OBS att korrekt adress till GigKalendern är https://fridhammar.com/calendar.html
  Antal besökare  
   OBS! Klicka på länkarna nedanför - och hoppa direkt till just det som DU vill läsa


Fr.v. Dan Helgesen, Henrik 'Pilen' Pilquist, Sebastian Sandberg, P.O Björklund (vid trummorna), Gian Kündig, Tobe Stenson och Niklas Carlsson fångade ur videofilmen "Drar ifrån stan" av 2021-04-30
[2021-05-06]
...
på P.O Björklund, bandledare för Den Mänskliga Faktorn
En förmiddagsträff hos Redaktör'n över kaffe, Vanjas blåbärsmuffins - och en diktafon
Bild på P.O nedan t.h. © Redaktör'n. Länkar till Spotify

Gruppen Den Mänskliga Faktorn har hörts från våra scener i ett antal år. Men nu har deras mycket uppskattade fredagsvideor på Facebook satt lite extra spotlight på bandet. Och Redaktör'n är alltid nyfiken.

OK, P.O - lite back story?
Tynnered är jag född och uppvuxen i. Min pappa var musiker, The Wonders, Majornabaserade, finns med i Hasse Sidéns bok om 60-talspop. Hank Marvin var hans stora idol. Hade samma candy red Strata och bandeko som han. Hank Marvin och Beatles, Lennon.

Jag tror jag hade mitt första band i tioårsåldern faktiskt. Spelade på fritidsgård och sånt. Började skriva låtar tidigt. Vid 7,10 års ålder skrev jag mina första. Jag var mycket inne på det. Dessutom var min storebror känd musiker på 70,80-talet. Var med och bildade Attentat. Han började turnera runt hela Sverige när han var 13,14 år. Han blev en slags förebild för mej. Min morfar var gårdsspeleman i Haga. Musik har funnits mycket av i min familj. Sverker Stenbäcken i Bröderna Brothers är dessutom min svåger, gift med min syster Susanne.

För mej handlade det väldigt tidigt om att göra egen musik. Men jag spelade också bas med min pappa på Jazzhuset, på Stenabåtar etc. 60-talscovers. Annars spelade jag i egna band, var med i Rockslaget och vad de hette. Hade lokal i Musikens Hus och Majorna, höll på med egen originalmusik i olika genrer. Depprock, punk, hårdrock, new wave. Men inte blues.

Lång intervju med P.O: Läs hela intervjun HÄR!

[2021-05-02]
...
på Sam Vesterberg - och på Nynningen
Bild överst fångad ur filmklippet. Bild nederst promotionfoto
Sam Vesterbergs musik har skapat ett par utropstecken i Redaktör'ns lyssnande de senaste dagarna. Inte så svårt, eftersom Redaktör'n är svag för Sams stämma: en röst som 'ljudande malm' för att citera en gammal roman. Eller som Muddy Waters möter Einar Ekberg. Eller båda.

Dels publicerade Sam en video på nätet, Nynningens "Fattig men rik"
En hittills outgiven inspelning från 1980 av "The Very Thing That Makes You Rich (Makes Me Poor)" med svensk text av Sam. Originalet skrevs av Sidney Bailey, spelades in av Ry Cooder. I Sams version en tribut till hans älskade Mor, "Hon som gjorde vårt fattiga liv så rikt". Sam Vesterberg, Bengt Blomgren, Bernt Andersson, Jimmy Olsson och Niels Nordin. En tight, kraftfull inspelning där alla tar i så att livstycket hotar att spricka. Lyssna ex. på Redaktör'ns Facebooksida där videon ligger fäst överst som en 'pinned post'.

Hittills outgiven? Sam berättar: "En enda tagning. Visst var den bra, t.o.m bäst, och bandet har aldrig varit så tight, mycket beroende på Niels trumspel, grymt. Men samtidigt var det så att jag skulle ta över rollen som låtskrivare och bandledare och det fixade inte jag. Vi hade inte heller så mycket gratis eftersom punken hade kommit och blåst bort proggen, Så detta blev det sista vi gjorde typ april 1980. Sista gigget var i juni samma år i Pildammsparken. Sen blev det Tottas Bluesband för Bengan, Bernt och Niels medan Jimmy spelade med Björn Afzelius." Ingen unik situation i musikbranschen. Tack och lov att Sam bestämde sej för att släppa loss detta mästerverk!


PS. Sam tipsade om att "The Very Thing That Makes You Rich (Makes Me Poor)" skrevs av Sidney Bailey

Dessutom har Sam låtit Redaktör'n lyssna på ett par färska inspelningar
Dels "Min syster" där Sam haft hjälp av Dan och Frank Ådahl, dels "Du min kära" där Stefan Abelsson arrangerat och spelar sensuell saxofon. "Min syster" släpps på Spotify den 24 maj. "Du min kära" är däremot tänkt som filmmusik i den dokumentär som ett par filmare håller på att göra om Sam. Mera därom framöver!

När Sam, tidigt i "Min syster", tar i någonstans från diafragman, då får Redaktör'n tårar i ögonen. Tårar. Sams röst har alltid berört honom något oerhört. Han har någon slags Sam Vesterbergsensor inom sej som triggas.

"Du min kära" är en underbar kärleksförklaring, någon slags gungande "light jazz". Abelsons sax är rent ljuvlig. Även Redaktör'n med två vänsterfötter får lust att dansa till den på en äng en sommarkväll. Ser fram emot dokumentärfilmen, ser fram emot 20 maj. We'll keep you posted!


ARKIV: Redaktör'n Tänker Till fr.o.m 2009
ARKIV: Hört Från Scenerna 2002 - 2008
MAIL: Till Redaktör'n

En mycket aktiv, ständigt växande Facebookgrupp: 60-tals musik och band. Svenska, engelska, amerikanska

Aktiv Facebookgupp med ca 1500 medlemmar: "Här samlar vi allt som sker i bluesmusik inom Västra Götaland."

 • Bobbo a.k.a. Bo Hansson

 • NYHETER: Inspelat på skiva, eller som demo, dvd, Spotify, YouTubefilm etc.
Rick Estrin & The Nightcats:
En timmes konsert i cyberspace med eminenta gäster


Hela konserten "Can't Stop The Blues" med gäster som Nick Moss, Charlie Musselwhite, Kim Wilson, Elvin Bishop, Joe Louis Walker, Rusty Zinn, Paul Oscher och en massa andra uppträdande i var sin ruta.

Tipstack till Tommy Johansson!
Kolla här!
(2021-04-29)

Håkansson trummar solo

"Nu har Johan Håkansson tagit klivet ut som soloartist. Med sitt debutalbum "Beardsounds vol 1", bara bestående av trumspel, utmanar han både lyssnare och sig själv.

– Det ska vara musik. Ingen uppvisning. Det har blivit 26 minuter, ett spår, och det har blivit ett collage, som jag har klippt ihop, säger han om albumet som är inspelat i hans kombinerade replokal och studio."
Citat ur Göteborg Direkts artikel

Spotify   YouTube
(2021-04-28)

Jörgen Åsling: på gång med "Love That Burns" - a tribute album to Peter Green's Fleetwood Mac.

Släpp i augusti?


Vi citerar Jörgen från Facebook: "En cool & dynamisk platta har det blivit och som släpps snart, möjligen även på lp-skiva. Inspelad av Mats Wiksborg i Lunds demonstudio.

Här hyllar vi även Danny Kirwan med några fina inspelningar, främst av gitarristen/sångaren Kim Tomas.

I bandet även Nicklas Lindgren piano/ orgel, Johan Melén trummor och Håkan Persson bas. Blåssektionen: Håkan Ekvall och Håkan Persson + grym kör av Karin Tingne, Åsa Badeur och Camilla Jeremiasen Karlsson."
(2021-04-25)

Arvid Nero - nytt album kom 26 mars

Arvid Nero har ett nytt album ute på Atlas Records: "Little White Dove". Johan Lindqvist @ G-P intervjuade honom den 19 april.

Saxat: "På senaste plattan finns bland annat ”So happy” som Arvid beskriver som ”en dröm om barndomen och där Seminariegatan finns med”. ”4 o’clock wasteland” handlar om gatorna runt Järntorget ”sent på natten när man varit ute och slirat och allt har stängt” och så ”Out in the night” om ”någon som gör ett misslyckat rån mot en livsmedelsaffär, det är en tragikomisk historia”.

– Alla låtarna bygger egentligen på att jag vandrat runt i Göteborg och tagit in vad jag ser, och stött på olika udda figurer, säger Arvid Nero. "

Albumet ligger ex. på Spotify.
(2021-03-22;2021-04-24)

Sue Sergel: nytt album

Sue Sergel avslöjade den 23 april på Facebook: "Sitter på soffan med nya plattan i min hand!" Good news säger Redaktör'n: Sue är en begåvad sångerska och en personlig låtskapare.

Sue på sång och låtskriveri som sagt. Erik Ivarsson gitarrer/ lapsteel, Johan Johansson klaviatur, Jimmy Olsson bas och Martina Almgren trummor. Elina Ryd och Hannah Tolf körar på ett par spår.
Berättar Erik.

Foto © artisten
(2021-04-24)

 • Wall of Fame
Sök i HELA denna website
fridhammar.com
 
     powered by FreeFind
Vad har vi skrivit? Om vem? Om vad?
Sök med musikernamn, gruppnamn, scener etc.
Täcker hela denna website - men ENDAST den!

 • NYHETER: Inspelat på skiva, eller som demo, dvd, Spotify, YouTubefilm etc.
Fyra välkända profiler från Stockholms bluesjamscen har bildat band ...

R&B, Rock 'n' Roll & a healthy dose of Lowdown Dirty Blues serverad av: Tommy Moberg trummor/ sång, Hannes Mellberg gitarr, Felix Matthiessen gitarr/ sång och Karl Ivert bas. Klicka på bilden ovan för större format!
The Lowdown Saints
(2021-05-02)

Välkommen till Rymden önskar Flared

"Vår första animerade video. Tack till Marcus Lillerskog. Musik Daniel Flared och Pontus Mutka" hälsar Filip!

Kolla in videon "Rymden" på Flareds kanal på YouTube!
(2021-05-01)


Christoffer Johansson spelar vidare i sitt vardagsrum

Christoffer lägger ut en ny video varannan vecka. En bluesman, förvisso, men här hör du honom dessutom göra såväl Ulf Dageby a.k.a. Sillstryparn som Jimmy Webb. Do not typecast!

Bilden fångad ur en video på hans sida på Facebook
(2021-05-01)

Pontus Snibb: ny fullängdare på Spotify

"Det är ju inte direkt några standardtolvor Wreck of Blues levererar på ”Homebound”. Pontus Snibb är synnerligen kompetent låtskrivare och Wreck of Blues behärskar hela spektrat av musik med rötterna i bluesen.

Lyssna till exempel på den souldoftande balladen ”Walk A Mile”, en duett med Papa Dee. Eller den tunggungande ”A Good Man Has Gone” – en hyllning till den bortgångne vännen Sven Zetterberg med gästspel av Greger ’Knockout Greg’ Andersson." Läs här på Rootsy! Se video med Håkan!!
(2021-04-30)

 • NYHETER: Saxat ur mail, web & skvaller
Göteborg Blues Festival 2021

Göteborgs Bluesförening skriver på sin hemsida: "Under rådande omständigheter har vi kommit fram till att vi inte kan ha någon festival den 2-3 juli, men har kvar den 20-21 augusti som ett alternativ. Beslut angående detta tas senare under våren."

Det är väl ingen ibland oss som är förvånad. Det är bara att låta vaccinera sej och hålla tummarna för att virusläget lugnar ner sig. Tills vidare är det skivspelaren som gäller. Och det är inte det sämsta!
(2021-04-17)

 • Henrik Ohlin - truly one of the few ...

 • Wall of Fame

Vår gode vän Leif Wivatt berättar:

"Har ... dragit igång min blogg Wivatts blogg. Om konserter jag sett, om artister jag gillar mm."

Leif Wivatt var musikjournalist på P4 Göteborg från 1984 till i juli 2016.

"LEIF WIVATT har under en rad år bevakat stort och smått i musiklivet i Göteborg. Han har också tidigare valt musik till P4 Göteborgs olika program och det han inte vet om aktuell musik är knappast värt att veta.

Svenska skivspår, Poporama, Discorama, Beat och Wivatt är några av de musikprogram där Leif Wivatt varit inblandad." (SR)
"Nu har skivan släppts! Det går visserligen att lyssna på den via Spotify och Apple Music, och det går visserligen också att köpa den på Itunes. Men visst är väl det ändå allra roligast med ett fysiskt exemplar av en skiva? Bara omslagsbilden på denna CD, tagen av Anna Stenström-Weissglas är i sig en anledning till att köpa just ett fysiskt exemplar av den." (Erik W)

ERIK WEISSGLAS: "It´s Raining But Not Now" CD.
Erik Weissglas gitarr, Martina Almgren trummor, Georg Riedel bas, Mats Öberg piano/ munspel

Redaktör'n har ingen mailorder längre, men har ändå några ex att förmedla. Pris 150 kr. Maila!

 • Kvarnis Hörna
Janne Kvarnströms bildgallerier uppdateras ständigt

Kolla Kvarnis album KVARNIS 2019.
Plus hans helt nya album BLUESPALS 2020.
Dessutom nya nostalgiska album 2011-2013 (se nedan)

Kasta nostalgiska blickar i backspegeln! Nu har Kvarnis lagt ut sina album med BLUESPALS från åren 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 och 2020.
Klicka och minns!

"Du är alltid välkommen att använda mina bilder i lågupplöst format till vad du önskar. Då med cred naturligtvis. Band och andra som önskar högupplösta filer för tryck mm hör av er så skickar jag filerna över mail. Se adress nedan."
"Är folk intresserade av mina bilder är dom välkomna att kontakta mig på jannekvarnis@gmail.com"
På väg till New York? Janne 'Kvarnis' Kvarnström tipsar, kåserar och illustrerar! [läs reserapporterna]

 • BLOGGAR om musik m.m. + Rustans videokanal

Rustan Lefin har koll - och kamera

Musikjournalisten Leif i full frihet

GigKalendern
En högst subjektiv musikkalender som faktiskt hunnit fylla 22 år
Symboler i GigKalendern
Göteborgs Bluesförening S/S Marieholm Crippas Café
Sokrates Taverna Kulturhuset Oceanen Slussens Pensionat
Bar Solo No. 1 Guitarshop Pustervik
Dirty Records Nefertiti Musikens Hus
Holy Moly Treme, Linné Stationen Norsesund
Stora Teatern KoM musik&bar Schnitzelplatz
Ikonerna ovan är klickbara och har länkar till resp. website

Om vårt älskade Nefertiti
Jazzföreningen Nefertiti har sin website här och sin Facebooksida här med information om bl.a. sina konserter som f.n. arrangeras i lokaler som Pustervik, Contrast Public House och Valand.
"köparna av den konkursade restaurangen [har] hittills erbjudit föreningen att hyra scenen i huvudsak söndagar och tisdagar."

Restaurang 'nya' Nefertiti, dvs. den verksamhet som köpte restaurangen i konkurs, har sin website här (jazzföreningens ursprungliga Nefs vanliga webadress).

Fredag 7/5

LOLLO GARDTMAN & FRIENDS
The Friday Lunch live från nånstans i Gbg

fre 7/5 Streamar från Lollos Facebook

Tisdag 11/5

GURAN, NYBERG & NORD – En hyllning till Björn Afzelius: flyttad till sön 26/9 tis 11/5 kl. 19.00 Stora Teatern, Göteborg. Entré 430 kr. Läs!
"en kväll fylld av tillbakablickar och magiska tolkningar av Björns fantastiska låtskatt som för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien."


Fredag 14/5

A.M.E.: fre 14/5 kl. 19.00 FB-event Streamas via Facebook Live
Anna Maria Engberg a.k.a. A.M.E. firar EP-släpp med streamad konsert!
Anna Maria Engberg, Joakim Fritzner och Matilda Sjöström.
EPn TITEL OKÄND släpps den 7 maj.

LOUISE HOFFSTEN: inställt fre 14/5 Partille Arena, Partille. FB-event
Endast 50 platser. Läs här! "Det är som det är och blir som det blir men vi gör ett nytt försök med Louise Hoffsten den 14/5. Köpta biljetter gäller."
JETHRO TULL: flyttat till sön 23/1 2022 fre 14/5 Göteborgs Konserthus, Göteborg. FB-event
Ian Andersson med David Goodier (bas), John O’Hara (keyboard), gitarristen Joe Parrish och Scott Hammond på trummor.

Torsdag 20/5

LOS LOBOS: inställt tor 20/5 Pustervik, Göteborg. FB-event
Finbesök!! "De har sina rötter i mexikansk musik men
blandar upp den med rockabilly, latin, jazz, soul och blues."

MICHELLE & THE DIAMONDS: lör 22/5 kl. 19.00 Porter Pelle, Adolf Edelsvärds Gata 11 (Klippan), Göteborg. FB-event "En blandning av jazz, blues, rock och soul där andelen egna låtar växer". Maria W Bohlin sång, Kjell Dennersten klaviatur/ sång, Leif Erichson bas/ sång, Tim Malmros gitarr, Urmas Plunt trummor, Johan Bohlin träblås/ percussion/ sång, Alex Tasevski saxofon/ sång. Hette tidigare The Generations.
Haga Bluegrass Street Festival: lör 29/5 Haga Nygata, Göteborg. FB-event 
KISS: ons 23/6 Scandinavium. FB-event. Ticketmaster
Göteborg Blues Festival: uppskjutes fre 2/7 - lör 3/7 vid Villa Belparc, Slottsskogen, Göteborg. Reservdatum den 20 – 21 augusti.
Arrangör: Göteborgs Bluesförening i samarbete med Villa Belparc

BO KASPERS ORKESTER: lör 17/7 kl. 19.00 Villa Belparc, Slottsskogen, Göteborg. FB-event
TOM JONES: tor 5/8 Liseberg, Stora Scenen, Göteborg.
FB-event

VINTAGE TROUBLE: flyttat till fre 5/8 2022  fre 6/8 Pustervik, Göteborg. Entré 295 kr
Finbesök!! "Bandet blandar flådig rock, souldoftande blues, R&B och pop och presenterar detta i en stöddig och välskräddad kostym."
Sävefestivalen: lör 7/8 Tuve Kyrkväg 200, Säve. FB-event
Way Out West 2021: inställt tor 12/8 - lör 14/8 Slottsskogen, Göteborg. FB-event 
Göteborg Blues Festival: fre 20/8 - lör 21/8 vid Villa Belparc, Slottsskogen, Göteborg. Förhoppningsvis flyttad hit från datumen fre 2/7 - lör 3/7. Arrangör: Göteborgs Bluesförening i samarbete med Villa Belparc
Kulturkalaset: fre 20/8 - sön 22/8 i Göteborg. FB-event
MATS RONANDER solo: lör 28/8 Treetop Spa, Gamla Lillhagsvägen 127, Backa (Göteborg). Biljetter på Ticketmaster. "Biljetter säljes tillsammans med mat- & spapaket, samt med möjlighet att boka hotellrum på vårt fantastiska hotell."  
GURAN, NYBERG & NORD – En hyllning till Björn Afzelius: sön 26/9 kl. 19.00 Stora Teatern, Göteborg. Entré 430 kr. Läs!
"en kväll fylld av tillbakablickar och magiska tolkningar av Björns fantastiska låtskatt som för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien."


DEEP PURPLE: sön 26/9 Partille Arena. FB-event. Ticketmaster
SLOWGOLD: fre 15/10 Pustervik (Stora Klubben), Göteborg
Entré 205 kr. FB-event "Slowgolds känsloladdade hybrid av tidlös och drömsk rock, Neil Young-mangel och nervig postpunk är helt egen i sitt slag, förstärkt av att Amanda Werne inte bara förfogar över osedvanligt förhäxande röstresurser utan också är en exceptionell gitarrist."

THE ZOMBIES: fre 15/10 Råda Rum, Mölnlycke. FB-event
LARKIN POE: flyttat till ons 1/6 2022 ons 20/10 kl. 19.00 Trädgår'n, Göteborg.
Entré 295 kr.
Läs mera här! FB-event

TOMMY EMANUEL: fre 1/10 Lorensbergsteatern, Göteborg. Läs!
DANKO JONES: tor 28/10 Pustervik (Stora Klubben), Göteborg. Entré 350 kr. FB-event. "Danko själv är det närmaste som den moderna världen kommer en trovärdig kung av rock’n’roll. I sitt hov har han basmaestron John Calabrese och trumguden Rich Knox."
CHRIS CAIN med MR BO & THE VOODOOERS: tor 28/10 Scandic Malmen, Stockholm. FB-event. Chris Cain, mästerlig gitarrist från Kalifornien, på sång/ gitarr + Bo 'Mr Bo' Carlsson sång/ gitarr, Bo Hansson Hammond, Lars Mellqvist bas, Roger Mörck trummor.
VAN DER GRAF GENERATOR: tor 28/10 Brewhouse, Göteborg. FB-event
Kulturnatta: fre 29/10 Göteborg. FB-event

november
december
2022
JETHRO TULL: sön 23/1 Göteborgs Konserthus, Göteborg. FB-event
Ian Andersson med David Goodier (bas), John O’Hara (keyboard), gitarristen Joe Parrish och Scott Hammond på trummor

PUGH ROGEFELDT: lör 6/2 Göteborgs Konserthus, Göteborg. FB-event Dörrar: 17.30 | Konsertsalen öppnar: 19.00 | På scen: 19.30. Entré 520 - 620 kr. Med Andreas Dahlbäck, Ola Gustafsson, Martin Hederos, Jerker Odelholm, Jojje Wadenius
mars
Växjö Country Roots Festival: lör 23/4 Palladium, Växjö
BRYAN ADAMS: sön 24/4 Scandinavium, Göteborg. Biljetter "Bryan Adams är stjärnan från Kanada som gett oss stora hits som Summer of ’69, Heaven och (Everything I do) I do it for you, för att nämna några få." FB-event
maj
LARKIN POE: ons 1/6 kl. 19.00 Trädgår'n, Göteborg.
Entré 295 kr.
Läs mera här! FB-event

juli
VINTAGE TROUBLE: fre 5/8 Pustervik, Göteborg. Entré 295 kr
Finbesök!! "Bandet blandar flådig rock, souldoftande blues, R&B och pop och presenterar detta i en stöddig och välskräddad kostym."
 • EXTERNA LÄNKAR till websidor för div. musikscener och arrangörer. Konsertbiljetter
Göteborgs Bluesförening
och Blues Festival
No. 1 Guitarshop
Bluesföreningen
Ernst i Lysekil
Rootsy Live S/S Marieholm
website
Oceanen Musikens
Hus
Nefertiti
Göteborgs Konserthus Slussens
Pensionat
Sticky Fingers Trädgår'n Woody West
Dirty Records Rootsy.nu Kulturpunkten Pusterviks
Biljetter
Pustervik