Foto ovan © Vanja. Collage nedan © Redaktör'n (klicka för större bild)
[2023-01-29]
...
på Lexingtone @ Utopia Jazz 28/1
Erik Palmberg trumpet, flygelhorn, Joona Toivanen piano, Martin Sundström kontrabas och Johan Birgenius trummor.
Det var jazzen som födde Redaktör'ns musikintresse. Först hörd i familjens ångradio, en Luxor i vackert flammigt trä. Sedan via reade EP från lokala skivhandlaren Carlessons på Storgatan i Växjö, eller någon gratis promo-EP från en skivklubb. Low budget.

Artister som Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Miles Davis. Jazz som var harmoniskt spännande men ändå klart melodisk. Redaktör'n är varken förtjust i tradjazz eller spräckjazz. Nej, den där bunten EP (den finns kvar) formade Redaktör'ns jazzlyssnande öron. 'Så ska jazz låta'.
Och Lexingtone passerade med lätthet det nålsögat (nålsörat?) denna lördagskväll. Redaktör'n är kass på att definiera musikaliska genrer, så han saxar ur kvartettens Facebookevent. "De spelar egenskriven jazz med rötterna i 1960-talets New York och har hittat mycket inspiration från legendariska skivbolaget Blue Notes diskografi." "Musiken kan beskrivas som svängig och stilren hardbop med starka melodier och tight samspel." Instämmer helhjärtat.

Scen: Utopia Jazz på Karl Johansgatan. Sist Redaktör'n var på den adressen hette musikscenen "Cactus" och det lirades blues på övervåningen. Historiens vingslag. Ett mycket bra bord framför den lilla scenen, en smaklig tartar, en försvinnande god 'husets röda' - och en krögare, Patrik Kärn, som visade sej vara den perfekte värden. Och så, dags för Lexingtone på scen!
Två set med i huvudsak egna original, ofta signerade den eminente pianisten. "Hatch", "Will Jam", "Recado Bossa Nova" (Hank Mobley), "April" med vackert flygelhorn och piano, ett par oidentifierade och sist före pausen ett nummer ur Horace Silvers repertoar.

Paus alltså, och så tillbaka med "Polaris", bluesiga "Tom Cat" (Lee Morgan), "Saint. Lucia" inspirerad av ett besök i Västindien, lyriska "The Well", "Hypto Krypto" plus superba extranumret "A Night In Tunisia" signerat Dizzy Gillespie. Rätt in i Redaktör'ns hjärta. Starka melodier och tight samspel var det, ja. Redaktör'ns applåderande handflator ömmade. Lyssna på Spotify!
Fyra förträffliga musikanter, men trumslagaren bar det enda för Redaktör'n bekanta namnet: Johan Birgenius. Som vi hört med keyboardmaestron Johan Johansson, men även (säger den lille arkivarien inom Redaktör'n) i trion Lowboy på Göteborg Blues Festival anno 2017. Johan plus Stefan Dafgård och Martin Abrahamsson. Fin liten kombo.

Redaktör'n rekommenderar besök på Utopia å det bestämdaste! Och sagt till de vars hjärtan inte bultar för jazz: tisdagarna med BLUES syns vid horisonten, den första redan 31/1, Sweet Little Angels med Johanna Hjort. Därefter 14/2 Black Cat Bone och 28/2 Crossover.

Och Redaktör'n njuter av att vara tillbaka på 'konsertbanan' efter en lång period av 'Covid scare'. Har märkligt nog fortfarande inte gjort comeback på favoriten KoM eller någon inkarnation av Nefertiti, ambitioner har funnits men tajmingen har spruckit. Men Redaktör'n har de bästa avsikter.

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress