Mera Vinterblues"! Ja, det finns många fler videoklipp: kolla hans sida!
Bilden ovan fångad ur ett videoklipp.
(2021-02-09)

Slimfit: "Just Your Fool"

Christer Dybeck berättar: "Håkan Bäckström är basist i SLIMFIT sedan redan ett år. Men, tyvärr blev det ändå endast ett fåtal spelningar tillsammans med honom innan pandemin slog igen gig-dörren stenhårt. Jättekul därför, att vi innan dess hann göra denna rep-inspelning med honom. Här sjunger han även lead i Buddy Johnson´s klassiska blueslåt "Just Your Fool". [Video på Facebook]

Gissa om vi längtar efter att snart kunna repa och få spela ute igen!!
Ha det bra, hälsar Christer"
Dvs. Christer Dybeck, Slimfits trumslagare som satt samman videon. Bild fångad ur videon.
(2021-02-09)

Spit Jr a.k.a. Joe Fournier: ny single!

"Spit Jr - my little one man pandemic band - is releasing a second single. "Put Down, Make Love" [Spotify] [video YouTube] is a swamp rocking, soul shaking tune all about switching off, showing up and turning on. Hopefully, we can all do that real soon!"
(2021-02-05)

 • Wall of Fame


 • Webgrannar om musik och gitarrer

Sök i HELA denna website
fridhammar.com
 
     powered by FreeFind
Vad har vi skrivit? Om vem? Om vad?
Sök med musikernamn, gruppnamn, scener etc.
Täcker hela denna website - men ENDAST den!

 • Arkiv: text & bild
  Redaktör'n tänker till   rapporter 2009 -
  Hört från scenerna       rapporter 2002 - 2008
  Redaktör'n väljer i vinylen    34 sidor
  Redaktör'n spanar i Spotify   60 sidor
  Gästskribenter
  Veckans Visuella via Vanja's Vaults   98 pix

 • Vanjas bilder och filmklipp


Två videogallerier
Nyare filmer i det övre
Nyare bilder i one.com

 • NYHETER: Saxat ur mail, web & skvaller
Ny fotobok med Erik Lindahls bilder: "44 Days on the Blues Highways"

"I november 1980 begav sig fyra killar från Sverige ut på en resa som skulle bli något av ett drömäventyr. Det första målet var inställt på San Francisco, och därifrån tänkte de ta sig vidare och besöka ett antal bluesklubbar i stora delar av USA. Slutmålet var Chicago, dit de kom i januari 1981. Då hade de befunnit sig på resande fot i 44 dygn."
Läs mera här!!

Kolla också förlagets fotobok "Havsbadsrock" med Lennart Hårds bilder från Havsbadsrestaurangen i Lysekil. Mycket Totta och hans musiker(gäster)!
(2020-09-18; 2020-11-25)
 

 • NYHETER: Arkiv
 

 • Wall of Fame

Gör DIN röst hörd! Har DU åsikter, idéer, kritik, förslag, tips - om scener, arrangörer, festivaler, utbudet av artister etc? Är du publik, musiker, arrangör?
Följ diskussionen om 'Bluesscenen i stan' från allra första början
Maila oss ditt eget inlägg

Vår gode vän Leif Wivatt berättar:

"Har ... dragit igång min blogg Wivatts blogg. Om konserter jag sett, om artister jag gillar mm."

Leif Wivatt var musikjournalist på P4 Göteborg från 1984 till i juli 2016.

"LEIF WIVATT har under en rad år bevakat stort och smått i musiklivet i Göteborg. Han har också tidigare valt musik till P4 Göteborgs olika program och det han inte vet om aktuell musik är knappast värt att veta.

Svenska skivspår, Poporama, Discorama, Beat och Wivatt är några av de musikprogram där Leif Wivatt varit inblandad." (SR)
"Nu har skivan släppts! Det går visserligen att lyssna på den via Spotify och Apple Music, och det går visserligen också att köpa den på Itunes. Men visst är väl det ändå allra roligast med ett fysiskt exemplar av en skiva? Bara omslagsbilden på denna CD, tagen av Anna Stenström-Weissglas är i sig en anledning till att köpa just ett fysiskt exemplar av den." (Erik W)

ERIK WEISSGLAS: "It´s Raining But Not Now" CD.
Erik Weissglas gitarr, Martina Almgren trummor, Georg Riedel bas, Mats Öberg piano/ munspel

Redaktör'n har ingen mailorder längre, men har ändå några ex att förmedla. Pris 150 kr. Maila!

  GÄSTSKRIBENTEN
är mycket välkommen!
 • GÄSTSKRIBENTER fr.o.m. 2009 - fler är välkomna!       
Eirik L Svensson skrev om Men Of The World @ S/S Marieholm 2013-11-09
Göran Svenningsson presenterade Sevenson & The Sevenettes inför gig @ S/S Marieholm 2013-02-01
P-O Hesselbom skrev om Abrahams Blues ’n' roots @ Kulturhuset Oceanen 2012-11-23
Emrik L Svensson skrev om P-O Hesselbom Blues Historia Vol. 3 release @ Oceanen 2012-09-07
Micke Rytky skrev om Blue Ruin och Best Before Blues Band @ Wassana Thai Take Away 2012-01-28
Gunnar Antonsson skrev om Anitas Transistor @ Rockroom Kafé 2010-10-29.
Gunnar Antonsson skrev om The Sensitives @ Jazzå 2009-11-22.
Klicka & läs dem alla
igästarkivet

 • Våra egna sidor om Blueshistoria
   Sidorna om Totta's Bluesband och
   Engelsk blues är engelskspråkiga
 • Road Dust
 • P-O Hesselbom Blues Historia Vol. 3
 • Göteborg Blues Party
   
2003 - 2009, 2011 - 2017
   14 festivaler i bild      Foto © Vanja
   [Vanja var bortrest 2010]
 
 • Åmål's Blues Fest:   Foto © Vanja

  Blues @ Spotify: Göran Svenningsson & vänner väljer blues
Göran Svenningsson skrev så här på sin Facebooksida:

"Här publicerar jag en Blueslista, sammansatt av drygt tiotalet prominenta bluesmusiker på min vänlista. Detta är detta bästa av det bästa, enligt oss just nu."

Redaktör'n misstänkte att den här Spotifylistan skulle växa. Det gör den!
Klicka här och lyssna!  
[Foto t.v.: Vanja Fridhammar]

  No.1 Guitarshop: gitarrhandlare - livemusikscen. Varje vecka i vår GigKalender
   Ola, Åke, Guran och Bengt: gitarr- och förstärkarefixare - handlare - lirare. Ofta i vår GigKalender
   Eco & Fair: Pia Axå lyssnar ofta på musikerna - och klär dem gärna i ekologiska rättvisa plagg

 • Kvarnis Hörna
Janne Kvarnströms bildgallerier uppdateras ständigt

Kolla Kvarnis album KVARNIS 2019.
Plus hans helt nya album BLUESPALS 2020.
Dessutom nya nostalgiska album 2011-2013 (se nedan)

Kasta nostalgiska blickar i backspegeln! Nu har Kvarnis lagt ut sina album med BLUESPALS från åren 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 och 2020.
Klicka och minns!

"Du är alltid välkommen att använda mina bilder i lågupplöst format till vad du önskar. Då med cred naturligtvis. Band och andra som önskar högupplösta filer för tryck mm hör av er så skickar jag filerna över mail. Se adress nedan."
"Är folk intresserade av mina bilder är dom välkomna att kontakta mig på jannekvarnis@gmail.com"
På väg till New York? Janne 'Kvarnis' Kvarnström tipsar, kåserar och illustrerar! [läs reserapporterna]

 • BLOGGAR om musik m.m. + Rustans videokanal

Rustan Lefin har koll - och kamera

Musikjournalisten Leif i full frihet

 • Musikradio på internet
GigKalendern
En högst subjektiv musikkalender som faktiskt hunnit fylla 21 år
Symboler i GigKalendern
Göteborgs Bluesförening S/S Marieholm Crippas Café
Sokrates Taverna Kulturhuset Oceanen Slussens Pensionat
Bar Solo No. 1 Guitarshop Pustervik
Dirty Records Nefertiti Musikens Hus
Holy Moly Treme, Linné Stationen Norsesund
Stora Teatern KoM musik&bar Schnitzelplatz
Ikonerna ovan är klickbara och har länkar till resp. website

Om vårt älskade Nefertiti
Jazzföreningen Nefertiti har sin website här och sin Facebooksida här med information om bl.a. sina konserter som f.n. arrangeras i lokaler som Pustervik, Contrast Public House och Valand.
"köparna av den konkursade restaurangen [har] hittills erbjudit föreningen att hyra scenen i huvudsak söndagar och tisdagar."

Restaurang 'nya' Nefertiti, dvs. den verksamhet som köpte restaurangen i konkurs, har sin website här (jazzföreningens ursprungliga Nefs vanliga webadress).

Nu är det rörigt med bokningar igen. Sorry!

Reglerna förändras. Band bokar av och bokar om, arrangörer gör likadant. Dessutom ändras ibland TIDERNA för spelningar. Såklart.
Redaktör'n förstår och respekterar, men nu är det svårt att hänga med i alla turer. Så planerar du att gå på en spelning, kolla gärna med arrangören först.

Fredag 26/2

LOLLO GARDTMAN & FRIENDS - The Friday Lunch live at Sockerbruket:
fre 26/2 FB-event. Streamar från Lollos Facebook
kl. 12.00

FREDDIE NYSTRÖM BAND: Inställt fre 26/2 Porter Pelle, Göteborg. FB-event Läs!! Freddie Nyström gitarr/ sång, Staffan Dahl Hammond, Gunnar Kungur bas, Ulf Jansson trummor med "Blues och bluesrock på svenska!
Ett band fyllt av spelglädje som i huvudsak spelar eget material med samtida svenska originaltexter." Lyssna på nya albumet "På väg igen" på Spotify

Lördag 27/2

MILLE ANDERSSON: lör 27/2 vid 16-tiden Porter Pelle, Adolf Edelsvärds Gata 11 (Klippan), Göteborg. FB-event. Krogens FB-sida.
CHRISTIAN KJELLVANDER: lör 27/2 kl. 19.00 + kl. 21.00 Stora Teatern, Göteborg
Läs! Christian med band.
Plattan ”About Love and Loving Again” släpps 30/10 2020

Torsdag 4/3

ULF DAGEBY BAND: tor 4/3 kl. 18.00 Porter Pelle, Adolf Edelsvärds Gata 11 (Klippan), Göteborg. Biljett Tickster 350 kr. FB-event Ulf Dageby sång/ gitarr, Håkan Nyberg trummor, Håkan Svensson gitarr/ sång, Ulf Vinyl Stenberg keyboards, Kalle Gustafsson-Jerneholm bas
A.M.E. & Matilda (Steget, Det Brinner): mån 8/3 kl. 19.00 streaming.
FB-event

LARKIN POE: flyttat till 20/10 tis 9/3 kl. 19.00 Trädgår'n, Göteborg.
Entré 295 kr.
Läs mera här!
FB-event

FRANSKA TRION: fre 12/3 (+ 13/3) Pustervik (Stora Klubben), Göteborg.
TVÅ föreställningar denna kväll.
"Ingen Jul med Franska Trion"

FRANSKA TRION: lör 13/3 Pustervik (Stora Klubben), Göteborg.
TVÅ föreställningar denna kväll.
"Ingen Jul med Franska Trion"

JELLY BELLY'S: lör 13/3 kl. 19.00 Porter Pelle, Adolf Edelsvärds Gata 11 (Klippan), Göteborg. Krogens FB-sida. FB-event. Jens Sandberg sång/ gitarr, Max Abbey gitarr/ sång, Ulf Widlund bas/ sång, Tony Kjellstrand trummor/ sång.
BLACK INGVARS: fre 19/3 Partille Arena, Partille
"Black Ingvars är äntligen tillbaka i Partille där allt startade för 25 år sedan. Upplev deras patenterade Swedish Dancemetal live."

JOHN LINDBERG TRIO: lör 20/3 Partille Arena, Partille. FB-event

MATS RONANDER: lör 27/3 Treetop Spa, Gamla Lillhagsvägen 127, Backa (Göteborg). Biljetter på Ticketmaster. "Biljetter säljes tillsammans med mat- & spapaket, samt med möjlighet att boka hotellrum på vårt fantastiska hotell."
MILLE ANDERSSON: tor 1/4 vid 16-tiden Porter Pelle, Adolf Edelsvärds Gata 11 (Klippan), Göteborg. FB-event. Krogens FB-sida.
SLOWGOLD: lör 3/4 Pustervik (Stora Klubben), Göteborg
Entré 205 kr. FB-event "Slowgolds känsloladdade hybrid av tidlös och drömsk rock, Neil Young-mangel och nervig postpunk är helt egen i sitt slag, förstärkt av att Amanda Werne inte bara förfogar över osedvanligt förhäxande röstresurser utan också är en exceptionell gitarrist."

"Från Bellman till Robert Johnson": lör 17/4 Porter Pelle, Adolf Edelsvärds Gata 11 (Klippan), Göteborg. FB-event. Molle Molin, akustisk gitarr & sång, Tove Molin, bas & Tommy Johansson, cajón. Poster  
BRYAN ADAMS: flyttat till 24/4 2022 fre 23/4 Scandinavium, Göteborg. Biljetter "Bryan Adams är stjärnan från Kanada som gett oss stora hits som Summer of ’69, Heaven och (Everything I do) I do it for you, för att nämna några få." FB-event
Växjö Country Roots Festival: lör 24/4 kl. 16.00 Palladium, Växjö
GURAN, NYBERG & NORD – En hyllning till Björn Afzelius: tis 11/5 kl. 19.00 Stora Teatern, Göteborg. Entré 430 kr. Läs!
"en kväll fylld av tillbakablickar och magiska tolkningar av Björns fantastiska låtskatt som för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien."


LOUISE HOFFSTEN: fre 14/5 Partille Arena, Partille. FB-event
JETHRO TULL: fre 14/5 Göteborgs Konserthus, Göteborg. FB-event
Ian Andersson med David Goodier (bas), John O’Hara (keyboard), gitarristen Joe Parrish och Scott Hammond på trummor.

LOS LOBOS: tor 20/5 Pustervik, Göteborg. FB-event
Finbesök!! "De har sina rötter i mexikansk musik men
blandar upp den med rockabilly, latin, jazz, soul och blues."

Haga Bluegrass Street Festival: lör 29/5 Haga Nygata, Göteborg. FB-event 
KISS: ons 23/6 Scandinavium. FB-event. Ticketmaster
Göteborg Blues Festival: fre 2/7 - lör 3/7 vid Villa Belparc, Slottsskogen,
Göteborg
Arrangör: Göteborgs Bluesförening i samarbete med Villa Belparc

IRON MAIDEN: lör 3/7 Ullevi. Ticketmaster
TOM JONES: tor 5/8 Liseberg, Stora Scenen, Göteborg.
FB-event

VINTAGE TROUBLE: fre 6/8 Pustervik, Göteborg. Entré 295 kr
Finbesök!! "Bandet blandar flådig rock, souldoftande blues, R&B och pop och presenterar detta i en stöddig och välskräddad kostym."
Sävefestivalen: lör 7/8 Tuve Kyrkväg 200, Säve. FB-event
Way Out West 2021: tor 12/8 - lör 14/8 Slottsskogen, Göteborg. FB-event 
DEEP PURPLE: sön 26/9 Partille Arena. FB-event. Ticketmaster
THE ZOMBIES: fre 15/10 Råda Rum, Mölnlycke. FB-event
LARKIN POE: ons 20/10 kl. 19.00 Trädgår'n, Göteborg.
Entré 295 kr.
Läs mera här!
FB-event

DANKO JONES: tor 28/10 Pustervik (Stora Klubben), Göteborg. Entré 350 kr. FB-event. "Danko själv är det närmaste som den moderna världen kommer en trovärdig kung av rock’n’roll. I sitt hov har han basmaestron John Calabrese och trumguden Rich Knox."
VAN DER GRAF GENERATOR: tor 28/10 Brewhouse, Göteborg. FB-event

november
december
2022
januari
PUGH ROGEFELDT: lör 6/2 Göteborgs Konserthus, Göteborg. FB-event Dörrar: 17.30 | Konsertsalen öppnar: 19.00 | På scen: 19.30. Entré 520 - 620 kr. Med Andreas Dahlbäck, Ola Gustafsson, Martin Hederos, Jerker Odelholm, Jojje Wadenius
 • EXTERNA LÄNKAR till websidor för div. musikscener och arrangörer. Konsertbiljetter
Göteborgs Bluesförening
och Blues Festival
No. 1 Guitarshop
Bluesföreningen
Ernst i Lysekil
Rootsy Live S/S Marieholm
website
Oceanen Musikens
Hus
Nefertiti
Göteborgs Konserthus Slussens
Pensionat
Sticky Fingers Trädgår'n Woody West
Dirty Records Rootsy.nu Kulturpunkten Pusterviks
Biljetter
Pustervik