Profetisk bild © Redaktör'n
[2023-05-25]
...
på Freddie Nyström Band: "Mycket månad kvar" (2023)
Bra jobbat, ytterligare ett album från Freddie Nyström Band! "Mycket månad kvar" alltså, 11 spår med Freddie Nyström på gitarr och sång, Rolf Svensson på bas, Jerker Dahlén på trummor och Dag Unenge på keyboard. Inspelad på Nordic Sound Lab i Skara med Bengan Andersson vid alla knappar och reglage.

Fyra album och en EP med Freddie Nyström Band är f.n. listade i Spotify, det äldsta från 2018 (och det var inte det första från Freddie). Han får saker gjorda. Den här gången har han i Redaktör'ns tycke gjort ett extra varierat album. Som framgår.

Spår nummer ett, "Mycket månad kvar" (tänker osökt på countryhiten “Too Much Month At The End of the Money”), rullar på som om det vore Louisiana rock'n'roll. Och, om vi ser på fosterlandet, hade faktiskt suttit bra på en av Sven-Ingvars plattor. En gång föraktade, numera kult bland musikskribenterna. Sa' vi varierad?

"Snygg & rik" vill vi väl alla vara? Redaktör'n har långt dit. Får nöja sej med att lyssna på låten, en klassisk tolva med fet orgel och twangigt gitarrbreak. "Kung just idag" har en slowbluesöppning av odödligt snitt. Ett stillsamt berättande, lugnt och fint, och så slår Dr Hyde plötsligt till. Freddie blir en glödande Buddy Guy. Hettan svalkas av med ett kvillrande pianosolo. "Allt kan va' över i morgon / så lev bäst du kan", sannare ord har aldrig sagts.

"Chefen" börjar med en nypa gitarr modell "Peter Gunn" och fortsätter med Freddies nattliga våndor, grubblandet över jobbet. (Vi får ta det här över lunchen!) Chefen verkar vara märkligt lik Stig Järrel i "Hets", typ. Redaktör'n avslöjade just sin ålder.

"Älskling" är fingerpoppin' pianorock'n'roll. Freddie vill resa bort när det är grått bekänner han, vi är många som instämmer. Är det Florida som drar, Freddie? "Jag har en plan", en låt återvunnen i ny skepnad, är en höjdare med intensivt gitarrsolo. Jo, det är gitarrsolon titt och tätt, det är liksom Freddies varumärke. Fråga fanclubben!

"Innan dagen tar slut" går i racertempo och får in Redaktör'ns tankar på good ol' engelsk pubrock. Cheers! Så får vi "Träsmak" - och nu skyfflar vi igen. En låt som vi hittade redan på "Äntligen måndag" 2021. Slitstark.

De tre sista spåren har nog albumets vassaste gitarrspel. Tre spår som får Redaktör'ns tankar att vandra vidare till tre blå klassiker. Förstår att Freddie är inspirerad här. Det hörs.

"10000" blir till en tour de force i Hendrix klangvärld. En ambitiös instrumental där toner från "Little Wing" sticker fram. "Tittut" öppnar med extra vackert gitarrspel, lite déjà vu av Gary Moores gitarrintro till "Still Got The Blues". Och texten handlar väl också om ett déjà vu? Avslutning med det där cha cha chaobligatot!

"3619" blir finalen. Jodå, det SKA va' en instrumental med ett fyrsiffrigt nummer. Undras vad 3619 syftar på? Först insända rätta lösning osv. Låter som "Mary Had A Little Lamb" med överväxel ipetad (automatlåda?) och en tung Texasstövel på gaspedalen. Låter dessutom som en liveupptagning från Antone's i Austin TX. Där har väl inte Freddie lirat ännu, men i musikvärlden ska man aldrig säga aldrig.

Mmmm, pinfärska albumet "Mycket månad kvar" blir en hit hos Freddies alla fans. De är många, se Redaktör'ns profetiska bild överst.

Spotify

Nästa "Redaktör'n Tänker Till" handlar FÖRMODLIGEN även den om inspelad musik från Göteborg. Stay tuned!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress