OBS att korrekt adress till denna blogg fortfarande är https://fridhammar.com/calendar.html
  Antal besökare  
   OBS! Klicka på länkarna i rutorna nedanför - och hoppa direkt till just det som DU vill läsa

[2023-06-02]
...
kortfattat om fyra färska EP & album från vårt härad
 • Pontus Ekholm: "Five Degrees" (Spotify) EP 3 spår
En gentleman Redaktör'n hört i eminenta LittlE Street Band på Stationen, Norsesund: Ett band som gjorde en närmast passionerad tribut till Bruce med Roger Gunnarsson på sång. Och inledningen till Pontus spår nummer tre fick Redaktör'n tankar att vandra till "Nebraska"-plattan.

"Text och musik av mig. Tack och kärlek som alltid till vapendragare Roger Gunnarsson för vänskap, diverse instrument, medproducerande, mixande och en kul process" skriver Pontus om plattan på sin Facebooksida.

En EP - vore den fysisk - att placera på en tänkt 'American singer/ songwriterhylla'. En känsla som accentueras av den granna steel som slirar in både här och var i den behagligt glesa ljudbilden. Också plus för en stor närhet i sången: Nummer ett, vemodiga "One More Day" ("All those reasons why I couldn't stay / Ended up in phrases like just one more day"). Nummer två en pianoklingande "Five degrees in the morning / There's a calm before the storm". Och nummer tre, "Then I Found You", som tonar in likt ett Springsteen outtake med sitt blåa munspel. Varför bara tre, Pontus
?
 • Steget: "Ösregn & Kärlek" (Spotify) 9 spår
Matilda Sjöström sång och Nils Dahl piano är kärnan i Steget, en kritikerhyllad 'pianopopduo'. Matilda är en fenomenal sångerska, känslofylld till max. Under artistnamnet Det Brinner har hon egenhändigt uppfunnit genren 'gråtdisco', bara en sån sak. I tio år sjöng hon med Nationalteaterns Rockorkester. Street cred.

Vid sidan av duon hörs bl.a. välbekanta Joakim Fritzner på gitarr och trion Anna Maria Engberg (A.M.E.), Lovisa Samuelsson och Daniel Wejdin på stråkar. Joakim och Daniel hörde Redaktör'n först i fenomenala Dusty Brown (egenutgiven 7 spårs EP 2004, fullängdsCD "Another Turn" på Dusty Records 2005).

Redaktör'n har aldrig hört Steget live, däremot har han ofta imponerats av Matilda & Joakim: på Vink, på Holy Moly, om igen Holy Moly, osv osv. En glimrande duo, och Matildas sång är fenomenal. Steget är ett ordrikt projekt, lyriken formligen forsar ur Matilda, blöder. Några ögonblick känns det som en passionerat skriven monolog ur en pjäs. Och det klangrika pianot stöder, sväller, växer. Matilda & Nils, ett radarpar på våra scener - och på väg mot större sådana.
 • MusicMusicMusic: "Oversized Vol. 2" (Spotify) 6 spår
Vad kan jag säga? Superbegåvad piano/ bas/ trumtrio i jazzbage
n omgiven av lika begåvade kumpaner. Extra allt. I centrum Fabian Kallerdahl piano, Josef Kallerdahl bas och Michael Edlund trummor.

Herrar som lirat ihop i ett tjugotal år och som vi även hört i andra mera jordnära (?) grupperingar, ex. Fabian i orgelorgien Hammond Hurricanes och Michael i New Orleansrockande Gumbo.

Gästmusiker: på violin och slagverk Josefin Runsteen, på cello Emma Augustsson, på basklarinett och tenorsax Nils Berg, på flöjt och altsax Axel Mårdsjö. Fantasifullt, lekfullt, alltid med melodi. Kolla!
 • Henning: "Blå Lotus" (redan 2022) (Spotify) 11 spår
En musiker som gått under Redaktör'ns radar. Berra tipsade, Redaktör'n lyssnade. Henning är definitivt hörvärd även om det instrumentala, främst hans ofta läckra elgitarrspel, överträffar det vokala med ett par snäpp. Inte helt ovanligt på hemmafronten.

Webbtidningen Filter skrev: "När Henning Sernhede 2018 släppte sitt debutalbum Galileo drog förtjusta recensenter paralleller till bland andra Dire Straits, JJ Cale, Chris Rea och Olle Ljungström". Redaktör'n kan förstå varför, åtminstone de tre förstnämnda.

Han kan spela tufft också, läser i Rockfarbror att "När han var tio-tolv år startade han sitt första band, Jimi Hennings Experience som spelade Jimi Hendrix-låtar i skolans gymnastiksal hemma i Masthugget, Göteborg". Lysande bandnamn, bara en sån sak!


Fr.v. Petter Cederlund, Henrik Westerberg och Erik Masao Eriksson vid svårt saknade High Kite Flyers debutspelning på Dirty Records 2010-06-17. Redaktör'n skrev då några rader om spelningen.
Foto © Redaktör'n förutom Erik (nedan) och Bengtskylten.
[2023-05-31]
...
på Bengt's Place - och Petter Cederlund
Petter Cederlund är ett namn som då och då dyker upp i dessa spalter. Gitarrist, trumslagare, sångare, låtskrivare. Du har kanske hört honom på något BluesJam: i husbandet eller som jammare. Eller, tänk tillbaka, som trummis i High Kite Flyers (se bilder ovan).

Eller tänk JÄTTElångt tillbaka, på 'gamla KoM', med en Telecaster i gruppen Shade Tree bredvid bl.a. frontmannen Carl Jönsson och Jessica Bah.

Petter skriver som sagt eget starkt material som han själv spelar in hemma i lägenheten (grannarna är varnade!) och trakterar då alla instrument själv. Varierad musik, ibland bluesfärgad. Kolla på hans egen Soundcloudsida!

Redaktör'n har skrivit då och då om Petters musik. Men denna gång handlar det om en konstellation kallad Bengt's Place som har ett garage på Öckerö som studio.

De kallar sej för ett "lofi band", spelar eget material signerat Erik Masao Eriksson (bild t.v.) och mönstrar Erik, Henrik Westerberg, Petter Cederlund och Kristofer Möller. De tre första herrarna ingick alltså i High Kite Flyers, ett läckert band med Johan Kronquist i förgrunden på sång/ rytmgitarr.

Petter berättar om Bengt's Place: Erik står för alla sångpålägg, akustisk gitarr och percussion; Kristofer lirar keys, bas, percussion och jobbar med produktionen. Henrik hanterar elgitarren, Petter trummorna.

Kristofer är ett nytt namn för Redaktör'n. Enligt Erik har han ett förflutet i Horisont, ett band som tydligen spelade Black Sabbathinspirerad hårdrock, delvis med svenska texter. Långt från Bengt's Place alltså.

Två spår med Bengt's Place hittar vi på deras Soundcloudsida: först kommer "Let It Be (Real):
Vackert Beatles-ish stämsång, det tycker Redaktör'n om. Men får också punktvis vibbar av Traffics "Hole In My Shoe" och, faktiskt, Eric Claptons "Wonderful Tonight". Det ni! Fint öra för melodier, det har han Erik!

Tvåan, "The Retrophiles", fin den också, även här stämsång som minner om Beatles. Kanske en gnutta av The Move? Fin brittisk pop Made In Öckerö båda två i vilket fall som helst, melodisk och med granna harmonier. (Lite svårt uppfatta texten, Redaktör'n blev nyfiken.) Redaktör'n klickar mentalt på gillar!


OBS! Även tre spår med Moorland på Soundcloudsidan. Låter mycket fint de med!

Profetisk bild © Redaktör'n
[2023-05-25]
...
på Freddie Nyström Band: "Mycket månad kvar" (Spotify 2023)
Bra jobbat, ytterligare ett album från Freddie Nyström Band! "Mycket månad kvar" alltså, 11 spår med Freddie Nyström på gitarr och sång, Rolf Svensson på bas, Jerker Dahlén på trummor och Dag Unenge på keyboard. Inspelad på Nordic Sound Lab i Skara med Bengan Andersson vid alla knappar och reglage.

Fyra album och en EP med Freddie Nyström Band är f.n. listade i Spotify, det äldsta från 2018 (och det var inte det första från Freddie). Han får saker gjorda. Den här gången har han i Redaktör'ns tycke gjort ett extra varierat album. Som framgår.

Spår nummer ett, "Mycket månad kvar" (tänker osökt på countryhiten “Too Much Month At The End of the Money”), rullar på som om det vore Louisiana rock'n'roll. Och, om vi ser på fosterlandet, hade faktiskt suttit bra på en av Sven-Ingvars plattor. En gång föraktade, numera kult bland musikskribenterna. Sa' vi varierad?

"Snygg & rik" vill vi väl alla vara? Redaktör'n har långt dit. Får nöja sej med att lyssna på låten, en klassisk tolva med fet orgel och twangigt gitarrbreak. "Kung just idag" har en slowbluesöppning av odödligt snitt. Ett stillsamt berättande, lugnt och fint, och så slår Dr Hyde plötsligt till. Freddie blir en glödande Buddy Guy. Hettan svalkas av med ett kvillrande pianosolo. "Allt kan va' över i morgon / så lev bäst du kan", sannare ord har aldrig sagts.

"Chefen" börjar med en nypa gitarr modell "Peter Gunn" och fortsätter med Freddies nattliga våndor, grubblandet över jobbet. (Vi får ta det här över lunchen!) Chefen verkar vara märkligt lik Stig Järrel i "Hets", typ. Redaktör'n avslöjade just sin ålder.

"Älskling" är fingerpoppin' pianorock'n'roll. Freddie vill resa bort när det är grått bekänner han, vi är många som instämmer. Är det Florida som drar, Freddie? "Jag har en plan", en låt återvunnen i ny skepnad, är en höjdare med intensivt gitarrsolo. Jo, det är gitarrsolon titt och tätt, det är liksom Freddies varumärke. Fråga fanclubben!

"Innan dagen tar slut" går i racertempo och får in Redaktör'ns tankar på good ol' engelsk pubrock. Cheers! Så får vi "Träsmak" - och nu skyfflar vi igen. En låt som vi hittade redan på "Äntligen måndag" 2021. Slitstark.

De tre sista spåren har nog albumets vassaste gitarrspel. Tre spår som får Redaktör'ns tankar att vandra vidare till tre blå klassiker. Förstår att Freddie är inspirerad här. Det hörs.

"10000" blir till en tour de force i Hendrix klangvärld. En ambitiös instrumental där toner från "Little Wing" sticker fram. "Tittut" öppnar med extra vackert gitarrspel, lite déjà vu av Gary Moores gitarrintro till "Still Got The Blues". Och texten handlar väl också om ett déjà vu? Avslutning med det där cha cha chaobligatot!

"3619" blir finalen. Jodå, det SKA va' en instrumental med ett fyrsiffrigt nummer. Undras vad 3619 syftar på? Först insända rätta lösning osv. Låter som "Mary Had A Little Lamb" med överväxel ipetad (automatlåda?) och en tung Texasstövel på gaspedalen. Låter dessutom som en liveupptagning från Antone's i Austin TX. Där har väl inte Freddie lirat ännu, men i musikvärlden ska man aldrig säga aldrig.

Mmmm, pinfärska albumet "Mycket månad kvar" blir en hit hos Freddies alla fans. De är många, se Redaktör'ns profetiska bild överst.

Spotify


ARKIV: Redaktör'n Tänker Till fr.o.m 2009
ARKIV: Hört Från Scenerna 2002 - 2008
MAIL:  Till Redaktör'n

Du är välkommen! Tidigare gästskribenter (senast Micke Rytky) hittar Du på denna sida

 • Alternativa kalendrar/ Facebookgrupper
   Facebookgrupper + en website med kalender
   
Om det ljuva 60-talet - om dagens västsvenska bluesscener - och om livemusik i Göteborg
En mycket aktiv växande Facebookgrupp skapad av P-O Hesselbom. 60-tals musik och band.
Svenska, engelska, amerikanska.

Facebookgrupp. "Information om bluesspelningar och bluesjam i och kring Göteborg.
Vänligen respektera att denna grupp är dedikerad till enbart bluesmusik."


Facebookgrupp med ca 1500 medlemmar:
"Här samlar vi allt som sker i bluesmusik inom Västra Götaland."

INTE Facebook. "Gothenburg has a great live scene and our mission is to make it a little bit more accessible"
Kommer att expandera

Facebookgrupp. "Nu är jag trött på att inte hitta alla gig i stan på ett ställe
Lägg till till länkar och tips så alla kan hitta dem här."


 • Våra egna sidor om Blueshistoria
   Sidorna om Totta's Bluesband och Engelsk blues är engelskspråkiga
Nedan: I samarbete med P-O Hesselbom
 • Road Dust
 • Forever Blues
 • P-O Hesselbom Blues Historia Vol. 3

 • NYHETER: Inspelat på skiva, eller som
   demo, dvd, Spotify, YouTubefilm etc.
Eric Clapton / Jeff Beck: "Moon River"

Eric och Simon Climie spelade ursprungligen in en version på vilken Jeff Beck lade till sin karakteristiska gitarr. Man får väl se utgivningen som Erics känslosamma tribut till en gammal vän. Den animerade videon (YouTube) är klart rörande. Låten finns här på Spotify.

Gamle Redaktör'n kan inte låta bli att tänka på Jeff Becks instrumentala single "Love Is Blue" från 1968 (YouTube). Storslagen, tja kanske vacker den också, en inspelning som producenten m.m. Mickie Most lär ha tjatat hål i huvudet på Jeff att göra. Sålde helt OK.
(2023-05-24)Joe Fournier a.k.a. Spit Jr!

Joe Fournier turnerade Sverige runt för ett antal år sedan med Olle Schelander, Bröderna Olausson och sin egensnickrade repertoar av glödande kanadensisk rotrock. Numera lirar han rå rock'n'roll under namnet Spit Jr. Senaste alster: "Shut Up And Drive!"
(2023-04-09)


Örnis debutplatta på Spotify!

Andreas Gustafsson på gitarr/ sång + Jonas Slättung bas/ sång + Joakim Albrektson trummor = Örni. Som lirar aggressiv svenskspråkig rock med elguran i centrum. Ömsom hårt distad, ömsom twangig. "Garagerock, visa, punk och pop, svängande, skevande och sprittande." Redaktör'n minns Jonas från tidiga (in)spelningar med Den Mänskliga Faktorn. Kolla!
Spotify + Pressrelease
(2023-03-01)

 • NYHETER: Saxat ur mail, web & skvaller

Slussens Pensionat presenterar BON BELL, Slussens nya husband!
"Repertoaren kommer bestå av våra favoriter - Soul, Country, Pop och Rock i en salig blandning. Både dans och mys utlovas!"
Bon Bell består av:
Isabella Sohlberg – sång,
Olle Lundberg – trummor, sång
Gustav Löfstrand – keyboard, sång
Pär Öjerot – gitarr, sång
Julia Falthin – bas, sång
Daniel Angebrand – trumpet

(2023-04-23)
Dafgård & Tommy Trummas nya website

hittar man på adress dafgardtrumma.com
Presentationer, speldatum, bilder och videofilmer: väl värt ett besök- eller flera!
(2023-03-12)

 • NYHETER: Arkiv
 

 • NYHETER: Signs o' the Times (klicka för länkar)

KoM lördag 3 juni

Pustervik onsdag 28 juni

 • Göteborgs Bluesförening (klicka för länk)Café Hängmattan onsdag 16 augusti

 • Wall of Fame

 
     powered by FreeFind
Vad har vi skrivit? Om vem? Om vad?
Sök med musikernamn, gruppnamn, scener etc.
Täcker hela denna website - men ENDAST den!

 • Samtliga Vanjas Fotoalbum om musik
   Inte bara Göteborgs bluesfestivaler!
   Klicka bilden för förteckning över fotoalbum!

 • Vanjas videofilmer från spelningar
   På sistone ofta Redaktör'ns
   Länkar till 3 YouTubekanaler nedan!
 • Vanjas videokanal #1 2004 - 2012
 • Vanjas videokanal #2 2015-2017
 • Vanjas & Christers videokanal #3 2023 -

 • VECKANS FAVORITALBUM
   Redaktör'n väljer varje vecka ut ett album
   på Spotify. Klicka omslaget och lyssna!

"I Told You So", albumet från 1984 med Omar & the Howlers som fick Redaktör'n att fastna för Kent Dykes, a.k.a. Omar. Fast det var nog snarare gigget på Antone's Nightclub i Austin TX sommaren '84. Hur som helst, Omar är kung var han än är.

I Göteborg har han varit ett par tre gånger men har då lirat litet tyngre än vad han gjorde '84. Redaktör'n föredrar det lättare gunget. Tycke och smak. (2023-05-29)


 • Börjes bok om musiken, butiken, livet
   
Klicka bild för Facebooksida med bilder och info
   Finns som E-bok och ljudbok på Bokus

 • Bobbo a.k.a. Bo Hansson

 • Christian & the 2120's

 • A Remedy for Today


 • Henrik Ohlin - truly one of the few ...
    Foto © Redaktör'n

 • The Electric Flag

 • Wall of Fame

 • Leif Wivatts blogg
Vår gode vän Leif Wivatt berättar:
"Har ... dragit igång min blogg Wivatts blogg. Om konserter jag sett, om artister jag gillar mm."

Leif Wivatt var musikjournalist på P4 Göteborg från 1984 till i juli 2016:
"LEIF WIVATT har under en rad år bevakat stort och smått i musiklivet i Göteborg. Han har också tidigare valt musik till P4 Göteborgs olika program och det han inte vet om aktuell musik är knappast värt att veta.
Svenska skivspår, Poporama, Discorama, Beat och Wivatt är några av de musikprogram där Leif Wivatt varit inblandad." (Sveriges Radio)

 • BLOGGAR om musik m.m. + Rustans videokanal

Rustan Lefin har koll - och kamera

Musikjournalisten Leif i full frihet

 • Kvarnis Hörna
Janne Kvarnströms bildgallerier: Klicka och minns!

Kolla Jannes serie musikfotografier 'KVARNIS'!
År 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 och 2019

Kolla Jannes serie bilder av vänkretsen 'BLUESPALS'!
År 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 och 2020.

"Du är alltid välkommen att använda mina bilder i lågupplöst format till vad du önskar. Då med cred naturligtvis.Band och andra som önskar högupplösta filer för tryck mm hör av er så skickar jag filerna över mail.

Se adress nedan."
"Är folk intresserade av mina bilder är dom välkomna att kontakta mig på jannekvarnis@gmail.com"
På väg till New York? Janne 'Kvarnis' Kvarnström tipsar, kåserar och illustrerar! [läs reserapporterna]

 • Livemusikscener i Göteborg A-Ö: Ett subjektivt urval i ständig förändring
   Ikonerna nedan är klickbara och har länkar till resp. website
Bar Solo   Konserthuset Schnitzelplatz
    Lorensberg Skeppet
Crippas Café Marieholm, S/S Slussens Pensionat
Dirty Records Musikens Hus Sokrates Taverna
Fyrens Ölkafé Nefertiti Valand Stationen Norsesund
Göteborgs Bluesförening
Facebook
Nefertiti Hvidfeltspl. Stora Teatern
        Söndagsklubben Gbg
Göteborgs Bluesförening
Bluesjam Facebook
No. 1 Guitarshop
Facebook
Trädgår'n
Göteborgs Bluesförening
Website
No. 1 Guitarshop
Website
Unity
Holy Moly Oceanen Utopia
Hållplats 103 Porter Pelle Valand
KoM musik&bar Facebook Pustervik Woody West
KoM musik&bar Website Pusterviks Biljetter Medley Malmö