[2021-09-11]
...
på Hasse Blomqvist och Blumfeld Blues Band
Alla bilder © Hans Blomqvist förutom fotot på Stefan Sandberg © Vanja Fridhammar
Redaktör'n fick nyligen ett mail från Hasse Blomqvist: "Jag har börjat lägga ut det som skulle ha blivit cd nummer 8 på soundcloud i stället. Det är allt färre som har cd-spelare nuförtiden. Suck! Vill ändå på något sätt tillgängliggöra vad jag och bluesbandets medlemmar sysslat med de senaste åren." Och så en länk till Hasses Soundcloudsida (se bilden ovan) med Blumfeld Blues Bands musik. Just nu 30 spår, Hasse är flitig, materialet till CD nr 9 är även det utlagt idag och Redaktör'n vet att nr 10 väntar vid horisonten.

Men historien börjar inte där, som det brukar heta i "Uppdrag Granskning".


I maj 2015 damp ett kuvert ned på Redaktör'ns dörrmatta. Två CD med eleganta omslag, pastischer på klassiska LP. Bandet hette Blumfeld Blues Band, albumen hette "Dags att dra igen" och "Så många tåg". Redaktör'n blev helt ställd, han hade ändå hyfsat grepp om vår blå scen men det här bandnamnet var han inte bekant med.

Bifogat var ett brev från Hasse Blomqvist - då ett okänt namn för Redaktör'n - som skrev att Stefan Sandberg bett honom sända plattorna. Aha, se det var en välbekant herre! Och när Redaktör'n läste musikernamnen på CD-omslagen dök inte bara saxofonisten Stefan upp utan också namn som klaviaturtrollkarlen Johan Johansson, sångerskan Hannah Shermis (då i The Storm and the Fire), Roger Gunnarsson (Half A Grape, Little Street Band m.fl.) och Martin Oldsberg (munspel deluxe). Trademark of quality! Hasse själv stod för gitarrspelet - och här och var även det vokala.

Redaktör'ns store idol Mike Bloomfield använde pseudonymen Makal Blumfeld på Mother Earths album "Living With The Animals" (1968). (PS. Redaktör'ns favoritpseudonym för Mike är dock "Fastfingers Finkelstein" på albumet "Moogie Woogie" med The Zeet Band 1970). Så han Hasse kanske var ett Bloomfieldfan? Redaktör'n sände mail och kunde snart räta ut flera frågetecken.

Hasse berättade:

- "Blumfeld är huvudpersonen i Franz Kafkas ofullbordade novell Blumfeld en gammal ungkarl. Det är den ena referensen. Den andra är givetvis Michael Bloomfield. Hemma i Borås på 60-talet kallades jag ibland "Hasse Bloomfield" eftersom jag på den tiden hade en energisk spelstil som vagt påminde om den store gitarristen."

- "Musikerna och sångarna är alla goda vänner till mig. Stefan Sandberg exempelvis [t.h.] har jag känt sedan 1970 då han som en något överförfriskad tonåring bad att få låna min gitarr och spela i pausen då mitt Creaminfluerade band Blunderbuss framträdde på Solbackens ungdomsgård hemma i Borås. Jag var på den tiden något av en lokal storhet, gällde hur som helst för att vara skicklig på gitarr och tänkte följaktligen att den där lille snorungen gärna fick göra bort sig. Unge Sandberg äntrade självsäkert scenen, hängde på sig min Gibson ES 335, pluggade in i min 50-watts Marshall - en sådan som Clapton använde - spelade därefter en perfekt och genommusikalisk tolkning av Hideaway i Bluesbreakers tappning - den låten hade jag själv kämpat med att lära mig i åratal utan att lyckas - och fick mig givetvis att tappa hakan. Sedan dess har vi varit vänner."

- "När jag gick i pension frågade jag mig vad jag tycker är roligast i livet. Svaret var självklart att spela. Jag övervann min rädsla för den digitala inspelningstekniken, köpte en Zoom R-24 och satte full fart. Det är ju helt otidsenligt att göra cd-skivor, men för mig är det viktigt att dokumentera vad jag gör i fysisk och konkret form." "Jag framträder av olika skäl inte längre så gärna live, så dessa inspelningar har fått ersätta mitt behov av publikkontakt. Det behovet är för övrigt numera mycket modest."


De två CD som Redaktör'n fick i maj 2015 var numrerade Moonshine MCD2 och MCD3. Åren gick och det dök upp fler kuvert på dörrmattan. Totalt sju stycken CD, inspelade från 2013 och framåt. Samtliga med läckra omslag förstås. Redaktör'n älskar Hasses humor. Kolla ex. hans pastisch på Bo Diddleys skivomslag till höger!

OBS! Dessa skivor har ALDRIG funnits till försäljning. Aldrig. De har uteslutande varit ett 'labour of love' att skänkas bort till vänkretsen. Som Hasse skrev i det bifogade brevet:
- "Observera bara att de inte är officiellt utgivna utan endast avsedda att roa oss själva och våra vänner."

Och vad innehåller dessa CD musikaliskt? Ja, längst ned i artikeln hittar du länkar till detaljerade bilder av omslagen. Där kan du läsa samtliga titlar. Det är blues, soul, rock. Stones, Hendrix. Med en klar tonvikt på blues. Fyndiga översättningar till svenska språket signerade Hasse. Redaktör'n som älskar att pilla med sångtexter är klart imponerad. Även så - fattas bara annat! - av det instrumentala och vokala. Inte förvånande med den laguppställning som specifierats på omslagen.

Men allra mest slagen är ändå Redaktör'n av Hasses entusiasm och påtagliga kärlek till musiken. Här ligger mycket jobb nedlagt utan någon tanke på ekonomisk lönsamhet. Mycket jobb, men roligt sådant så klart!

Parentes: På de första albumen spelar Johan Johansson inte bara klaviatur utan även trummor. Med den äran. Redaktör'n river sig i det glesnande håret men minns inte att han någonsin set JJ bakom ett trumset. Dold talang.

Favoritlåtar på plattorna? Svårt, här finns ett hav av låtar att lyssna på och inspelningarna är lyckade rätt över. Redaktör'n gillar Hasses gitarrspel, så är det sagt en gång för alla. Rogers röst, som Redaktör'n föll för redan i Half A Grape, är i god form. På "En ruggig resa", första CDn, hittar vi förstås titellåten, en tolkning av "A Hard Road" från Mayalls klassiska album. Hasse på nyanserad gitarr. Och småländske Redaktör'n ler gott åt "Småland Blues", "det mörkaste som finns". Jo, det är "Louisiana Blues" som bytt världsdel.

"Walking In The Park" och "Stormy Monday Blues" hörs i fina Hasse-fierade versioner på CDn "Dags att dra igen". Och "Hjärta i brand (Love That Burns)" är liksom originalet en sann pärla. Så är "Ta dig samman" med Hannahs röst, Martins munspel och Hasses gitarr i skön förening. "Hjälp mig" med fräckt orgel & gitarrlir.

"Fem år i stenbrott (Work Song)", "Blues klockan 3 på natten (Three O'Clock Blues)" och "Rider ut en storm (Riders On The Storm)" på CDn "Rider ut en storm" är en grym trippel. Och Butterfieldomslaget är klockrent!

CDn "Rastar min hund" (Fleetwood Macomslaget) radar upp "Hur bluesigt kan det bli (How Blue Can You Get)" med grann gitarr och sax. Och "Med tiden ändras allt (With Time There Is A Change)" med Hannahs sköna sång. Martins munspel på "Hon är snygg, hon är stygg (She's Fine, She's Mine)". Osv. Osv. Men detta är slumpvisa val: Ni skulle hitta andra favoriter. Finns SÅ mycket att gräva i.

Men över till den lättillgängliga Soundcloudsidan med album nummer 8 och 9 (hittills). Klicka på studiofotot t.v. om resp. ljudfil så ser ni musikernas namn och vilken låt som är originalet. Redaktör'n väljer några låtar på måfå:

På album nr 8 hittar vi "Jag älskar dej mer än du nånsin kan tro", en lättfotad bluesig version av en Blood, Sweat and Tearslåt. Roger på sång. Hannahs "Försök med lite kärleksfullhet" fick Redaktör'n att associera till ett örhänge i filmen "Sven Klangs Kvintett". Absolut ljuvlig. "Det är bluesigt" är faktiskt coolt jazzig, Hasse på röst och gitarr, Stefan på cool sax. I "Gnistan saknas" spelar Johan ut på kvillrande piano.

Album nr 9 ger oss ex. "Nattliv": Willie Nelsons "Nightlife" förstås. Roger på sång, Hasse på nyanserad gitarr. "Rattlesnake Shake" dundrar på under namnet "Boaormens Blues" i Hasses tappning. "Double Trouble" blir så klart "Dubbelt Trubbel". Och Hasse ger sej vokalt på eviga "Autumn Leaves" med helt egen text. Det gör han rätt i. Stefans sax kompletterar. Glest, snyggt! Lyssna!

Länkar till bilder på omslagen i stor storlek. Njut!
"En ruggig resa" Moonshine MCD1 framsida OCH baksida
"Dags att dra igen" MCD2 och "Så många tåg" MCD3 framsidor  baksidor
"Driver vind för våg" MCD4 och "Rider ut en storm" MCD5 framsidor  baksidor
"Kan inte hitta hem" MCD6 och "Rastar min hund" MCD7 framsidor  baksidor

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress