Bild t.v. pressbild. Foto: Jonas Kündig. Foto t.h. och nedan © Redaktör'n
[2023-04-23]
...
på Gotta Serve Somebody - A Tribute To Bob Dylan @ Stadsteatern 19/4
         + Olle Schelander @ Frankes 21/4

Bob Dylan och Redaktör'n har ett trassligt förhållande. Det är sen gammalt. "It's complicated" skulle vi skriva i Facebook. Redaktör'n har sett Dylan på scen en enda gång, den 25 september 1987 på Scandinavium under "Temples In Flames"-turnén, en turné han gjorde ihop med Roger McGuinn och Tom Petty & The Heartbreakers.

Redaktör'n tyckte Dylan var rätt seg. Det starkaste minnet är fortfarande när 'förbandet' McGuinn & Pettybandet gjorde Gram Parsons/ Roger McGuinns gungande "Drug Store Truck Drivin' Man" alldeles lysande. Nog sagt. Jo, minns också att Dylan gick på scen i exakt annonserad tid.

Redaktör'n började faktiskt lyssna på Dylan p.g.a. hans koppling till idolen Mike Bloomfield, en helt OK ingångspunkt. Och har långt senare fått "Slow Train Coming" (1979) som sitt favoritalbum med Dylan. Fast där lirar Mark Knopfler gitarr, med den äran. Ett album inspelat i Redaktör'ns älskade Muscle Shoals. Och ett album där första spåret är "Gotta Serve Somebody" (som Bygren & Co. f.ö. gör en sanslöst bra tolkning av), vilket ger en snygg övergång:
Ty Redaktör'n såg/hörde föreställningen 'Gotta Serve Somebody - A Tribute To Bob Dylan' på Stadsteatern i onsdags. Han var inte ensam, föreställningen är uppenbarligen en publiksuccé. Läste Daniel Claesons recension i lokaltidningen men gillade till skillnad från sagde skribent att bandet höll sig hyfsat nära originalen. Ska Redaktör'n för en gångs skull gå på konsert och lyssna på Dylans sånger får det gärna låta Dylan. Höll däremot med om att Kristina Issa var glimrande.

Och Redaktör'n föll inte heller för de inslag av föreläsning som lagts in mellan låtarna. Förstår idén, men tyckte de bröt de stämningar som bandet skapade. Men visst, detta var inte en traditionell konsert, en sådan hade sannolikt inte fått nåd för Stadsteaterns programansvariga. Det behövdes något mera.

Men bandet, Valdemar, var fenomenalt och mönstrade flera bekanta favoriter. Daniel Gibson trummor, Dan Helgesen orgel, Gunnar Frick pedal steel, gitarr, dragspel. Say no more. Och Pär Öjerot på Telecaster och 'non reverse' Firebird (nörd, jag vet), en begåvad musiker och studioägare (Studio Gröna Svanen) som Redaktör'n haft det stora nöjet att resa tillsammans med i den amerikanska Södern. Allt ljus på orkestern, även de begåvningar som Redaktör'n inte har samma koll på. Facts & info: Sånglista + Musiker ur programmet.

Två kvällar senare ytterligare en skvätt Bob Dylan med en minst lika begåvad musiker: Olle Schelander. Ikväll är Redaktör'n långt från Stadsteatern i alla avseenden: sportbaren Frankes nära Svingeln. Inte Olles vanligaste musikscen precis, men ikväll är han lojal vikarie för en avbokande kompis.

Olle har applåderats på scener som legendariska The Bluebird Cafe i Nashville, hemmaplan för singer/ songwriters. Ikväll står han på en sportbar hemma i Göteborg, och självklart har också deras publik rätt till bra musik. (Redaktör'n har sett/hört legenden Dan Penn på sportbar i USA). Ikväll får de det.

Olle solo 'på scen' men med magisk 'loop-pedal': spela in din egen kompgitarr under låten - och i nästa vers kan du spela solo över det inspelade. Och vilka solon sen ... plats för 'Wow-faktorn'.

Ett par Dylan som sagt, en Hendrixfärgad "All Along The Watchtower" plus "Mr. Tambourine Man". Två vackra original: "Angeline" och "Border To Border". Dessutom Delbert McClinton, Little Feat, Dickey Betts, Stephen Stills, Robert Johnson, Peter Green, Eric Clapton m.fl. Sång och gitarrspel i högsta division, 'top notch' sa' nån, och Olle går segrande ur striden med TV-skärmarna. Dessutom gott käk och schysst personal: tack för donation av lakritsshots, det var ett tag sedan, och tack för ambitionen att ha vettig livemusik!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress