[2010-12-28]
... på bluesscenen i stan. Del 4: De känsliga grannarna
Vi bor i Sveriges näst största stad. Vi rör oss ofta - eller t.o.m. bor - i stadens centrala delar. Inte utan anledning: Det är oftast där det händer något. Det är där det finns ett utbud av attraktioner. Vi råkar älska attraktionen livemusik. Därför är vi ett problem.

Musikscenerna i stan är hårt trängda idag. En stor andel av de scener som under 2010 har figurerat i GigKalendern är ständigt utsatta för klagomål. Boende i samma byggnad eller tvärsöver gatan säger unisont: "För högt! För sent! Oväsen! Oacceptabelt!".

Vän av ordning skulle förstås försynt kunna undra: Hur många timmar i veckan avser detta? Finns det inga andra störande ljud i centrum? Varför har den klagande valt att bosätta sig i centrum i en storstad? Och i enskilda fall: varför har man till och med valt att bosätta sig ovanpå en sedan länge etablerad musikscen?

Det finns säkert tusen indignerade svar på dessa frågor. På den sista frågan har Redaktör'n ännu inte hört något bra svar. Men han vet att Cervantes Don Quijote inte lyckades besegra väderkvarnarna och det lär inte Redaktör'n heller göra.

De egenskaper som gör Göteborgs innerstad attraktiv att leva i är naturligtvis samma egenskaper som skapar problemen: Ett myller av bostäder och krogar om vartannat, ofta i ålderstigna (läs dåligt isolerade) hus. De faktorer som skapar stadens charm - men även skapar problemet med de störda grannarna.

Är då lösningen att placera musikscenerna på ett 'betryggande avstånd' från bostäder och ett levande gatuliv? Att ex. på amerikanskt vis lägga dem i industriområden, i stadens absoluta utkanter eller längs med en huvudled? Att följaktligen göra det omöjligt att nå musikscenerna utan bilkörning?

Eller är lösningen att banden spelar på en lägre volym? Att de börjar lira 'unplugged'? Hur ställer sig musikerna till det? Och publiken? Hur ofta ber någon i publiken en entusiastisk musikant att skruva ned förstärkaren? Eller softa trumspelet? Kan det t.o.m. vara så illa att grannarna är så pass fixerade vid livemusikens störande inverkan att inte ens en sänkning av volymen skulle hjälpa? Att loppet ändå är kört?

Våra mest älskade 'vardagsrum' är alltså allvarligt hotade. Dags att ta på tänkarhatten!
Kommentarer? Funderingar? Idéer? Tips? Tankar? Åsikter? Glada tillrop?Maila oss ditt inlägg!

... på internet radio: WALW 98.3 FM i Moulton, AL och KOQX i San Jose, CA
Visst är det smidigt med Spotify på många sätt, men ska jag exempelvis jobba med musik i bakgrunden så föredrar jag faktiskt att lyssna på en radiostation på internet. Då blir det ju en viss överraskningsfaktor dessutom!

Det finns mängder av sådana stationer så klart: dels de som är en konventionell radiostation som även sänder över internet (som WALW 98.3 FM), dels de som uteslutande sänder över internet. Som KOQX.

 WALW 98.3 FM är baserad i den lilla orten Moulton i Alabama, sydöst om Muscle Shoals. Sist de räknade var de lite över 3.000 invånare. Inte mycket, men en bra radiostation har de! Americana, blues, sydstatsrock, soul och gospel. Och lite klassisk pop/rock. Avbrutet av lite lokal reklam förstås, men i det här fallet tycker jag bara att det ger lite lokalfärg! Läs om stationen här! Och så här ser den ut i Google Streetlevel! Funky, va?

 KOQX i IT-täta San Jose, söder om San Francisco, är däremot ett rent internetfenomen och har typiskt nog en Facebooksida. Spelar uteslutande bluesmusik, gärna en tuff, modern och gitarrbaserad variant.

Längst upp till höger på GigKalendern finns snabbknappar till de två stationerna ovan.

Snabbknapparna sitter alltså i det hörn där det tidigare satt en länk till Muscle Shoals Radio, stationen som bl.a. spelar guldklimpar inspelade i FAME STUDIOS och MUSCLE SHOALS SOUND STUDIOS.

Med käcka påannonseringar av lokala musikerlegender som David Hood, Spooner Oldham, Kelvin Holly, Scott Boyer m.fl.