[2021-05-02]
...
på Sam Vesterberg - och på Nynningen
Bild överst fångad ur filmklippet. Bild nederst promotionfoto
Sam Vesterbergs musik har skapat ett par utropstecken i Redaktör'ns lyssnande de senaste dagarna. Inte så svårt, eftersom Redaktör'n är svag för Sams stämma: en röst som 'ljudande malm' för att citera en gammal roman. Eller som Muddy Waters möter Einar Ekberg. Eller båda.

Dels publicerade Sam en video på nätet, Nynningens "Fattig men rik"
En hittills outgiven inspelning från 1980 av "The Very Thing That Makes You Rich (Makes Me Poor)" med svensk text av Sam. Originalet skrevs av Sidney Bailey, spelades in av Ry Cooder. I Sams version en tribut till hans älskade Mor, "Hon som gjorde vårt fattiga liv så rikt".Sam Vesterberg, Bengt Blomgren, Bernt Andersson, Jimmy Olsson och Niels Nordin. En tight, kraftfull inspelning där alla tar i så att livstycket hotar att spricka. Lyssna t.ex. HÄR!

Hittills outgiven? Sam berättar: "En enda tagning. Visst var den bra, t.o.m bäst, och bandet har aldrig varit så tight, mycket beroende på Niels trumspel, grymt. Men samtidigt var det så att jag skulle ta över rollen som låtskrivare och bandledare och det fixade inte jag. Vi hade inte heller så mycket gratis eftersom punken hade kommit och blåst bort proggen, Så detta blev det sista vi gjorde typ april 1980. Sista gigget var i juni samma år i Pildammsparken. Sen blev det Tottas Bluesband för Bengan, Bernt och Niels medan Jimmy spelade med Björn Afzelius." Ingen unik situation i musikbranschen. Tack och lov att Sam bestämde sej att släppa loss det mästerverket!


Dessutom har Sam låtit Redaktör'n lyssna på ett par färska inspelningar
Dels "Min syster" där Sam haft hjälp av Dan och Frank Ådahl, dels "Du min kära" där Stefan Abelsson arrangerat och spelar sensuell saxofon. "Min syster" släpps på Spotify den 24 maj. "Du min kära" är däremot tänkt som filmmusik i den dokumentär som ett par filmare håller på att göra om Sam. Mera därom framöver!

När Sam, tidigt i "Min syster", tar i någonstans från diafragman, då får Redaktör'n tårar i ögonen. Tårar. Sams röst har alltid berört honom något oerhört. Han har någon slags Sam Vesterbergsensor inom sej som triggas.

"Du min kära" är en underbar kärleksförklaring, någon slags gungande "light jazz". Abelsons sax är rent ljuvlig. Även Redaktör'n med två vänsterfötter får lust att dansa till den på en äng en sommarkväll. Ser fram emot dokumentärfilmen, ser fram emot 20 maj. We'll keep you posted!


 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress