Gott & Blandat S (arkiv)
  Band, CD, websites m.m. - sorterat efter artist - A-Ö
SaND spelar i Västindien, liksom Big Is Less, Daniel Lemma - och Bob Lanois
Det låter som en dagdröm i det här grå Göteborgsvädret, men det ÄR faktiskt sant. De här fyra drar till Västindien för att spela 15 gigs mellan den 11/1 och 28/1. Bl.a. på musikfestivalen i Bequia där de också spelade förra året. Och festivalen på Mustique ligger inte långt bort. Äsch det är bara som ... en bal på slottet.
www.bequiatourism.com/bequiamusicfest
www.basilsmustique.com
www.myspace.com/sandbandinfo
www.myspace.com/bigisless
www.myspace.com/daniellemma
www.myspace.com/boblanois (2008-01-09)
Stefan Sandberg, Bernt Andersson, Anders Blad m.fl. på Stadsteatern

Ikväll premiär på "Pygmalion", en klassisk pjäs skriven av George Bernard Shaw. Stor artikel i G-P som beskrev musiken som viktig för föreställningen men underlät att nämna några musikernamn. Så då gör vi det och väljer några favoriter från 'våra scener'.

Bernt Andersson piano, Stefan Sandberg tenorsaxofon, Anders Blad gitarr (Forever Blues, Drottning Christina), Per Melin trummor (Björn Afzelius Globetrotters) osv. Som troget musicerar vid sidan om skådespelarna t.o.m. 26/2 2014. Minst.
[Foto på Stefan: Vanja Fridhammar]
(2013-12-13)
The Scat Cats
hördes några kvällar på Gillestugan i Göteborg. Deras livedemo uppsnappades av bandbokaren på Stampen i Stockholm som raskt bokade in dem i maj och juli i år. Men onsdagen den 9/5 blir det också en spelning i Göteborg, på KoM på Olivedalsgatan, berättar Patrik Öberg (t.v.).

Den kvällen kan ni alltså höra följande välbekanta katter lira: Lasse Häggström sång (Blue Light), Al Tehler gitarr (The Al Tehler Blues Band), Matti Ollikainen keyboard (Paul & The Blue Delivery m.m.), Patrik Öberg bas (ex-Blue Kind) och Roger Mörck trummor (Mr Bo & The Voodooers, Berras Bluesorkester, Conny & The Casuals). Någon scatsång har dock inte utlovats. (2007-04-19)
Hans Schakonat: sugen på att spela trioblues på de blå scenerna!

Hans Schakonat, bejublad sångare och gitarrist från Falkenberg, har vi hört och sett i många sammanhang i Göteborg, även om det tyvärr var alltför länge sedan. Under många år i det populära bandet Winter så klart, lett av sångerskan/ låtskrivaren Anna-Lena Winter. Redaktör'n minns många glimrande kvällar på Jazzå!

Hans lämnade så småningom Winter och dök upp i bluesrockigare Knickedicks (ex. på Göteborg Blues Party 2004): ett band som därefter bytte namn till T.H.U.M.B.E., släppte ett album 2008 och gjorde en grym releasespelning på Pustervik.

Hans sjumannaband Schakonats Bluesband har väl däremot aldrig spelat i Göteborg? Redaktör'n hörde dem för många år sedan i Falkenberg och var djupt imponerad. Hans ÄR verkligen en bluesman när han får den feelingen!

Många band har han spelat i (läs intervju med Hans i Hallands Nyheter från 2011), Winter skulle väl många av oss tänka på först och främst, men idag är det alltså Hans nya trio som gäller: Hans Schakonat sång/ gitarr, Henrik Ohlin bas/ sång och sonen William Schakonat på trummor. Trioblues! Och trion är mycket spelsugen! Hör ni det, arrangörer?

För ett år sedan släppte Hans sin debutplatta, soloalbumet "Schakonat", inspelat i Studio Stäpelston i Kalv. En CD som kan köpas från Hans, men även avnjutas på Spotify. En fin liten platta, men INTE en bluesplatta om någon undrar. Lyssna och njut, men observera: Den trion som vi skriver om här är betydligt blåare än CDn "Schakonat".
(2014-03-11)
 
Schakonats Bluesband T.H.U.M.B.E. Shine On
Tre bra band med bl.a. gitarristen/sångaren Hans Schakonat (ex-Winter) som gemensam nämnare. En annan gemensam nämnare är tyvärr att det inte är lätt att få höra något av banden här i Göteborg, även om T.H.U.M.B.E. faktiskt gjorde en spelning för ungefär ett år sedan på Jazzå. Några lyssningstips för sommaren är dock:
T.H.U.M.B.E. har sin debutCD på gång (provlyssna här på MySpace) och spelar på Grand Rock i Falkenberg tisdag 29/7
Schakonats Bluesband spelar på Stålboms Konditori, Falkenberg fredag 15/8
Shine On verkar däremot ligga lågt just nu med livespelningar.

(2008-05-14)
Olle Schelander med ny musik på MySpace
Olle, som vi hört på sång/gitarr i band som The Remedies och Grapeland och på gitarr med Joe Fournier, förbereder som bäst utgivningen av en fullängdsCD med låtar inspelade i Joes studio i Calgary, Kanada. Fyra smakprov ligger redan ute på hans nya MySpacesida: "In The Beginning" och "Autumn Blue" signerade Olle, "Soft Southern Rain" av Joe och "Magnet and Steel", en gång en hit för Walter Egan.

Olle kommer att använda Olson Anders som artistnamn. När Joe och Olle i våras skulle intervjuas i Kanadas radio P4 i ett program med 4 miljoner lyssnare ville Joe ge discjockeyn en sportslig chans att uttala Olles namn. Olles andranamn är Anders, så efter lite lek med namnkombinationer blev det Olson Anders. Det fungerade.
www.myspace.com/olsonanders (2009-11-13) Foto © Olle Schelander
sCream på KoMs scen fre 31 mars!

Redaktör'n hade en lång sittning med bl.a. Olle Schelander igår på gemytliga Šnyt Pilsnercafé i Linné. Olle avslöjade bl.a. att nästa (tyvärr är de glesa) gig med sCream blir 31/3 (ej 18/3) på KoM. Efterlängtat.
(2023-01-20)
sCream: Premiär fredag 18/12 för en ny trio

Som består av Olle Schelander (bilden) sång/ gitarr, Anders Olausson bas och Eric Olausson trummor. En trio influerad av de stora mästarna på bluesrock: till 75% av musiker från England, till 25% av musiker från USA. Valet av bandnamn kan kanske peka i en viss riktning.

Vi är nog många som saknar bandet The Remedies. Den här trion består faktiskt av 3/4 av det bandet. The Remedies minus Martin Carlberg. Ett band som var tidiga med 'americana': en musikgenre som Olle gärna rör sig i när han själv skriver musik. Men just idag passar den tuffare etiketten 'bluesrock' bättre på trion sCream!

(2015-12-15)
Sue Sergel: nytt album

Sue Sergel avslöjade den 23 april på Facebook: "Sitter på soffan med nya plattan i min hand!" Good news säger Redaktör'n: Sue är en begåvad sångerska och en personlig låtskapare.

Sue på sång och låtskriveri som sagt. Erik Ivarsson gitarrer/ lapsteel, Johan Johansson klaviatur, Jimmy Olsson bas och Martina Almgren trummor. Elina Ryd och Hannah Tolf körar på ett par spår.
Berättar Erik.
Foto © artisten
(2021-04-24)
Sue Sergels efterlängtade nya album "Beneath The Willow Tree"
ute nu


Tolv av hennes egna engelskspråkiga sånger (Sue har ju rötterna i Liverpool, glöm aldrig det!) inspelade av triumviratet Sue Sergel sång/ akustisk kompgitarr, Erik Ivarsson övriga gitarrer och Jimmy Olsson kontrabas. Skivan är utgiven i egen regi men distribuerad av Border Music.

Sue firade med en mycket lyckad releasespelning på Café Hängmattan i Musikens Hus i Göteborg den 14/10: det kommer nog några rader om det när Redaktör'n tänkt till lite mera. Under tiden: köp plattan i din lokala butik!
(2015-10-15)
Sue Sergel: ny CD på Last Buzz i mars 2008
Sångerskan Sue Sergel har vad jag vet inte kommit med någon platta efter utgivningen av Sue's Blues EP "Wild Women" på Last Buzz 1994 (BUZZ-7001). Den går f.ö. fortfarande att köpa!
Men i vår kommer fullängdaren "Move Into The Light" med Sues egna låtar: en bred platta där man hör inspiration från många olika håll. Inspelad i Nacksvings smått legendariska studio på Kungsgatan med Kalle Ruuth på gitarr, Johan Johansson på keyboard (Al Tehler resp. Örjan Hill på den förra CDn), Pelle Bolander fiol (hörd i Urban Turban, Hurdle Brothers, tidigare i Abel & Kaninerna och mycket annat) med flera.
www.myspace.com/suesergel Lyssna på nya singeln "Blues för Fadime"!
www.lastbuzz.se Last Buzz website
www.portelectric.se Pelle Bolanders web med imponerande CV (2008-01-02; 2008-01-15)
Sevenson
heter en kvartett som Göran Svenningsson håller på att sätta samman. Just det, Göran från Grapeland och från de bittert saknade The Instigators. Göran kommer att stå för gitarr/sång och dessutom blir det keyboardist, basist och trummis. Lars Mellqvist (Mr Bo & The Voodooers och ett antal andra band) blir basist, så mycket vet vi. Men allt kommer i alla fall att avslöjas på Musikens Hus, Göteborg lördagen den 5 maj då Sevenson agerar förband till Thorbjørn Risager Blue 7. Mycket 'seven' med andra ord.
Ja, det är vad er reporter vet just nu, men under tiden kan ni ju alltid läsa om banden
The Instigators och
Grapeland (2007-03-20)
Karantänvideo med gruppen SGB

Sten G berättar att "SGB med Louise Danielsson tillbaka i bandet också gjort en "karantän-video" i väntan på att kunna göra livespelningar. Kjell Holm har filmat oss fem i våra respektive hem. Vi gör en version av 90-tals-låten SHOTGUN i nytt perspektiv." Kolla här!! Bilden fångad ur videon.

Shotgun gjordes ursprungligen av Ardis och förekom i filmen "Vendetta" (1995).
(2020-09-01)
 
SGB: nytt album på Spotify

Ett nytt album med SGB, "Blue Hearted Woman", ligger nu på Spotify. Sten G skriver: "Det är Sune Jeanson som står för inspelningen och Ulf Börjesson på Ear Hear i Sthlm som mastrat den. Elizabeth Bergenstråhle sjunger, Calle Stridh trummar, Sune Jeanson sjunger, spelar bas, orgel och div. andra instrument och undertecknad spelar på alla gitarrer och är upphovsman till den enda egna låten (BHW) samt plattans artwork."
(2019-01-22)
 
"Going Down", första singeln från SGBs nya album

SGB har valt att spela in Don Nix klassiska komposition "Going Down", kanske mest bekant i Freddie Kings version, och att dessutom göra den till den första singeln från det nya albumet. Elizabeth Bergenstråhle sång och Sten Gustavsson gitarr går ut hårt i 4 minuter 14 sekunder: lyssna här på Spotify!
(2018-11-29)
 
SGB "Live For You" på Spotify

"Live For You" är en 'platta' med inspelningar från tre olika gigs, bl.a. från KoM i Göteborg. Inspelat rätt upp och ned, utan avdrag eller tillägg som Sten själv ärligt säger. Annorlunda gjord alltså än den precist inspelade studioplattan "This Is What Matters" från 2011 som f.ö. redan finns på Spotify. Och som Redaktör'n skrev glada rader om då den släpptes.

Ljudbilden på "Live For You" är följaktligen av varierande kvalitet: basen är ibland låg, sången kan upplevas torr i ljudet här och var osv. 'Extremely live', typ.

Elizabeths röst är förstås i centrum. Den kommer bäst till sin rätt i låtar som "Somebody To Love" (Jefferson Airplane), en klassiker där gitarristen Sten pressar sin wahwah hårt. Han är nog 'in a Fillmore mood', tänk på hans psykedeliska posters! Eller i "Piece Of My Heart" (Janis Joplin + Big Brother). Båda två låtar med kvinnliga förebilder. Eller - åter igen - i "No Road Back Home": en tung slowblues där hon får utrymme att ta ut svängarna ordentligt.

Sten - bandleader - lirar tungt, rått, fuzzigt på sin Gibson Melody Maker från 1963: ingen bluespurist utan en ärrad rocker med öronen vinklade mot gitarrtyngd engelsk 60/70-talsbluesrock och San Franciscos flummiga gitarrhjältar. Tror Redaktör'n. En sann entusiast, Sten. Läs hans blogg!

Elizabeth Bergenstråhle sång, Sten G Gustavsson gitarr/ slidegitarr, Sune Jeanson bas/ klaviaturpedaler/ kör samt Calle Stridh trummor är laguppställningen på inspelningarna (Calle har efterträtt Ola Johansson vid trummorna sedan "This Is What Matters" gjordes). What you see is what you get! WYSIWYG!
(2016-01-08)
SGB: Elisabeth Fredriksson ny sångerska i SGB
SGB i version 3.0 rullar vidare

Sten Gustavsson i SGB mailar oss: "Vår sångerska Louise Danielsson lämnar SGB p.g.a. omöjligheten att kombinera rollerna: småbarnsförälder vs. kringresande blues-sångerska.

SGB's nya sångerska är Elisabeth Fredriksson som presenteras här på www.s-g-b.se och får sin debut på Galliano 5 mars, som blir den första i raden av SGB 3.0 versionens gigs." Bild © SGB (2010-02-08)
'The Shop' på Nefertiti: perfekta tisdagskvällar med musik
Glid in vid sjutiden, betala futtiga 40:- i entré, ta ett lite bord framför scenen, beställ något som läskar din strupe. Lugnt och fint, ingen trängsel. Redan klockan åtta börjar ett timmeslångt set med en i förväg annonserad jazzgrupp. Och därefter inspirerade jamsessions på hög nivå. Du kan alltså lyssna på massor av musik och ändå klara av väckarklockan nästa morgon.

Ärligt talat är jag lite förvånad över att jag inte ser fler bekanta i publiken. Däremot finns det gott om bekanta ansikten på scen. Sist var det helt fenomenala jazzgruppen The Splendor med Lisen Rylander på sax, bröderna Kallerdahl och Lade Källfelt. Därefter jam, bl.a. ett med David Ståhl gitarr, Björn Cedergren tenorsax, Josef Kallerdahl kontrabas och Chris Montgomery trummor. Sanslöst sväng. Kolla nån tisdag!

www.nefertiti.se
www.myspace.com/thesplendorthesplendor (2008-02-25)
Nytt album med Kim Simmonds och Savoy Brown: "The Devil To Pay"
Vissa av oss har en envis klockarkärlek till de klassiska brittiska bluesbanden. Till Savoy Brown exempelvis, som lirat i 50 år! Numera är bandet en trio som består av evige Kim Simmonds gitarr/ klaviatur/ munspel/ sång plus Pat DeSalvo bas och Garnet Grimm trummor. Det var länge sedan Martin Stone och 'Lonesome Dave' Peverett lämnade Savoy Brown med gitarren under armen.

Ruf Records skriver: "Real music is hard to find. If you’ve ever felt suffocated in the age of fakery and hype, then Savoy Brown’s latest album The Devil To Pay is a blast furnace. Driven by classic blues and age-old human truths – but dragged into contemporary relevance by stinging musicianship and modern savvy – Kim Simmonds’ new songs have arrived when we need them most." Så pass! (2015-10-21)
Simon Says: Your Good Thing (Is About to End) - men i Simons fall har det bara börjat
Vi kollade in Simon Says på Jazzå i söndags (31/8). Var tvungna att glida iväg hemåt halv 11 (väckarklockan!) men det vi hörde var en glimrande spelning. Den här gången med Chris Montgomery bakom trummorna och Johan Johansson vid keyboardet.

Mycket behagligt alltså - och allra mest imponerande var (precis som på Bluespartyt) deras version av Mable Johns soulhit "Your Good Thing (Is About to End)". Elegant, komplex, bluesig soul. Ett dynamiskt paradnummer i Simon Says händer (och strupe). "Världsklass" sa vi myndigt i soffan!

Mable Johns hit var f.ö. en STAX-singel från 1966, fast MIN favoritupplaga (på skiva alltså) är nog den som Kal David gör på sitt album "Double Tuff". (2008-09-02)

Svante Sjöblom
imponerade stort på mig på Åmål Blues Fest 2004 (bilden t.v.) där han också tilldelades ÅBF´s Junior Blues Prize 2004. Ett av många bevis för att eldsjälen Nisse Lönnsjö satsar på återväxten inom svensk blues. Den satsningen behövs: yngre musiker drar en yngre publik - en yngre publik som bluesspelningarna är i akut behov av. Se dig omkring!

Svante Sjöblom & The Sailors spelar 'prewar blues' à la Skip James, Son House, Charlie Patton och Mississippi John Hurt. Kolla de fem ljudspåren på websiten nedan, bl.a. en mycket fin version av min favoritlåt med Skip James, "Hard Time Killing Floor". Ett band som snart är på väg till Göteborg hoppas vi!
• Svante Sjöblom & The Sailors: www.aktivstad.net/svante (2006-03-27)

Skaftö Folkets Hus/Peter Jonsvik + Bluesföreningen Ernst + Mr Bo = succé
Varje vinter arrangerar Bluesföreningen Ernst i Lysekil dels en bluescruise till Skaftö Folkets Hus i Grundsund, dels en spelning där. Varje vinter står ånyo ett glimrande band på scen. De tre senaste åren har det varit Lightnin' Moe & His Peace Disturbers, Bluebirds och Mr Bo & The Voodooers feat. The Voodoofones. Varje vinter dansar ett fullsmockat Folkets Hus rumpan av sej till sagda bluesband. Varje vinter festas det loss utan minsta lilla strul. I år (= nyss) var det prexis lika bra som vanligt: Mr Bo körde både ett Kärlekstema och ett Memphistema. Passade bra ihop. Fem fyrar.

Skaftö Folkets Hus i Grundsund borde m.a.o. vara en drömbokning för de Göteborgsband som kan leverera en svettig groove all night long! Read my lips.
Bluesföreningen Ernst
Skaftö Folkets Hus (2007-01-29)

Foto lånat från Lindas MySpace
Linda Skoog: nytt på MySpace
Linda hörde jag sjunga sitt eget material en fin kväll på Café Hängmattan i januari i år. Tillsammans med ett proffsigt gäng: David Ståhl gitarr, Arne Murby klaviatur, Hasse Westling bas och Chris Montgomery trummor. Dessförinnan har vi förstås hört Linda i 'A Tribute To Monica Zetterlund' och tillsammans med Jenny Lundin i countryfärgade gruppen The Lucky Ones.

Nu har hon spelat in i Studio Fabriken tillsammans med musikerna ovan, bortsett från att Thommy Larsson nu sitter bakom trummorna.
Fyra spår har hamnat på Lindas MySpacesida, bl.a. "Love Me Tonight" om vilket Daniel Claeson skrev så här i G-P 5/5 under rubriken Osignat: "Bäst är hon i mjuka, följsamma och Chicago-doftande Love me tonight. Den är kanon!" Mmm, vi kan väl dessutom saxa: "En oerhört skicklig sångerska som gör mogen välspelad rock."

Nåväl, lyssna själva! Och jo, jag håller med Daniel i hans åsikter ovan. Rättöver.
www.myspace.com/lskoog (2010-05-05)

Foto: Vanja
Nya röster i MySpacerymden:
Linda Skoog
och Petter Cederlund
Båda två singer/songwriters: Petter ser och hör vi oftast på bluesjamscenen med en Telecaster, Linda har vi bland annat hört i 'A Tribute To Monica Zetterlund' och tillsammans med Jenny Lundin i countryfärgade gruppen The Lucky Ones. Kolla!

www.myspace.com/pettercederlund
www.myspace.com/lskoog (2009-10-22)

Foto lånat från Lindas MySpace
 • Skuggan: för dig som diggade Shade Tree (och ni andra)
Pär-Anders Zetterberg trummor, Martin Sörensson gitarr, David Holm bas, Jessica Bah-Rösman sång, Carl Jönsson sång/gitarr.

Skuggan skriver på MySpacesidan (varifrån bilden kommer): "Nytt namn, nytt band, ny själ och ny energi när vi startade om i juni. Skuggan är det nya, Shade Tree var det gamla. Kul att folk hittar hit. Det ska bli finare här sen. Vi har lagt allt krut på bloggen än så länge."

Läs om bandet, ladda ner mp3:or, musiktips mm.
blogg: bandetskuggan.wordpress.com
MySpace: www.myspace.com/bandetskuggan (2008-11-04)
Slidin' Slim a.k.a. Anders Landelius berättar
"Ville bara berätta att den kommande Slidin' Slim plattan är lagd på is då ungefär 50% av det mer äventyrliga materialet blev ett helt nytt projekt kallat DEAD SOUL.
Ungefär samtidigt som vi bestämde oss för att göra så högg Anders Fridén från IN FLAMES blixsnabbt och signade oss till sin nya label Razzia Notes (sublabel till RAZZIA RECORDS som bland annat har Thåström i sitt stall).

Första singeln släpptes 15 dec då vi också agerade förband till hypade GHOST. Knappt en vecka efter detta så listade Expressen Martin Carlsson årets 25 bästa låtar där båda låtarna från vår singel kom med! 2013 kommer bli mycket spännande! Håller dig fortsatt informerad.
Jo just det, singeln finns för lyssning på Spotify!
MVH Anders" (bild © Anders)
(2013-01-04)

Nu är siktet inställt på eget material!
"SLIMFIT jobbar för fullt och Coronasäkert med att skriva samt arrangera helt nya låtar. Det lär ju tyvärr dröja ett tag till innan vi kan köra dem i full ensemble. Desto roligare då att i alla fall en av dem, "Slow", fångades på band i replokalen i höstas :)
Denna länk, "Slow", passar bra för koncentrerad lyssning. På vår FB finns ett videomontage med visualiserande låne-bilder från internet.
Sköt om er - håll ut - "Take it easy; go real slow"! skriver Christer Dybeck, Slimfit.
(2021-03-08)

Slimfit: "Just Your Fool"

Christer Dybeck berättar: "Håkan Bäckström är basist i SLIMFIT sedan redan ett år. Men, tyvärr blev det ändå endast ett fåtal spelningar tillsammans med honom innan pandemin slog igen gig-dörren stenhårt. Jättekul därför, att vi innan dess hann göra denna rep-inspelning med honom. Här sjunger han även lead i Buddy Johnson´s klassiska blueslåt "Just Your Fool". [Video på Facebook]

Gissa om vi längtar efter att snart kunna repa och få spela ute igen!!
Ha det bra, hälsar Christer"
Dvs. Christer Dybeck, Slimfits trumslagare som satt samman videon. Bild fångad ur videon.
(2021-02-09)

Slimfit - en video!
Christer Dybeck, trumslagare i Slimfit, berättar: "... för att hjälpligt kunna hantera den grava musikabstinensen letade jag fram en två år gammal musikvideo som redan tidigare publicerats på vår FB. Jag har lekt och "recyclat" den med med hjälp av gratismaterial från fantastiska siten Pixabay.

Låten heter "My buddy buddy friends" [kolla på Facebook!] och är nog mest känd från Dr Feelgood´s version. Kanske "punkrockblues" kan få gälla som genre-definiering. Jag har försökt att visualisera den tänkvärda och sorgliga storyn samt dessutom lagt in texten för att om möjligt locka till allsång i en och annan stuga."
(2021-01-17)

Slimfit hälsar God Jul!

"KANSKE INTE SÅ KUL. MEN DET ÄR CORONA-JUL! - SLIMFIT vill sprida lite glädje genom stor leklust och galghumor i denna helt hemmasnickrade musikvideo. Med bl.a. tumstock och T-röd (OBS det senare endast utvärtes!) lyckades vi hålla Covid-gubben på rekommenderat avstånd och kunde till sist släppa in den efterlängtade riktiga tomten.

Varmt tack för att ni följt oss under året oavsett att det i regel behövt vara på distans... Vännerna i SLIMFIT önskar dig God Jul! Och, med förhoppningen att snälla antkroppar, vacciner mm möjliggör att vi kan träffas oftare nästa år!"
Klicka bilden för större tomte!
(2020-11-30)

Slimfit video: "Det bedste til mig og mine venner"

Christer Dybeck berättar: "SLIMFIT är sedan en tid äntligen igång igen med repetitionerna, och nu med fokus på eget material. Bortforsling av bl.a. gamla skrymmande högtalaråbäken möjliggör det nödvändiga corona-avståndet mellan bandmedlemmarna. Inriktningen vad gäller coverlåtar är som bekant "Blues 'n' Rock med stänk av soul och funk." Och ... all annan musik som bandet gillar skarpt! T.ex. av Danmarks nationalskald tillika frontman i Gasolin', Kim Larsen (R.I.P.). Svårt förstås att spela och filma samtidigt... Så gitarristen Anders Carlsson snickrade i efterhand ihop ett kollage av bilder som togs bl.a. i samband med repetitionerna på 'Det bedste til mig og mine venner'."
Bild © bandet. Klicka på bilden för större storlek!
(2020-10-20)
Slimfit: ett videomontage

Christer Dybeck, trumslagare i Slimfit, berättar: "I samband med corona-pandemins utbrott gjorde jag själv ett videomontage. Det är baserat på en ljudupptagning av vår egen låt "SLIMFIT BLUES", som jag gjorde i vår scenmixer vid ett av våra sista gig (på M/S Götapetter) före den efterföljande "gigstiltjen". Basisten Juha Pirttisalo var fortfarande med i bandet då, men har nu som bekant lämnat över till Håkan Bäckström (i bild i videon)."
Kolla videon HÄR!
(2020-08-04)
Ny basist i Slimfit:
Håkan Bäckström, tidigare i Carl & the Foolin' Jukes


Slimfit består därför idag av Peter Rabe sång, Anders Carlsson gitarr, Christer Dybeck trummor, Björn Samuelsson keys och Håkan Bäckström bas. Ett band som lirar "Rock´n´Blues med soul- och funkstänk", delvis eget material. Klicka bilden ovan för större bild! Bilder © Slimfit.
(2020-02-10)

 

SLIMFIT kom på en hedervärd andra plats i årets Dusty Road Challenge Tidaholm.

"Är nu på banan igen efter en tids paus från framträdanden; ambitiöst ägnad åt intensiva repetitioner med den nya eminente basisten Juha Pirttisalo (tidigare Tornado). Han låter så här
Och numer ser bandet ut ungefär så här (se ovan).

För att se och lyssna på (nya) SLIMFIT ges den möjligheten på Restaurang 20+ på Citytorget den 30 nov, där den nya konstellationen framträder i hejdlös Blues´n´Rock." Allt enligt Christer Dybeck, trumslagare. Klicka bilden ovan för större upplaga!
(2019-10-22)

Slimfit: NYstart med NY keyboardist och NYA låtar

Christer Dybeck hälsar: "Bandet SLIMFIT har legat lågt ett tag. Det beror bl.a. på att vår keyboardist, Jean-Claude Murzeau, flyttade tillbaka till sitt hemland Frankrike under försommaren. Vi fokuserade därför på att repa in vår repertoar med vår nya keyboardist, Björn "Börre" Samuelsson. Smeknamnet Börre kommer sig av att också vår sjungande basist heter Björn.

Men, nu är Börre i full gång i bandet. Lyssna gärna på Demon´s Eye!" Gig på Rest. 20+ lördag 24/11.
(2018-10-27)
Slowburn med ny CD: "Bring It On"
Slowburn - succéspelning på KoM den 26/10 - kommer snart med en uppföljare till sin debutCD från 2006, "Devil In My Blood". Den nya heter "Bring It On" (omslaget t.v.) och kommer att släppas i samband med en spelning på Jazzå söndagen den 9/12. Last Buzz Record Co. i Göteborg ger ut CDn, en etikett mest känd för sina bluesutgivningar.

Men visst, den här CDn låter både råare och 'mera blues' än sin föregångare, något som delvis beror på bandets nye gitarrist Kalle Ruuth (ett välkänt namn för GigKalenderns läsare). Kolla själv de nya låtarna på bandets MySpacesida:
www.myspace.com/slowburnswe (2007-11-14)
Slowburn
har prexis lagt ut en video på YouTube - ett gratisforum där det är bra att synas. En 3 1/2 minuters video med egna låten "Tears Never Dry". Läckert - och en extra guldstjärna för flott gitarrspel!

Slowburn ses förresten på KoM den 24 mars!

YouTube länk (2007-02-24)

Slowburn
är ett helt nytt gäng som tänker debutera på KoM torsdagen den 11/5. Och som spelar
"laidback rock med stänk av blues och country". Vilket ska innebära eget material plus covers på låtar av artister som Buddy Miller, Emmylou Harris och den akustiske Springsteen.

Laguppställningen är Joakim Ramstedt sång o gitarr, Mattias Olofsson gitarr, banjo, pedal steel, Patrik Andersson bas och Tommy Johansson trummor. Collaget t.v. visar Patrik & Tommy på sedvanligt gott humör, då vid en spelning med Voxhall Blues på KoM för två år sedan. Tommy Trumma hör vi ju fortfarande i Voxhall. (2006-04-20)

Slussens Pensionat presenterar BON BELL, Slussens nya husband!
"Repertoaren kommer bestå av våra favoriter - Soul, Country, Pop och Rock i en salig blandning. Både dans och mys utlovas!"
Bon Bell består av:
Isabella Sohlberg – sång,
Olle Lundberg – trummor, sång
Gustav Löfstrand – keyboard, sång
Pär Öjerot – gitarr, sång
Julia Falthin – bas, sång
Daniel Angebrand – trumpet

(2023-04-23)

Slussens Pensionat på Orust öppnar skivstudio

"Studio Slussen" är snart färdigsnickrad och öppnar antagligen om en månad, berättar krögaren och musikern Robert 'Biggles' Sohlberg. Som alltså snart kan välkomna inspelningssugna musiker till Orust, men som även hoppas hinna använda studion själv. Han har många oinspelade låtar på lager.

Bo, äta och spela in en skiva: allt detta på Slussens Pensionat. Hitta lugnet och kreativiteten och få någonting gjort. Redaktör'n kan lätt tänka sig sämre förutsättningar för en bra platta. Vi håller tummarna för entreprenören Biggles. Stay tuned!

www.slussenspensionat.se
(2014-03-18)

Slussens Pensionat
håller stilen: en musik(er)idyll i Orusts nordöstra hörn.

Familjen Sohlberg hälsar: "Slussens Pensionat är säsongsstängt under vintern fram till april. Vi planerar att öppna till påsk och ha musikunderhållning på fredagar/lördagar under våren.

Det dröjer lite innan vårprogrammet är klart - och fram till i maj innan sommarens artister är bokade."

www.slussenspensionat.se (2010-01-19)

Slussens Pensionat
håller stilen: en musik(er)idyll i Orusts nordöstra hörn. Som startade årets musiksäsong i måndags (30/4) med - givetvis - krögare Biggles och hans eminenta Big Is Less. Det var mycket partyhatt på publiken (Valborg!) och bandet rullade på bra i tre svettiga set: både The Band, Pink Floyd och Michael Jackson fick sig en kärleksfull duvning.

Men vad gör killarna (less Biggles - men plus den begåvade Tove) när spelningen är slut och folket motvilligt drypt av? Ställer sig och spelar alla låtarna från BeatlesLP:n "Let It Be" rätt upp och ned. Alla låtarna. I rätt ordning. Bara på skoj. Vem sa' spelsugen?

Och apropå sugen: missa inte långan om ni ska äta fisk där nån ljuvlig sommarkväll. Jag säger bara, såsen...
www.slussenspensionat.se/
www.myspace.com/bigisless (2007-05-03)

(Sven & Robbans) Smiling Blues

Sven Lorentzon mailar oss:
"Jag o Robert Nordlund har en ny duo ihop. debut 22/2 på MILLVALLEY BLUES & ROCK CLUB.
vi kommer köra rootig elektrisk deltablues o boggie och en del singsong writter grejer även eget. Sven Lorentzon sång/git Robban trummor.
vi kommer köra på små pubar på lagom volym med fullt ös å energi. Vi heter sven & Robbans SMILINGBLUES..."
Klicka här för större bild! FB-sida.
(2014-01-22)

Smiling Heart:
Blue eyed soul `n´ swamprockin´music! Café Hängmattan 28/11!

Smiling Heart spelar en väl tillagad starkt doftande musikiskgryta:
Recept:
två stora grabbnävar Blues
en rågad matsked råriven Soul/funk
ett par nypor rykande het Rock `n´ roll
ett par droppar Jazz
2 liter buljong tillred på energi, vilja, spelglädje och envishet.
En knivsudd av Jim Morrisons nermalda stämband
Täck med lite Southern rock doftande garnering
Hela anrättningen avnjutes bäst på en scen nånstans.

 Sven Lorentzon: Sång/gitarr/slide... har en rå och uttrycksfull soulig stil med mycket energi... har spelat med That Special Sauce, Black Coffee, Blådårarna, m.fl... skriver det mesta materialet. Är aktiv i Göteborgs bluesförening.

Leif Erichson: Bas... har ett stadigt skönt gung som driver musiken skönt svängigt framåt... har spelat med Mike Turner Band, m.fl. Spelar också med Laid Back Viv

Martin Bird: Gitarrist från England. Med ett skönt retro Gibson-sound med gott bett i strängarna… Har spelat i band som Virginia Doesn't, The Time. Även spelat förband till The Jam (Paul Weller fixade en John Peel session), Joe Jackson, B.B.King. Martin har spelat med John "Rabbit" Bundrick (Free, Who), Jon King från Gang Of Four.m.fl… Spelar också med Laid Back Viv

Peter Mohlin: Trummor … Skönt tajt & stadig med gott häng som ger en stabil grund att stå på. Har bl.a. spelat med West Coast Blues, Add Blue och Steady Rolling Men

Örjan Hansson: En grym munspelare som blåser bort allt tvivel att ett bluesmunspel bara kan spela 12 takters blues. Spelar också med Blue Ray Blues och är aktiv i Göteborgs bluesförening.
www.smilingheart.se (2007-11-01)

Pontus Snibbs Wreck of Blues: Single med Chips Kisbye

Chips är prioducent för WOBs senaste alster. "Resultatet släpps på alla digitala plattformar som en singel och en duett mellan Pontus och Chips i den 60-tals doftande ”15 Days”."
Spotify YouTube
(2022-02-21)
Pontus Snibb: ny fullängdare på Spotify

"Det är ju inte direkt några standardtolvor Wreck of Blues levererar på ”Homebound”. Pontus Snibb är synnerligen kompetent låtskrivare och Wreck of Blues behärskar hela spektrat av musik med rötterna i bluesen.

Lyssna till exempel på den souldoftande balladen ”Walk A Mile”, en duett med Papa Dee. Eller den tunggungande ”A Good Man Has Gone” – en hyllning till den bortgångne vännen Sven Zetterberg med gästspel av Greger ’Knockout Greg’ Andersson." Läs här på Rootsy! Se video med Håkan!!
(2021-04-30)
Jakob Sollerman
är ny rekryt hos Patricia Page & The Prophets. Jakob är tidigare hörd lira blues med Al Tehler och jazz med Janne Ersson Big Band och Lasse Lindgren Big Constellation.

Och PPP har faktiskt en live-CD på gång: kolla några svettiga livespår från Jazzhuset i somras på deras website!

www.patriciapage.se (2006-10-10)
SOUL: En fast scen för live soul i Göteborg?
Var på Jord i söndags 2/3 (rapport kommer!) och kollade in Arvid Neros (bild t.v.) nya soulband, det Otis Redding-influerade Nero & The Loyal. Mycket kul kväll, och det slog mig vad roligt det hade varit med en fast livescen för soulband i Göteborg. Självklart spelas det soul både här och var, men (rätta mig om jag har fel) jag upplever det som om de fasta soulklubbar som finns i huvudsak spelar skivor i stället för 'the real thing'.

Band finns det, jag plockar några namn ur minnet: Vi har ju flaggskeppet Patricia Page & The Prophets, vi har Emrik och hans kompisar Hurricanes med bl.a. begåvade gitarristen Agge Augustsson, vi har uppmärksammade Jaqee (hörd på Bluespartyt) osv. Och Aksel Odenbalk, underbar pianist bredvid Hannah Tolf, berättade sist om soulbandet han lirar i, Lakitty, som han gärna skulle spela i Göteborg med - men var? Tänk en festival: Göteborg Soul Party!
(2008-03-04)
Soulmates in Jazz
Tittade in på Jazzå igår kväll och diggade Soulmates in Jazz: ett souljazzgäng (jo, ni anade det) med idel ädel adel, bl.a. Markus Ahlberg trombon (Vanjas bild t.v.), David Bäck klaviatur (röd Nord, såklart!) och Chris Montgomery trummor. Sanslös groove, jag säger bara "Watermelon Man"!

Jazzås onsdagar har ju ofta inneburit glimrande jazz i exempelvis Johan Johanssons förfarna klaviaturhänder. Och Johan kommer tillbaka! Ja, så har vi KoM:s torsdagar med "Club Guitarland" med gitarrduon Rolf Jardemark & Göran Klinghagen i fokus. Kvällar värda en betydligt större publik än de hittills fått: det här är jazz av högsta kvalitet. Ja, Linnésta'n har mycket fin livemusik att stolt visa upp. Passa på! (2008-02-07)
Soulstore Mk II lever vidare - åtminstone t.o.m. oktober 2018!

Gert McGowan slog igen dörren på Soulstore vid årsskiftet 2017/2018. Men som vi alla vet: Gert tenderar till att dyka upp likt gubben i lådan.
Så nu har han öppnat den igen, i lokalen bredvid den förra! Besök! Drick kaffe, handla böcker, skivor, dvd. Munhuggs.

Och skräms inte av skyltarna
"Sorry we are open"
och "Walk on by"!
(2018-01-07; 2018-04-18; 2018-10-01)
Soundcloud är en mötesplats för musiker och ”ljudskapare”. Som företaget skriver på sin webbsajt: Det kan vara allt ifrån en symfoni till en vits som laddas upp. Där kan man också läsa att tjänsten skapades i ren frustration. – Vi var grymt trötta på att det inte gick att skicka tunga musikfiler fram och tillbaka på något enkelt sätt, säger Eric Wahlforss. Vi ville ha en enkel tjänst där man bara kan lägga upp låten online, och där man kan ge och få feedback.
I internationell press har Soundcloud jämförts med Facebook – men själva nämner grundarna en annan förebild, nämligen bildsajten Flickr.
Ett par musiker som anammat denna nya tjänst är Mr Bo och Sven Lorentzon! Lyssna och njut!
http://soundcloud.com/misterbo
http://soundcloud.com/sven-lorentzon (2011-01-17)
"Joe Spinaci Combo måste varit den mest överlägsna vinnaren någonsin i Scandinavian Blues Contest och hörde också till topparna under helgen."
Så skrev Tommy Granlund i Östran efter Mönsteråsfestivalen. Och fortsatte: "Med mer glädjefylld blues, bra publikkontakt och en bredare repertoar. Louis Jordan, Louis Prima, Fats Domino exempelvis charmade de och blev både publikens och juryns vinnare. Priset är en spelning inne i Bluespalatset nästa år."
Nyfiken på deras prexis nya cd "Burnt Toast"? Lätt ordnat! (2009-06-03)

Mats Marshall Karlsson vid spelning på KoM.
Steel'n Blues på Åmål's Blues Fest 2008: ljudfiler på MySpace
Petra Odenman sång, Olle Bridal på Stratocaster och Janne Jonsson pedal steel & lapsteel, Mats "Marshall" Karlsson på Telecaster (just det: från Jake & The Spitfires) samt Marcus Sigvardsson bas och Ulf Svedberg trummor.

Kolla de glimrande spåren
"Fine And Mellow" och "Mean Little Woman" tagna ur mixerbordet på Åmålfestivalen. På Steel'n Blues MySpacesida, översta länken nedan!
Steel'n Blues

Olle Bridal
Janne Jonsson
Mats "Marshall" Karlsson (2008-08-02)

Petra och Olle vid en tidigare
spelning med Vintage Vibe på KoM
Steel'n Blues till Åmål's Blues Fest 2008
Ett band som består dels av tre bekantingar från Vintage Vibe: Petra Hernborg sång, Olle Bridal på Stratocaster och Janne Jonsson pedal steel & lapsteel. Dessutom av Mats "Marshall" Karlsson på Telecaster (just det: från Jake & The Spitfires) samt Marcus Sigvardsson bas och Ulf Svedberg trummor (båda från Springhill Boys, även tillsammans med Janne hörda som komp till Redd Volkaert).

Janne hälsar: "Nu har jag fått klartecken från Nils angående Åmål 2008: vi spelar på sena eftermiddagen lördagen den 12/7.
Detta skall bli fantastiskt roligt! Alla i SnB jublar (inklusive vår nya hedersmedlem (= Petras bebis Ellen, som för tillfället bara spelar skallra)."
Steel'n Blues

Olle Bridal
Janne Jonsson
Mats "Marshall" Karlsson (2008-02-14)
Steel 'n Blues
är en imponerande sextett med bl.a. tre medlemmar från Vintage Vibe: Petra Hernborg på sång, Olle Bridal på gitarr - och Janne Jonsson på pedal steel. Janne är avbildad t.v. i sin eleganta Western Toneflyersskjorta.

Vi fick nyss en hälsning från Janne som säger: "På min MySpace-sida finns nu en preliminärmix av min egenkomponerade "Two-Timin' Lover" att avlyssna. Och dessutom en i stort sett färdig "A Smooth One" / "Always Be In Love With You".
Vi lyssnade - och det är två helt suveräna spår. Lyssna ni också!
www.myspace.com/janjomusic (2007-06-17)

Petra och Olle vid en tidigare
spelning med Vintage Vibe på KoM
Steel'n Blues
består dels av tre bekantingar från Vintage Vibe: Petra Hernborg sång, Olle Bridal på Stratocaster och Janne Jonsson pedal steel & lapsteel. Dessutom av Mats "Marshall" Karlsson på Telecaster (just det: från Jake & The Spitfires) samt Marcus Sigvardsson bas och Ulf Svedberg trummor (båda från Springhill Boys, även tillsammans med Janne hörda som komp till Redd Volkaert).

Ett imponerande gig på KoM igår kväll (4/5) visade dels upp en betydligt homogenare repertoar än under Vintage Vibe-eran, dels ett påfallande samspelt band. Ett sånt unisont sväng är publiken inte alltid så bortskämd med. Allt satt som en smäck, trots att bandet inte kan ha så många spelningar bakom sig i den här upplagan. Steel'n Blues är värda betydligt större scener och det snart: TVÅ festivalgeneraler i publiken såg klart imponerade ut, så vem vet?
Steel'n Blues

Olle Bridal
Janne Jonsson (2007-05-05)
Stenade Rullarna @ KoM den 9/10 på YouTube
Missade man den spelningen med Kent och hans glada mannar så kan man alltid kolla in

Rustan Lefins YouTubesida: www.youtube.com/rulle2008
eller
Rustan Lefins blogg: www.afreemanintown.blogspot.com/
Rustan skriver på sin blogg om 'en fantastisk spelning' och jag tror honom!
(2009-10-12)
Gitarristen Per Strandberg ny medlem i Really Dan

"Really Dan spelar det bästa av Steely Dan. Vi är tillbaka på Marieholm, denna gång med en ny gitarrist & sångare, Peeter Wiik - gitarr, sång, Per Strandberg - gitarr, sång (ny), Jan Corneliusson - keyb, sång, Owe Almgren - bas, Tomas Olsson - trumolog."
På S/S Marieholm fredag 23/2 (FB-event)
(2024-01-29)
Sun Has Found Me: juniturné i Tyskland och Frankrike

Sun Has Found Me (med bl.a. Hannah Tolf) åker på turné i juni.
Resan går till Tyskland och Frankrike där de och Lovisa Samuelsson ska uppträda.

www.myspace.com/sunhasfoundme
www.myspace.com/lovisasamuelsson (2010-04-21)
Surreal Lovers - också på turné
SURREAL LOVERS - göteborgsbandet som nu spelat sin aviga musik i tio år - åker den 26 april på Spanienturne arrangerad av ett spanskt konstnärs och musikkollektiv.
SURREAL LOVERS med medlemmarna HANNA CHAWKI, MATTI OLLIKAINEN, HENRIK OLSSON, JOEL WÄSTBERG och PONTUS TORSTENSSON släpper också i det närmaste sin första officiella platta inspelad Lablaza- studion.
www.myspace.com/surreallovers (2010-04-22)
Med stolthet presenterar Surrender Dorothy den nya låten Rumours

"en hemlighetsfull berättelse som likt en nordanvind sveper in och lägger sig som en darrande filt över vårt karga landskap. Ett rykte om sveket mot dig själv men likväl med en tröstande axel att luta dig mot." Lyssna!


Henrik Pilen Pilquist: gitarr, Ulf Vinyl Stenberg: keyboard, Jenny Lundin: sång, gitarr & keyboard, Håkan Svensson: mix
Fredrik Lidin: mastring
(2020-02-20)
Surrender Dorothy: ny single "Forgive and Forget"

Musikjournalisten Olle Berggren skriver: "Råare och mer psykedelia, som vi tagit Göteborg mot den andra västkusten och San Francisco i det sena 60-talet då allt var tillåtet, även för en klassisk singer/songwriter. Eller tänk er Jorma Kaukonen (Jefferson Airplane) gästar Hansson & Karlsson med en låtskrivande sångerska just som The Summer of Love börjar ta slut för att ge sig in i 70-talet." Lyssna!
(2019-02-22)
Surrender Dorothy på Rustan Lefins YouTube + blogg
"På scenen denna gång Surrender Dorothy! Med bl.a. Jenny Lundin på gitarr, piano och sång. Jag var där ihop med Michael som bor på samma gård i Majorna som Jenny. Här följer lite bilder och videoklipp från giget! Cool men ändå tänkvärd svängig musik i JJ Cale och Tom Waits anda! Härligt med Henrik "Pilen" Pilqvists goa solon samt på slideguitar!!!" skriver Rustan om Jazzåkvällen 15/11.

Kolla på Rustan Lefins YouTubesida och på hans blogg A Free Man In Town!
(2009-11-18)
Det är roligast när man blir lite överraskad...
Kollade in Surrender Dorothy på Jazzå igår: ny glimrande konstellation med Jenny Lundin, Pilen, Gian & Abbe. Nästan bara Jennys egna låtar. Varierat, nyanserat, sprött eller rått - och ständigt underbart oförutsägbart!

Musik ÄR roligast när man inte alltid vet vad som ska serveras. Uncas Tribe på Café Chao härom veckan blev ett annat exempel på det. Uncas Rydén kom med en rad nyskrivna låtar med texter på svenska. Helt plötsligt fick man städa bland sina referensramar: istället för att tänka Beatles och Kinks fick en lång berättande låt mina tankar att gå till Björn Afzelius medan en snabbare jazzig kändes lite Wille Crafoord. Måste bli en platta, Uncas...

Fler angenäma överraskningar på sistone: unga jazztrion Trio Pigalle på KoM med bl.a. trumslagaren Max Olsson. Varierat och fräckt, från fusionjazz till Grateful Dead (!) i stuket. Och så tajt, så imponerande tajt.

En sista överraskningarnas man: Johan Johansson och hans otroliga onsdagar på Jazzå. Alltid gränsöverskridande, alltid njutbart, alltid med en inbyggd "wow"-faktor. Och alltid - just det - överraskande.
Tycker Christer (2009-04-13)
Nytt band i stan: Sweet Little Angels & Johanna Hjort
Vi citerar promobladet
Johanna Hjort: En sångerska med rötterna från där jazz och soul möter blues. Kanske har du sett och hört Johanna göra Ella Fitzgerald på Nefertiti eller sjunga swing från någon annan av jazzscenerna i Göteborg.

Sweet Little Angels: Tankarna går till McDuff, BB King, Howlin' Wolf... jazzigt, bluesigt och extatiskt!!
Gunnar Petersson (tr) har ett CV som rymmer massor, Serve You Right To Suffer, Tottas Bluesband för att nämna några.
Dan Helgesen (Hammond) unik och elegant organist som annars hörs med MROCK, Hammond Hurricanes m fl.
Al Tehler (git), välkänd från bluesscenerna både som pianist och gitarrist. Tehler Bluesband har funnits med i många år.
Tobe Stensson (sax), även i M-ROCKs band, Hills Blues Unit m fl. står för blåset.
Mats Boogh (bas), har hörts i Hammond Hurricanes, Friends Of The Devil m fl.
Hörs på Brännö Värdshus den 16 april och Nefertiti den 7 maj!
Läs mera här!
(2016-03-01)