[2021-04-08]
...
på Freddie Nyström Band: "Äntligen måndag"
Bild t.h. skivomslag. Bild nedan t.v. artistens promofoto.
Han är en sann entusiast, Freddie. Fokuserad. Utnyttjar pandemieran till att bl.a. spela på KoM trots att det maximalt tillåtna antalet personer i publiken är 8. Och till att spela in albumet "Äntligen Måndag", blåare än någonsin. Lyssna!

Hans röst är sval, inga stora åthävor. Texterna ger oss korta kärnfulla fraser, kommentarer och observationer som gärna upprepas. En komplimang till Älsklingen. Några besvikna ord om en f.d. Älskling. Desillusionerade rader, det är ju blues. Eller ett krasst konstaterande: visst är jag lycklig.

Men det är gitarren, Stratocastern, som är Freddies mångordiga röst. Det är där passionen kommer fram. Lågmält viskande eller ångestfyllt ropande. Han har ett imponerande grepp om den elektriska bluesens idiom, spelar de olika formerna med exakthet.

"Svart Kaffe" bjuder på 'skyffel', "Träsmak" på en 'honka'. Ett par andra nummer tar sats i klassiska låtar (se nedan). I "Tomma Ord" tar han i från tårna, man väntar sej plingplonget från en brusten sträng. En av favoriterna i albumet. "5731" är en kort men fräck instrumental: Freddie kommer säkert att spela in fler.

Redaktör'n gjorde det bekvämt för sej, bad Freddie räta ut några frågetecken.
Freddie himself berättar

Om låtarna
"5731" (Kirby Dr, Houston) är adressen till Big Easy i Huston. Det var när jag varit där en kväll jag fick inspiration till denna instrumentala låt.
"Äntligen måndag" är kraftigt inspirerad av Stormy Monday
"Näsan över vattnet" är kraftigt inspirerad av Going Down - tyngsta låten på plattan.
"Svart kaffe" är väl en nick åt Black Coffee tiden (namnet) och lite storband/jazz influerad (BC var ju inget sådant band men jag har en del historik åt det hållet).
Några låtar är nya och andra är gamla där vi kände vi kunde göra bättte.

Jämfört med tidigare plattor
Inga kompromisser på denna. Detta är så här jag gillar att spela - for better or worse. Rolf (Svensson) och Jerker (Dahlén) är samspelta och har gett en fantastiskt grund att spela från. I nio fall av tio är allt livetagning i studion (endast sång pålagd).

Influenser
Jag tror mina jazzinfluenser möjligen smyger igenom lite. Annars är det ju Texas blues SRV, Johnny Winter, Freddie King samt Walter Trout, Ronnie Earl, Roy Buchanan, BB King, Otis Rush och gänget som är influenser. Ja Gary Moore och Hendrix också såklart och en drös till...

Om musiker
Rolf och Jerker har haft en genuin vilja att spela blues. Så det känns lite som att hitta hem.

Tanken var att vi bara skulle lägga grunder och sedan addera keyboard. Men efter lite resonerande tyckte vi vi fått till så bra versioner att vi avvaktar till senare tillfälle med keyboard. Det fick bli trio denna gång.


 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress