[2012-08-30]
... och välkomnar återigen 'gästrecensenter' i GigKalendern
Det händer en hel del på våra scener. Mera kommer att hända i höst. Vilket självklart kommer att avspegla sig i GigKalendern. Och som en god vän sade till mig för flera år sedan: 'det är bättre att du informerar oss om det som kommer att hända än om det som redan har hänt'.

Jag tycker det är roligt att skriva rapporter från livespelningar och det kommer jag så klart att fortsätta med att göra. Men 'gigrecensionerna' kommer att bli glesare. Jag lägger allt mer tid på själva datumkalendern: uppdateringar, presentationer, bilder, länkar etc. Jag vill dessutom skriva om scenen som sådan. Exempelvis blänkaren om Götahof Live nedan. Eller intervjun härom veckan med Sue Sergel.

Följaktligen är 'gästrecensenter' varmt välkomna med rapporter från spelningar.
Jag har sagt det förut - jag säger det igen. GigKalenderns läsare är SÅ välkomna med rapporter om spelningar på våra scener. Inte alltför långa drapor dock, ni vet vilket format och upplägg de brukar ha.
maila Redaktör'n så blir han glad!

... om Götahof Live - och ett samtal med Christer Berggren 24/8

Johan 'Red Top' Larssons 'Pustervik' nära Järntorget innebar i och med ombyggnad och nystart att antalet livescener ökade i den delen av staden. Glädjande nog är ytterligare ett par 'riktiga' musikscener under uppbyggnad. Lokaler avsedda för livemusik alltså. Inte restauranger med ett hörn där musikerna får stå och trängas, tungt suckande över ljud & ljus. En sådan kommande 'riktig' scen är 'Götahof Live'.

Det handlar alltså om det eleganta huset med adress Bellmansgatan 9 i Göteborg: 'Götahof'. Redaktör'n fick en smygtitt där redan i april i år och skrev några rader. Det har hänt mycket där sedan dess, och för en vecka sedan hade han turen att bli guidad runt i lokalerna av eldsjälen och multifixaren Christer Berggren. Ett namn som lär återkomma i GigKalendern.

'Götahof Live' är ännu inte öppet för publika spelningar och har f.n. endast arrangemang för slutna sällskap. Det finns fortfarande en hel del att åtgärda i lokalerna, men Christer Berggren hoppas att åtminstone vara igång för fullt vid årsskiftet. Det ser Redaktör'n fram emot!

När 'Götahof Live' väl öppnar kommer man inte bara att ha egna arrangemang: nej, andra arrangörer är varmt välkomna att boka in sig. Och det kommer definitivt att bli en åtråvärd lokal. Påkostat ljud (såväl analogt som digitalt PA), påkostat ljus, t.o.m. en påkostad scenmatta! Själve Frank Sinatra har ju uppträtt i lokalen med Ava Gardner i kulisserna. Sånt förpliktigar.

De tidigare så kala vita sidoväggarna är nu pyntade med röda draperier som kan sträckas ut efter behag och täcka väggarna helt. Vilket gör lokalen betydligt mera ombonad än tidigare, men som också påverkar ljudbilden positivt: en dämpning som fler musikscener skulle behöva. Den höga scenen kan f.ö. fällas upp mot bakre väggen och avslöjar då en låg men bred estrad (tänk storband).

Möblering då? Ja, inte de trista långbord som man tidigare sett i lokalen. Christer funderar på små runda bord à la klassiska nattklubben 'Stork Club' i New York (bilden t.h.): en inspiration och referens som Redaktör'n uppmuntrar!

Lokalerna kan användas på två sätt beroende på publikantal: dels en större modell där hela festvåningen används och dels en mindre modell 'på tvären' där dörrarna till den stora lokalen kan stängas. Låter kanske grumligt, men ni kommer att förstå! Sen - kära musiker - kan man tillägga att 'backstage' är mysigt värre: det är stor risk att bandet stannar där för gott med en sval Hof (så klart) i näven.

Christer Berggren hoppas som sagt på att öppna kring årsskiftet. Eftersom ljusanläggningar har en speciell plats i hans hjärta (och i hans CV) så hoppas han också på att tills dess kunna fixa till projektioner av flytande oljor som dekor bakom musikerna. (Tänk Fillmore West. Någon som har sådana prylar?). Men jättediskokulan är redan på gång.

Drömbokning då? Anders Osborne från New Orleans! Exceptionellt god smak tycker Redaktör'n och håller tummarna tills de blir blå.


... om återväxten inom bluesen

Ett ämne som dyker upp alltsom oftast. Både när det gäller bluespublik och bluesband. Redaktör'n grunnar själv ofta över det ämnet. Men visst kommer det nya, yngre band. Gärna i den tuffare skolan - den verkar inspirera mest. Inte så konstigt kanske.

Redaktör'n har precis nyss blivit tipsade om två band. Kanske något av dem passar någon arrangör där ute?
Maddox Street (Facebook och YouTube) beskriver sig så här i ett mail:
"Vi är tre killar på 18, 19 och 20 som spelar bluesrock med starka influenser från 60-70-talet. Vi vann Länsfinalen i Halland i Musik Direkt och vi var i final i GP Scen nu i augusti. Vi har också spelat på bl a Henriksberg, Sticky Fingers och Parken. Hoppas att vi hittar en möjlighet att spela in nu i höst då vi har ett gäng riktigt bra låtar." Det hoppas vi med!

Och så har vi Cosmic Rays, en trio från Stockholm. Facebook har ni här, YouTube här. Och så Soundcloud. Ambitiöst. Beskriver sig på FB som "En trio med en jävla massa power!" och det tror vi på. Deras influenser är en diger lista med många, många goda blå namn. En trio klart värd att lyssna på (och boka). Kolla!