[2015-01-15]
... på Scumbag @ KoM 2/1
Erik Cöster sång/ gitarrer, Henrik 'Pilen' Pilquist trummor/ kör, Kalle Ruuth basar/ kör, Filip Rådberg gitarrer/ sång. Bilder © Vanja.

Ett av de gig som Redaktör'n varit mest förväntansfull inför. Laguppställning och repertoar: båda delarna pekar på en höjdarkväll. (Han har faktiskt fusklyssnat i förväg på tejper från ett tidigare gig.) Lennon, Cream, Mountain m.m. + starkt originalmaterial. What could possibly go wrong?
Det är faktiskt lite Julafton om igen.

Filip får feeling
Och så står de äntligen där: Kalle i T-shirt prydd med Jack Bruce nuna - så klart. Erik med klurig min och en röd Gibson SG på höften. En kepsprydd Pil bakom knallblå trummor. Och så Filip: även han i keps och med en smått antik Gibson SG i färdigställning. Farliga Fyran, redo för allt!

Jag har redan tidigare skrivit om Scumbag, om bandets programförklaring och ursprung. Nedan ser ni dessutom setlistorna. Så jag nöjer mig här med att tänka kring musikerna.

Erik är av naturen välsignad med en 'äkta rockpipa'. Har förmågan att fånga John Lennons röst och tonfall. En begåvning! Textar dessutom tydligt - och det utan texter. Nöjer sig ikväll med föredömligt kompspel på sin Gibson/ Fender-arsenal.

Filip blandar gärna in rökiga flummefraser ur San Franciscohjältarnas härad i sitt spel. En Gibson SG med svaj m/ä är som gjord för psykedelia! Dessutom kluckande wahwah: en av Filips starkaste grenar. Sjunger även SÅ vackert på två låtar, då med Stratocaster i näven.

Kalle ÄR Jack Bruce inkarnerad. Så är det bara. När han dessutom gör ett solonummer på bandlös bas som tribut till hjälten Jack blir det om möjligt tydligare.

Henrik kallas ju för 'Pilen', men som trumslagare kan han lika gärna kallas 'Stabilo', eller 'Mr Muscle'. Helt suverän.
Redaktör'n har mången gång tjatat på stackars Filip om att han ska lyssna på Redaktör'ns favoritgitarrist när det gäller Gibson SG med svaj: John Cipollina (1943 - 1989). En långhårig gentleman som blev gitarrhjälte i legendariska San Franciscobandet Quicksilver Messenger Service. På sitt debutalbum gjorde QMS en version av folksångaren Hamilton Camps "Pride of Man", ett skivspår som blivit ett av Redaktör'ns stora favoriter.

Och ikväll överraskar Scumbag med att göra just denna låt, tillägnad Redaktör'n. Snyggt inrepad, superbt spel. Filip broderar på sin SG, med svajarm och utan, helt i John Cipollinas anda. Excellerar med ett fullkomligt ljuvligt vibrato!

"A sound, and still I shiver from yer switchblade and tremelo comin' right over my shoulder".
Så skrev sångaren Terry Dolan en gång i en dikt om sin bortgångne bandkollega, John Cipollina. Redaktör'n blir alltid rörd av att läsa den dikten. Och han blir lika blank i ögat ikväll. Tack Scumbag!
Missade du? Scumbags gig dokumenterades i ljud&bild:
Lyssna och njut ni med på Henrik 'Pilen' Pilquists YouTubekanal!

Set 1

Politician (Cream)
The Doctor (West, Bruce & Laing)
I Found Out (John Lennon)
How Do You Sleep (John Lennon)
Cold Turkey (John Lennon)
Tales Of Brave Ulysses (Cream)
Waiting In The Wings (Bruce-Baker-Moore)
Main Street (Deer Tick)
Can't Find My Way Home (Blind Faith) [Filip voc]

Set 2

Too Late (Fields)
Die Young (Fields)
I Have Seen (Fields)
Leaving You Out There (Fields)
Scared (John Lennon)
Pride Of Man (à la Quicksilver Messenger Service)
Instrumental tribut till Jack Bruce (J Bruce & K Ruuth)
Spoonful (à la Cream)
Never In My Life (Mountain) [Filip voc]
Sleepy Time Time (Cream)
Well Well Well (John Lennon)
Stepping Out (instrumental)