OBS att korrekt adress till GigKalendern är https://fridhammar.com/calendar.html
  Antal besökare  
   OBS! Klicka på länkarna nedanför - och hoppa direkt till just det som DU vill läsa
OBS! GigKalendern har nu fått en A-sida (denna) och en B-sida
Som den klassiska 45 r.p.m.


GigKalendern har undan för undan blivit ohanterligt lång.
Och eftersom Redaktör'n dels tänker fortsätta med att skriva lite längre tankar, göra fler intervjuer, och dels hoppas på fler spelningar att lägga in så behövs en strukturell förändring.
Förändringsglädje vetladu!

Inget innehåll har försvunnit: Du hittar det istället HÄR och under länken ovan: "Klicka här för att fortsätta".

[2021-04-17]
...
på Den Mänskliga Faktorns fredagsvideor
Vi behöver all tröst, all tänkbar komfort i dessa trista pandemitider. Umami på tallriken, mjukisbyxor på rumpan, hundvalp i famnen. Fingerfood och lösgodis. Och nostalgiska TV-repriser. Ty hur hightech vårt samhälle än är, hur distanserat det än har blivit trots flimrande Zoom och Teams, hur reglerat det än känns så får vi aldrig glömma bort den mänskliga faktorn.

Den Mänskliga Faktorn lägger vare fredag ut veckans inspelning 'live i studion' på bandets Facebooksida. Igår kväll "Håll ut!", ytterligare en av flitige P.O:s låtar. P.O Björklund sång/ trummor, Dan Helgesen keys, Henrik 'Pilen' Pilquist Rickenbacker 12 string (!), Sebastian Sandberg gitarr, Gian Kündig bas.

P.O skriver på Facebook: "VI VILL GÖRA EN LIVESTREAMAD KONSERT FÖR ER, men behöver veta att ni finns därute och är med oss! Så banka in en tumme, skriv nåt i kommentarsfältet. Då kan vi sätta igång förberedelserna och sända ut inom kort!" Så det är bara att banka!

PS. Videoklippen ligger kvar på Facebooksidan - har du missat något så är det lätt att komma ifatt. Samla hela serien!

[2021-04-16]
...
på Flared!
Filip Rådberg berättar om singeln "Snart Faller Himlen Ner" som släpps på Spotify idag 16/4 och om den kommande fullängdaren

Bild på Flared ovan från O'Learys vid Järntorget 2016-04-29. Daniel Nordahl sång/ tvärflöjt, Filip Rådberg gitarr, Johan Bringhed klaviatur, Johan Gärdt bas, Henrik 'Pilen' Pilquist trummor. Foto Redaktör'n.
Bild på Filip nedan från gig med Scumbag på KoM 2015-01-02. Foto Vanja

Filip berättar: "Vi släpper vår singel till plattan fredagen den 16/4 via Spotify. [LYSSNA HÄR!] Fullängdaren med samma titel ("Snart Faller Himlen Ner") kommer ut när omslaget är klart, om cirka 1 månad.

Däremellan ska vi också släppa vår första animerade video till singel nummer två som heter "Rymden". En instrumentalare med psykedeliska inslag och med Pontus Mutka (f.d. Henriksson) på diverse klaviatursound som mellotron, 'svenskt Jan Johansson piano' och moogsynth. Daniel Nordahl spelar tvärflöjt, Pilen slidegitarr.

Killen som animerat filmen heter Marcus Lillerskog. Han har precis utbildat sig inom animering och gjorde videon åt oss som sidoprojekt.

Kommande plattan "Snart Faller Himlen Ner" är Flareds andra fullängdare. Mellan "Debuten" 2010 på Unique Records och "Snart ..." släppte vi själva en EP 2019 som heter "How Do You Feel". Den gavs endast ut digitalt. Samtliga finns på Spotify.

Skillnaden från tidigare skivsläpp 2010 är att vi har två nya bandmedlemmar, vi är utan skivbolag samt att plattan är på svenska. Den har jobbats fram nu under några år och vi har spelat in, mixat och gjort allt själva i Daniels och Magnus Johanssons studio, Norra Stranden Recordings, på Hisingen."

OBS! På torsdag den 22/4 lägger vi ut en längre intervju med Filip. Stay tuned!
[2021-04-12]
...
på Henrik Nagy som har ett nytt album på gång
Fr.v. Henrik 'Pilen' Pilquist, Abbe Abrahamsson, Johan Nagy och Henrik Nagy.
Båda bilderna fångade ur videofilmer på Henrik Nagys Facebooksida. Den nedre ur videon till "Kvart i två".

Henrik Nagy skriver så här på sin Facebooksida: "Tanken är att någon gång under 2021 släppa ett helt album, men innan det är dags så kommer jag dela lite musik pö om pö. Jag, mina bandkamrater och Pama Records har jobbat tillsammans under 1,5 år och tanken var att släppa musik redan för något år sedan, men var sak har sin tid så vi gör det såhär ist i lugn och ro tills det rullar på igen." Vilket gör Redaktör'n nyfiken:

Red: Din förra fullängdare "Mellan tystnad och ord" släpptes 2013. Kan man säga något om likheter eller skillnader mellan den och ditt nya projekt?
Henrik: Den största skillnaden mellan kommande album och ”Mellan tystnad och ord” skulle jag säga är att nu har jag ett fast band där vi gemensamt mejslat fram låtarna utifrån mina texter och skisser. Jag skriver fortfarande text, melodi och ackord men tillsammans gör vi musik av det så att säga.
”Mellan tystnad och ord” gick till så att jag hade skrivit låtarna och gjort enkla demos. Sen spelade vi in under några få dagar. Vi byggde inte upp så mycket.

Nu har jag ju dessutom PAMA Records [kolla deras website! Red.] bakom mig/oss vilket innebär att vi spelar in i PAMA’s studio i Kristianopel. Det är såklart väldigt bekvämt. Vi har haft ett par sessions och det har till viss del dragit ut på tiden mer än vi räknade med pga covid bla men nu är allt inspelat och kvar är några sessions med pålägg/overdubs här i Gbg.

Red: Vilka musiker är med på den nya plattan?
Henrik: Bandet består av som fasta bandmedlemmar undertecknad, Abbe Abrahamsson, Johan Nagy och Henrik Pilquist. Sen tillkommer en längre rollista när alla overdubs är gjorda.

Red: Utgivning? Hur och när?
Henrik: Vi kommer fortsätta att släppa singlar några månader till för vi vill gärna att möjligheten till releasekonsert skall finnas när hela albumet släpps. Så det är lite löst än så länge tyvärr. Tanken var albumsläpp redan våren 2020 ... men men. Det blir sannolikt Vinyl när albumet kommer, annars digitalt för alla singlar.


[2021-04-08]
...
på Freddie Nyström Band: "Äntligen måndag"
Bild t.h. skivomslag. Bild nedan t.v. artistens promofoto.
Han är en sann entusiast, Freddie. Fokuserad. Utnyttjar pandemieran till att bl.a. spela på KoM trots att det maximalt tillåtna antalet personer i publiken är 8. Och till att spela in albumet "Äntligen Måndag", blåare än någonsin. Lyssna!

Hans röst är sval, inga stora åthävor. Texterna ger oss korta kärnfulla fraser, kommentarer och observationer som gärna upprepas. En komplimang till Älsklingen. Några besvikna ord om en f.d. Älskling. Desillusionerade rader, det är ju blues. Eller ett krasst konstaterande: visst är jag lycklig.

Men det är gitarren, Stratocastern, som är Freddies mångordiga röst. Det är där passionen kommer fram. Lågmält viskande eller ångestfyllt ropande. Han har ett imponerande grepp om den elektriska bluesens idiom, spelar de olika formerna med exakthet.

"Svart Kaffe" bjuder på 'skyffel', "Träsmak" på en 'honka'. Ett par andra nummer tar sats i klassiska låtar (se nedan). I "Tomma Ord" tar han i från tårna, man väntar sej plingplonget från en brusten sträng. En av favoriterna i albumet. "5731" är en kort men fräck instrumental: Freddie kommer säkert att spela in fler.

Redaktör'n gjorde det bekvämt för sej, bad Freddie räta ut några frågetecken.
Freddie himself berättar

Om låtarna
"5731" (Kirby Dr, Houston) är adressen till Big Easy i Huston. Det var när jag varit där en kväll jag fick inspiration till denna instrumentala låt.
"Äntligen måndag" är kraftigt inspirerad av Stormy Monday
"Näsan över vattnet" är kraftigt inspirerad av Going Down - tyngsta låten på plattan.
"Svart kaffe" är väl en nick åt Black Coffee tiden (namnet) och lite storband/jazz influerad (BC var ju inget sådant band men jag har en del historik åt det hållet).
Några låtar är nya och andra är gamla där vi kände vi kunde göra bättte.

Jämfört med tidigare plattor
Inga kompromisser på denna. Detta är så här jag gillar att spela - for better or worse. Rolf (Svensson) och Jerker (Dahlén) är samspelta och har gett en fantastiskt grund att spela från. I nio fall av tio är allt livetagning i studion (endast sång pålagd).

Influenser
Jag tror mina jazzinfluenser möjligen smyger igenom lite. Annars är det ju Texas blues SRV, Johnny Winter, Freddie King samt Walter Trout, Ronnie Earl, Roy Buchanan, BB King, Otis Rush och gänget som är influenser. Ja Gary Moore och Hendrix också såklart och en drös till...

Om musiker
Rolf och Jerker har haft en genuin vilja att spela blues. Så det känns lite som att hitta hem.

Tanken var att vi bara skulle lägga grunder och sedan addera keyboard. Men efter lite resonerande tyckte vi vi fått till så bra versioner att vi avvaktar till senare tillfälle med keyboard. Det fick bli trio denna gång.


 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress

En mycket aktiv, ständigt växande Facebookgrupp: 60-tals musik och band. Svenska, engelska, amerikanska
 • Bobbo a.k.a. Bo Hansson

 • NYHETER: Inspelat på skiva, eller som demo, dvd, Spotify, YouTubefilm etc.
Arvid Hill, piano

Arvid Hill har vi hört i ett antal sammanhang de senaste åren, från The Northern Stomp Duo till The Al Tehler Blues Band. Här hör vi honom tolka Robert Shaws "Put Me In The Alley", ett stycke Texasblues m/ä.

Arvid skriver på Facebook: "Den, tillsammans med fyra andra, går imorgon [19/4] att höra på Spotify, där jag i en inspelning tillsammans med trumpetare Anders Vall har gjort en tolkning av pianoblues från den tidiga amerikanska södern." Kan bli ngt försenat, men länk kommer!
(2021-04-18)

Eva & The Blue Boys gör Tom Waits

"Way Down in the Hole" skrevs och spelades in 1987 av Tom Waits. Sedan blev låten "signatur" för TV-serien "The Wire". I fem säsonger, inspelad av olika artister: The Blind Boys of Alabama, Tom Waits, The Neville Brothers, DoMaJe och Steve Earle.

Och här är Eva & The Blue Boys i en fräck version på YouTube. Alla tar i från tårna, särskilt Eva (sång) och Lollo (gitarr/ produktion). Bilden fångad ur YouTube.
(2021-03-25)


Arvid Nero - nytt album 26 mars

Arvid Nero skriver på Facebook: "26 mars kommer ett album som fått namnet ’Little White Dove’. Det släpps via skivbolaget Atlas Records.

Ett skivbolag som tidigare gett ut akter som Bengt Bedrups sextett, Molly Piri-pirinelli, Jimmy Handrisk och hans expäron, osv."
(2021-03-22)
Sök i HELA denna website
fridhammar.com
 
     powered by FreeFind
Vad har vi skrivit? Om vem? Om vad?
Sök med musikernamn, gruppnamn, scener etc.
Täcker hela denna website - men ENDAST den!

 • NYHETER: Saxat ur mail, web & skvaller
Göteborg Blues Festival 2021

Göteborgs Bluesförening skriver på sin hemsida: "Under rådande omständigheter har vi kommit fram till att vi inte kan ha någon festival den 2-3 juli, men har kvar den 20-21 augusti som ett alternativ. Beslut angående detta tas senare under våren."

Det är väl ingen ibland oss som är förvånad. Det är bara att låta vaccinera sej och hålla tummarna för att virusläget lugnar ner sig. Tills vidare är det skivspelaren som gäller. Och det är inte det sämsta!
(2021-04-17)

 • Wall of Fame


Vår gode vän Leif Wivatt berättar:

"Har ... dragit igång min blogg Wivatts blogg. Om konserter jag sett, om artister jag gillar mm."

Leif Wivatt var musikjournalist på P4 Göteborg från 1984 till i juli 2016.

"LEIF WIVATT har under en rad år bevakat stort och smått i musiklivet i Göteborg. Han har också tidigare valt musik till P4 Göteborgs olika program och det han inte vet om aktuell musik är knappast värt att veta.

Svenska skivspår, Poporama, Discorama, Beat och Wivatt är några av de musikprogram där Leif Wivatt varit inblandad." (SR)
"Nu har skivan släppts! Det går visserligen att lyssna på den via Spotify och Apple Music, och det går visserligen också att köpa den på Itunes. Men visst är väl det ändå allra roligast med ett fysiskt exemplar av en skiva? Bara omslagsbilden på denna CD, tagen av Anna Stenström-Weissglas är i sig en anledning till att köpa just ett fysiskt exemplar av den." (Erik W)

ERIK WEISSGLAS: "It´s Raining But Not Now" CD.
Erik Weissglas gitarr, Martina Almgren trummor, Georg Riedel bas, Mats Öberg piano/ munspel

Redaktör'n har ingen mailorder längre, men har ändå några ex att förmedla. Pris 150 kr. Maila!

 • Kvarnis Hörna
Janne Kvarnströms bildgallerier uppdateras ständigt

Kolla Kvarnis album KVARNIS 2019.
Plus hans helt nya album BLUESPALS 2020.
Dessutom nya nostalgiska album 2011-2013 (se nedan)

Kasta nostalgiska blickar i backspegeln! Nu har Kvarnis lagt ut sina album med BLUESPALS från åren 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 och 2020.
Klicka och minns!

"Du är alltid välkommen att använda mina bilder i lågupplöst format till vad du önskar. Då med cred naturligtvis. Band och andra som önskar högupplösta filer för tryck mm hör av er så skickar jag filerna över mail. Se adress nedan."
"Är folk intresserade av mina bilder är dom välkomna att kontakta mig på jannekvarnis@gmail.com"
På väg till New York? Janne 'Kvarnis' Kvarnström tipsar, kåserar och illustrerar! [läs reserapporterna]

 • BLOGGAR om musik m.m. + Rustans videokanal

Rustan Lefin har koll - och kamera

Musikjournalisten Leif i full frihet

GigKalendern
En högst subjektiv musikkalender som faktiskt hunnit fylla 22 år
Symboler i GigKalendern
Göteborgs Bluesförening S/S Marieholm Crippas Café
Sokrates Taverna Kulturhuset Oceanen Slussens Pensionat
Bar Solo No. 1 Guitarshop Pustervik
Dirty Records Nefertiti Musikens Hus
Holy Moly Treme, Linné Stationen Norsesund
Stora Teatern KoM musik&bar Schnitzelplatz
Ikonerna ovan är klickbara och har länkar till resp. website

Om vårt älskade Nefertiti
Jazzföreningen Nefertiti har sin website här och sin Facebooksida här med information om bl.a. sina konserter som f.n. arrangeras i lokaler som Pustervik, Contrast Public House och Valand.
"köparna av den konkursade restaurangen [har] hittills erbjudit föreningen att hyra scenen i huvudsak söndagar och tisdagar."

Restaurang 'nya' Nefertiti, dvs. den verksamhet som köpte restaurangen i konkurs, har sin website här (jazzföreningens ursprungliga Nefs vanliga webadress).

Fredag 23/4

LOLLO GARDTMAN & FRIENDS
The Friday Lunch live

fre 23/4 Streamar från Lollos Facebook

PILGRIM: fre 23/4 kl. 18.00 KoM musik&bar, Karl Johansg. 152, Göteborg.
Vill du bli en av de lyckliga 8 i publiken, skynda att boka på 0723962644! Vi följer rådande restriktioner! Öppet 16.30-20. Pilgrim är systrarna Karin & Maria Forsman sång, Marcus Svensson gitarrer, Peter Gran gitarrer/ banjo och Mikael Fahleryd kontrabas. Och låter "som om Gud travat runt på en kyrkogård i Södern och återuppväckt countrylegender". Det ni!

BRYAN ADAMS: flyttat till 24/4 2022 fre 23/4 Scandinavium, Göteborg. Biljetter "Bryan Adams är stjärnan från Kanada som gett oss stora hits som Summer of ’69, Heaven och (Everything I do) I do it for you, för att nämna några få." FB-event
Lördag 24/4

STURE ELLDIN BLUESBAND: lör 24/4 kl. 18.00 KoM musik&bar,
Karl Johansg. 152, Göteborg.
Max 8 gäster. Boka bord på 0723962644! Vi följer rådande restriktioner! Öppet 16.30-20. Sture Elldin munspel/ sång, Ari Hautala gitarr, Erik Billander bas och Martin Bällgren trummor

Växjö Country Roots Festival: inställt, satsar på den 23/4 2022. lör 24/4 kl. 16.00 Palladium, Växjö
GURAN, NYBERG & NORD – En hyllning till Björn Afzelius: flyttad till sön 26/9 tis 11/5 kl. 19.00 Stora Teatern, Göteborg. Entré 430 kr. Läs!
"en kväll fylld av tillbakablickar och magiska tolkningar av Björns fantastiska låtskatt som för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien."


LOUISE HOFFSTEN: fre 14/5 Partille Arena, Partille. FB-event
Endast 50 platser. Läs här! "Det är som det är och blir som det blir men vi gör ett nytt försök med Louise Hoffsten den 14/5. Köpta biljetter gäller."
JETHRO TULL: flyttat till sön 23/1 2022 fre 14/5 Göteborgs Konserthus, Göteborg. FB-event
Ian Andersson med David Goodier (bas), John O’Hara (keyboard), gitarristen Joe Parrish och Scott Hammond på trummor.

LOS LOBOS: inställt tor 20/5 Pustervik, Göteborg. FB-event
Finbesök!! "De har sina rötter i mexikansk musik men
blandar upp den med rockabilly, latin, jazz, soul och blues."

MICHELLE & THE DIAMONDS: lör 22/5 kl. 19.00 Porter Pelle, Adolf Edelsvärds Gata 11 (Klippan), Göteborg. FB-event "En blandning av jazz, blues, rock och soul där andelen egna låtar växer". Maria W Bohlin sång, Kjell Dennersten klaviatur/ sång, Leif Erichson bas/ sång, Tim Malmros gitarr, Urmas Plunt trummor, Johan Bohlin träblås/ percussion/ sång, Alex Tasevski saxofon/ sång. Hette tidigare The Generations.
Haga Bluegrass Street Festival: lör 29/5 Haga Nygata, Göteborg. FB-event 
KISS: ons 23/6 Scandinavium. FB-event. Ticketmaster
Göteborg Blues Festival: uppskjutes fre 2/7 - lör 3/7 vid Villa Belparc, Slottsskogen, Göteborg. Reservdatum den 20 – 21 augusti.
Arrangör: Göteborgs Bluesförening i samarbete med Villa Belparc

TOM JONES: tor 5/8 Liseberg, Stora Scenen, Göteborg.
FB-event

VINTAGE TROUBLE: fre 6/8 Pustervik, Göteborg. Entré 295 kr
Finbesök!! "Bandet blandar flådig rock, souldoftande blues, R&B och pop och presenterar detta i en stöddig och välskräddad kostym."
Sävefestivalen: lör 7/8 Tuve Kyrkväg 200, Säve. FB-event
Way Out West 2021: tor 12/8 - lör 14/8 Slottsskogen, Göteborg. FB-event 
Göteborg Blues Festival: fre 20/8 - lör 21/8 vid Villa Belparc, Slottsskogen, Göteborg. Förhoppningsvis flyttad hit från datumen fre 2/7 - lör 3/7. Arrangör: Göteborgs Bluesförening i samarbete med Villa Belparc
Kulturkalaset: fre 20/8 - sön 22/8 i Göteborg. FB-event
MATS RONANDER solo: lör 28/8 Treetop Spa, Gamla Lillhagsvägen 127, Backa (Göteborg). Biljetter på Ticketmaster. "Biljetter säljes tillsammans med mat- & spapaket, samt med möjlighet att boka hotellrum på vårt fantastiska hotell."  
GURAN, NYBERG & NORD – En hyllning till Björn Afzelius: sön 26/9 kl. 19.00 Stora Teatern, Göteborg. Entré 430 kr. Läs!
"en kväll fylld av tillbakablickar och magiska tolkningar av Björns fantastiska låtskatt som för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien."


DEEP PURPLE: sön 26/9 Partille Arena. FB-event. Ticketmaster
SLOWGOLD: fre 15/10 Pustervik (Stora Klubben), Göteborg
Entré 205 kr. FB-event "Slowgolds känsloladdade hybrid av tidlös och drömsk rock, Neil Young-mangel och nervig postpunk är helt egen i sitt slag, förstärkt av att Amanda Werne inte bara förfogar över osedvanligt förhäxande röstresurser utan också är en exceptionell gitarrist."

THE ZOMBIES: fre 15/10 Råda Rum, Mölnlycke. FB-event
LARKIN POE: flyttat till ons 1/6 2022 ons 20/10 kl. 19.00 Trädgår'n, Göteborg.
Entré 295 kr.
Läs mera här! FB-event

TOMMY EMANUEL: fre 1/10 Lorensbergsteatern, Göteborg. Läs!
DANKO JONES: tor 28/10 Pustervik (Stora Klubben), Göteborg. Entré 350 kr. FB-event. "Danko själv är det närmaste som den moderna världen kommer en trovärdig kung av rock’n’roll. I sitt hov har han basmaestron John Calabrese och trumguden Rich Knox."
VAN DER GRAF GENERATOR: tor 28/10 Brewhouse, Göteborg. FB-event
Kulturnatta: fre 29/10 Göteborg. FB-event

november
december
2022
JETHRO TULL: sön 23/1 Göteborgs Konserthus, Göteborg. FB-event
Ian Andersson med David Goodier (bas), John O’Hara (keyboard), gitarristen Joe Parrish och Scott Hammond på trummor

PUGH ROGEFELDT: lör 6/2 Göteborgs Konserthus, Göteborg. FB-event Dörrar: 17.30 | Konsertsalen öppnar: 19.00 | På scen: 19.30. Entré 520 - 620 kr. Med Andreas Dahlbäck, Ola Gustafsson, Martin Hederos, Jerker Odelholm, Jojje Wadenius
mars
Växjö Country Roots Festival: lör 23/4 Palladium, Växjö
maj
LARKIN POE: ons 1/6 kl. 19.00 Trädgår'n, Göteborg.
Entré 295 kr.
Läs mera här! FB-event

 • EXTERNA LÄNKAR till websidor för div. musikscener och arrangörer. Konsertbiljetter
Göteborgs Bluesförening
och Blues Festival
No. 1 Guitarshop
Bluesföreningen
Ernst i Lysekil
Rootsy Live S/S Marieholm
website
Oceanen Musikens
Hus
Nefertiti
Göteborgs Konserthus Slussens
Pensionat
Sticky Fingers Trädgår'n Woody West
Dirty Records Rootsy.nu Kulturpunkten Pusterviks
Biljetter
Pustervik