Mays Hounds idag: fr.v. Magnus, Maria, Göran, Johan och Hasse. Foto © bandet
[2022-06-09]
...
på Mays Hounds och deras nya album "Deliverance"

Mays Hounds, från början stavat May's Hounds, är inga blåbär. Redaktör'n bläddrar i arkivet och hittar en spelning den 10 april 2009 på Bar KoM (promotionfoto t.h.), då med adress Olivedalsgatan. Kärnan i bandet var ungefär densamma då som nu, idag är den Maria Ekstrand Högström sång, Magnus Stålhandske klaviatur, Johan Wikström bas och Hasse Kosonen Vornanen trummor - plus Göran Larsson som inte var med i bandet 2009. Idag däremot är han deras ende gitarrist. Redaktör'n var tyvärr inte på den spelningen, inte heller på någon annan spelning med Mays Hounds. Slumpens skördar.

Men för tre år sedan, i maj 2019, fick Redaktör'n ett mail från Göran. En gentleman om vilken man gärna upprepar att han är en mycket fin gitarrist, oftast hörd i bagen 'blues & sydstatsrock'. Minns tillbaka till That Special Sauce och Rag Bag! Senare exempelvis band som Eve 'n Odds, ¡Los Desperados! och The Foster Jenkyns.

Göran skrev då "Mitt 'nya' band, Mays Hounds, har precis släppt en EP, Frontporchin, på strömningstjänster. Plattan består i huvudsak av lite äldre material som fräschats upp under vintern/våren. 100% originalmaterial och det är sjukt kul att köra eget."

Och Redaktör'n nickade belåtet och skrev i GigKalendern: "En riktigt lyckad EP med Maria Ekstrand vid sångmikrofonen. Trevligt mycket USAs sydstater i soundet - men egna låtar." En 5-spårs EP, ligger på Spotify och är fortfarande väl värd att lyssna på. Missa inte heller bandets äldre videoklipp - live och studio - på deras YouTubekanal.
Snygg Skynyrdtisha på basisten.
Och så gör vi 'fast forward' till idag, tre år senare, och Mays Hounds nya fullängdare, "Deliverance". Smällen i brevinkastet ni vet, tack Göran! Redaktör'n sitter alltså med en färsk CD i handen, men Göran berättar att en vinylutgivning är på gång. Officiellt releasedatum blir den 18 juni: på Bar KoM, på bandets Spotifysida och ytterligare streaming. Ett par tre singlar ur fullängdaren ligger f.ö. redan som teasers på Spotify.

Samtliga låtar på "Deliverance" är skrivna av bandet berättar Göran, det gillar vi. Inspelningarna är gjorda i Mays Hounds gamla replokal, är mixade av trumslagaren Hasse och mastrade av Andy La Roque på Sonic Train Studio i Varberg.

'nuff said. Och hur låter det? Redaktör'n lyssnade in sej om igen på "Frontporchin'" innan han lät "Deliverance" ta plats i spelaren. Och visst har det hänt saker. Mays Hounds rockar hårdare idag, spelet leder här och var tankarna till The Black Crowes. Ett band från Atlanta iofs, så det är fortfarande sydstatstouch här och var.

Men soundet är aggressivare, sällan southern laidback. En tung puls, en tung rytm. Sångerskan, Marie, upplevs som ett snäpp lägre mixad denna gång. Och tyvärr får vi inte så mycket av Görans eminenta slidegitarr som Redaktör'n hoppats på. Han hade hoppats på en uppsjö! Vad säger han Göran?


"Ja - plattan är nog mer på än Frontporchin och en av anledningarna är att större delen är inspelat live i högre grad och kanske stämmer bättre hur vi låter live. Det är naturligtvis pålägg, sång, kör och lite extra gitarrer. Sen blev låtmaterialet så här när urvalet var klart. Det finns fortfarande några demos till betydligt softare material kvar men de valdes bort denna gång. Jag har medvetet dragit ner på slide-spel eftersom det är svårt att reproducera live utan att komp blir lidande."

Fair enough, Göran är numera ensam gitarrist ombord.
Vi lyssnar!

"Deliverance": Bestämda gitarrriff, tunga trummor. Hon har en skön och kraftfull röst, Maria, avslutar gärna en fras med ett lätt vibrato. "Southwestern Girl": En annan framåtlutad rocker, maffig orgel och snäppet mera southern känsla i gitarrerna. "Lullaby": En 90-graderssväng till ett annat sound. Glesare, softare med drömska svävande klanger, tassande trummor och ett melodiskt gitarrbreak. "Walk On": Introt, orgelsoundet, får Bob Dylan att kvickt dyka upp i Redaktör'ns tankar. Mycket fint spår, fastnar direkt, Redaktör'n gnolar med. "Uncle Mud": Jo, Maria är en högoktanig rocksångerska, kunde nog gjort en klassisk Airplanelåt rättvisa! "Shut The Hell Up": Första tonerna känns faktiskt The Beatles. Sen är det plattan i botten. Tung och bestämd trummis. Fräckt arr också.

"Will You Love Me": Försiktig inledning med sång och en ensam gitarr. Så fyller bandet på med honkytonkpiano och Stonesig gitarr. Slide, gött! Och en 'gammaldags' final som lyft från en 78:a. "Headspin": En gungande låt som skulle suttit som en smäck i Joplinskans repertoar. Lite wahwahgitarr gör alltid Redaktör'n glad! "The Raven": Riffande gitarrer roterar igång en snabb låt i glasklart sydstatsstuk. Göran & Co. kan idiomet. Ett dynamiskt arrangemang, inte bara raka rör. "Oh My God": En upptempo rocker lirad rätt upp och ned. Ingen tveksamhet här. Sångerskan avslutar på högsta varv, en riktig rock'n'roll lady! Fast Görans gitarr får sista ordet. En låt som lär bli riktigt riktigt lång på scen.

Och på scen ska de förstås höras, exempelvis på Bar Kom den 18 juni. Köp gärna en platta över scenkanten! Bevaka annars deras Spotifysida, där musiken är tänkt att dyka upp samma datum. Redaktör'n måste också göra reklam för Mays Hounds Instagramsida, en ovanligt snygg sådan. Det de gör, det gör de gediget.

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress