Bilderna ovan och nedan fångade ur YouTubevideon med Mattias Malm: "Someday Baby"
[2021-05-20]
...
på R.L. Burnside - och Mattias Malm i Malmö
Skulle vi råka snacka om vilka av den svarta bluesscenens artister vi helst lyssnar på, då handlar det i Redaktör'ns fall främst om tre herrar vid namn King plus namn som Otis Rush, Magic Sam, Pee Wee Crayton etcetera. Typisk europeisk bluesgitarrfan, kanske en lite traditionell sådan. Eller på vokalister som Tyrone Davis, Johnny Adams, ZZ Hill eller Bobby Blue Bland. Lite souligare namn, men inte så originella. Förlåt.

Däremot har Redaktör'n aldrig grävt i Mississippimyllan, i "North Mississippi hill country blues" och sånt. En artist som R.L. Burnside, bluesmannen från Lafayette County i Mississippi, har han exempelvis usla kunskaper om. Han vet att Burnside inte var särskilt uppmärksammad förrän under nittiotalet då han började spela med vita bluesrockare som The Jon Spencer Blues Explosion. Och där tar det slut. Och nyfikenheten var inte heller så stor. Det finns redan så mycket att lyssna på.


Men så får Redaktör'n ett mail från en gentleman i Malmö, Mattias Malm. Som berättar: "Snubblade över din sida eftersom jag följer Christian Smedströms eskapader! Vill tipsa om att jag nyligen släppt en tributeplatta till RL Burnside som kanske passar på sidan?"

Mattias fortsätter "Kommer som CD nästa vecka men finns redan på Spotify och YouTube. Jag är 47 år och har spelat i många år med Steve Grahn och nu på senare år som gitarrist i Yvette Eklund Band. Men iom pandemin fanns inget att göra så jag ägnade tiden åt att tolka Burnside. Allt är inspelat ”live” utan pålägg och med enbart gitarr, sång och fotstamp."

Dessutom innehöll mailet en länk till en video på YouTube där Mattias gör Burnsides "Someday Baby" beväpnad med sin Gibson Les Paul. Och videon tog skruv. Intensiv, kraftfull, helt övertygande i Redaktör'ns öron. "Nådde över scenkanten" brukar man skriva. En suverän teaser för albumet "Malm on Burnside". Redaktör'n spelade videon om och om igen, dessutom albumet på Spotify förstås, och bestämde sej raskt för att ställa några frågor till upphovsmannen.

Hej Mattias! Varför fastnade du just för R.L. Burnside när du gjorde dessa inspelningar?
Det är en egentligen en stor slump att skivan ens kom till. Jag har spelat blues ända sen slutet av 80-talet, men alltid ihop med någon annan. Och jag har aldrig sjungit förr på inspelning. Hade inte pandemin kommit så hade jag troligen fortsatt som ren gitarrist.

Jag hörde RL Burnside när han slog igenom med Jon Spencer i slutet på 90-talet, men fastnade inte för det då (för skramligt). Det är bara något år sen jag råkade se klippen från Alan Lomax på Youtube, när Burnside sitter ute på fältet och spelar (runt 1978). [Red: ex. "Jumper on the Line" varifrån bilden t.h. är fångad] Och jag blev helt såld direkt! Det finns något helt äkta med Burnside i dessa inspelningar.

Det är så oerhört rytmiskt drivet och djupt bluesigt. I vissa låtar känns det som man nästan sitter vid en västafrikansk lägereld (även om jag aldrig suttit vid någon). Man måste tänka bort från alla bluesschabloner. Låtarna innehåller inga ackordbyten eller fasta intervall, allt handlar om groovet. För mej är det detta som är Hill Country Blues.

Vad har du annars för favoriter och förebilder i bluesvärlden?
Vad gäller bluesinfluenser i övrigt så har nog haft "perioder" med de flesta stora bluesnamnen. Mitt bluesintresse började med Peter Green, men sen grävde jag mej bakåt och har lyssnat mycket på t.ex Muddy Waters, Robert Johnson, Mississippi John Hurt och Blind Willie Johnson.

Har du några tankar kring de tolkningar av Burnsides musik som North Mississippi Allstars och The Black Keys gör? Eller andra 'vita tolkningar'?
I och med att Burnside spelar så avigt som han gör, så är det svårt att kopiera. Jag lyssnade precis på Black Keys versioner, och jag tycker de missar en del av poängen med Burnside. Det är för låg intensitet och för lite rytmiskt driv. Det blir mer något halvsouligt jam över det hela. Nej, det skall vara så att foten inte kan vara stilla!

North Mississippi Allstars kör mer på Burnsides senare karriär som "garagepunkare". Tycker deras version av "Jumper on the Line" är riktigt bra, är väl mindre förtjust i en del andra tolkningar. Jag sätter hellre på originalet om man säger så. I Sverige känner jag inte till om det är någon som kört Burnsides låtar tidigare?

Om vi lämnar Mississippi och förflyttar oss till Malmö: Några lokala namn som borde
uppmärksammas mera? Vi hör inte SÅ många bluesmusiker från Skåne här i Göteborg

Jag har spelat med och känner de flesta blues och rockgubbarna i Malmö. Det finns många som är väldigt bra musiker och som spelar många olika genrer inom bluesen. Om jag skall nämna ett namn som ligger nära min egen stil av blues så är det Svante Sjöblom, att se honom är en magisk upplevelse!

Tack Mattias för detta! Ja, Svante hör vi sällan om någonsin i Göteborg. Redaktör'n minns att han imponerades av Svante på festivalen i Åmål 2004. Det var ett tag sedan. Mattias själv då? Ja, han berättar att han spelade på studentpubarna i Göteborg på 90-talet när han pluggade på Chalmers. Men aldrig 'ute på stan'. Dags att ändra det?

PS. Mattias sände en hälsning: "Mitt första försök till gitarrtutorial!!"


 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress