[2021-04-21]
...
på Flared! Filip Rådberg berättar, del 2
Ovan fr.v. Daniel, Johan G och Filip. Pilen i bakgunden. Johan B skymd.
Vanjas bild tagen på O'Learys Järntorget 2016-04-29

OBS! Fortsättning från Redaktör'n Tänker Till av 2021-04-16
Apropå att Flared släppt singeln "Snart Faller Himlen Ner" på Spotify. [LYSSNA HÄR!] Fullängdare på gång.
Red: Fullängdaren "Debuten" från 2010 hade engelska texter. Nu är det svenska som gäller?
Filip: Daniel kände mer och mer att det var lättare att uttrycka sig på svenska. Ett outforskat språkuttryck för honom rent låtskrivarmässigt. Föll sig naturligt - samt att vi är influerade av många artister som gjort detsamma. Man kan säga att i princip all musik från sent 60 till tidigt 70 är inspirationskällan. Rock, jazz, psykedelia, easy listening, bossa, soul funk osv. Men även modern musik som är bra inspirerar. Inget särskilt band: det kan vara i princip vilket som helst.

Red: OK! Och texterna, vad fokuserar ni på där?
Filip: Albumet "Snart Faller Himlen Ner" belyser vissa problem med vår nutid, miljön t.ex. Hur vi missbrukar vår planet och tar dåligt ansvar för den. Vinstintressen före miljötänk. Vem tar ansvar?

Vi har en låt som hyllar den goa känslan och friheten att få gå ner och hänga i studion. Man sätter på sin Fender Twin och ser rören börja glöda. Känner den goa doften. Vi uppskattar verkligen lyxen att få hålla på med musik och vad det ger en själsligt och socialt.

Vi har en låt som heter "Nattuggla". Daniel beskriver känslan när allt blir tyst och lugnt på natten. Kreativiteten vaknar när dagsbruset försvinner. Plötsligt får man den där goa tiden för sig själv eller i studion. Jag och Daniel har nattugglat många gånger i studion och jammat fram låtidéer i timmar tills solen stigit upp. Det har varit vårt litium i tillvaron helt enkelt. Det håller oss friska mentalt ... tills nästa gång. Abstinensen kommer rätt fort.

Red: Glimrande! Lite mera om hur ni jobbat fram plattan?
Filip: Vi sporrar och peppar varandras låtidéer. Daniel kommer ofta med låtidéer, sångmelodi och olika partier. Sedan färdigställer vi det t.ex. genom att jamma fram och arrangera det tillsammans. Var och en i bandet får möjlighet att sätta sin prägel på det eller utveckla grundidén som gör låten bättre helt enkelt.

Ett solo, en basgång, en slinga, eller att vi måste testa 12-strängat, en sitargura, percussion m.m. Ganska ofta har jag en ny fuzzpedal som ska testas eller en ny wahwah.. Vi älskar vintageprylar och på låten "Studion" fick jag idén att vi skulle köra guran genom Lesliet som Clapton gjorde på låten "Badge" och sedan använde på Blind Faithplattan. En av mina favoritplattor all time. Det lyfte verkligen låten, det var en pojkdröm att få till det soundet IRL. Det var det som fattades.
Flared på Gert McGowans Soulstore 2017-09-16. Foto Redaktör'n
Red: Ni har en lite annorlunda laguppställning nu jämfört med när ni spelade in "Debuten".
Filip: De nya bandmedlemmarna är dels Johan Bringhed på klaviatur som kommer från bandet Hellsongs. De har haft stor succé med sina omskrivna versioner av hårdrockslåtar. Dels Johan Gärdt som har flyttat hit från Värmland och är en gammal vän som lirat i egna projekt som gitarrist men som nu axlar rollen som basist i bandet. Det är nytt för honom men han kommer in i det mer och mer. Det är något speciellt med gitarrister som även lirar bas, det upplever vi rent spelmässigt. Och vi gillar det! Man kan t.ex. höra att det är Jojje som lirar bas på vissa inspelningar. Han tar ut svängarna mer likt ett gitarrsolo på basen. Inte så laid back som basen kan bli ibland. Vi gillar mycket lir helt enkelt. Johan Gärdt är gammal vän till mig och Pontus ”Henriksson” Mutka, f.d. klaviatur i Flared. Vi hade ett coverbandprojekt ihop för många år sen.

Henrik 'Pilen' Pilquist trummor, percussion. Filip Rådberg vintage Gibson SG gura in i Vox AC30, bas på vissa låtar, 12-strängad Danelectro, elektrisk sitar, kör, percussion. Daniel Nordahl, låtskrivare, text och musik, leadsång, Hammondorgel, tvärflöjt, kör. Inspelningstekniker, mixare.

Red: Då säger Redaktör'n Tack, Bock och Lycka Till!

 
Arkiv: Redaktö 'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress