Samtliga bilder från Gary T'tos skivomslag
[2023-06-21]
...
på Gary T'to, på hans LP - och på ett samtal med trumslagaren Tomas Olsson
Vi knappar försiktigt in '1978' på Tidsmaskinen. Neil Young släppte "Comes A Time", Springsteen "Darkness on the Edge of Town" och The Band "The Last Waltz". Och Redaktör'n & Fotografskan flyttade till Göteborg. Inte samma magnitud, vi vet.

R&F började raskt hänga på livescenerna, bl.a. på smått legendariska Dojan där ett imponerande band regerade. I fronten en ofta Telecasterbeväpnad amerikan, Gary T'to, en passionerad rocksångare som flyttat från New Jersey till Göteborg 1977. R&F minns tydligt att de diggade hans spelningar till max, men allt annat är suddigt.

Be oss inte nämna några låtar, det var alldeles för länge sedan. Välvalda covers var det helt klart, och säkert en del eget. Tyvärr, vi har inte ens några egna bilder från den tiden, 'bildarkivet' var då bara en dröm.

Gary T'to flyttade tyvärr tillbaka till USA f.v.b. till Thailand. Men dök osannolikt nog upp på S/S Marieholm i Göteborg den 8 juni 2019 för ett gig. Första spelningen i stan på 30 år. Gary T'to, sång och gitarr, Henrik “Henkan” Thomsen, bas och sång, och Tomas Olsson, trummor och sång. Redaktör'n missade det förstås.

Kan det bli en repris på den Göteborgsspelningen? Endast Gary vet, men vi andra kan så klart trösta oss med hans plattor. Tre fullängdare blev det plus några singlar. Hittar inget spår av Gary T'to på Spotify, men mellanalbumet, "In the Heat of the Night", finns i sin helhet på YouTube. Sen finns ju begagnatbutikerna!


Här kommer först presentationer av Garys 3 LP, därefter ett samtal med Tomas Olsson, eminent trumslagare, om Gary
Gary T'to and The Loose Change Band: "I Wait". LP på Tyfon Rock, TFLP 75600. (1978). [Discogs] Tyfon Rock var en underetikett till dansbandsetiketten Tyfon. Verkar ha släppt få album, men bland dem hittar man Anders F Rönnbloms album "Komedia" från 1978.

Laguppställning: Gary T'to sång/ gitarr, Clas Yngström gitarr, Andy Gerard keys, Tom Reilly bas, Tico Torres trummor/ perc./ sång. Albumet släpptes alltså samma år som Clas trio Sky High grundades. Andy och Tom har Redaktör'n just nu inga direkta kunskaper om, men Tico Torres är en kändis, är trumslagare i amerikanska arenarockarna Bon Jovi sedan 1983. Och växte upp i New Jersey.

Ett varierat album. Fem musiker + flera kompositörer = fler färger på paletten. Sida A. "Might Be Me" påminner om Stones och visst låter Gary lik Mick här? Stötig rytm, svettigt blås. "Chase The Night" är akustiskt finstämd. Mera Laurel Canyon än Stones. "Made In Usa" är Zappa-ish! Tico Torres vid sångmicken är också kompositör. Ett suggestivt nummer. "We're Gonna Make It" är en uptempo instrumental med sound av Los Angeles fusion. Plattan har bredd! Clas solar fräckt i förgrunden. Balladen "I Wait" har ekande trummor långt fram i ljudbilden och landar till slut i en månghövdad kör.

Sida B. "Get Off Your Knees" är en snabbis med riffande gitarrer och pulserande bas, typ engelska pubrockare, kanske Feelgoods. En mjuk instrumental, "Nanin", för oss tillbaka till LA med Fender Rhodes och gitarrbrodyr. "Don't Forget Me", lätt och fluffig, ger oss svävande gitarreffekter i envis figur och arrad västkustkör. "Hold On" låter kören jobba vidare. LA poprock med långt gitarrparti i mitten, en lång repetitiv låt.
---


Gary T'to Band: "In the Heat of the Night" Moonshine SMSLP 1002 (1981)
[Discogs] [Popfakta]
Moonshine var en Stockholmsetikett som bl.a. gav ut Scafell Pike och Iceland.
Plattan finns som sagt på YouTube.

Laguppställning: Gary T'to sång/ gitarr, Jonas 'Tex' Fornander gitarr, Olle Nyberg keys, Anders Rundblad bas, Tony Johnson trummor. Olle Nyberg med meriter från Motvind och Björn Afzelius m.fl.. Anders Rundblad från Motvind samt, i USA, från ex. Wire Train och Sheryl Crow.

Från albumet släpptes två singlar: "Bullets Of Love" b/w "It's All Right" Moonshine SMS 605 och "In The Heat Of The Night" b/w "Forever" Moonshine SMS 612, båda 1981.

"In the Heat of the Night" känns mer homogen än "I Wait". Inte konstigt, samtliga kompositioner är signerade Gary T'to. Eftersom några av spåren kan påminna om Bruce Springsteens musik fick Gary viss negativ kritik från några recensenter, men kom då ihåg att Garys och Bruces musik har samma rötter i New Jerseys rockmylla, är grenar på precis samma musikaliska träd. PS. Texterna är tryckta på innerpåsen, alltid en god gärning.

Sida A. "Kill, Kill", fin öppning. En medryckande men tragisk låt som tar upp morden på bl.a. John Lennon. "Girls Don't Think Like That" är en rocker av klassisk modell, en story om en macho man, en förförare. "In The Heat Of The Night" är New Jersey rock deluxe och "Jezebel" är straight rock'n'roll om en kvinna svår att hålla ordning på. "Drivin' All Night" är ren bilromantik, resan till tjejen, långsam med svällande klanger och twangy gitarr.

Sida B. "Slow Motion" med envist pockande rytm och suggestivt väsande sång står helt på egna ben. Ett fräckt spår med en vass text om en skum fixare i Hollywood och med en flott distad gitarr. "It's All Right" är en explosiv ballad om att vi måste dra från sta'n! "You've Got To Dance" om en märklig dansklubb kan få vem som helst att hoppa & skutta på dansgolvet. "Bullets Of Love" med flangergitarr(?) och ekande ljudbild är rent ut sagt en kanonlåt. Släpptes som single, borde varit en hit. Till slut "Forever", en finstämd och gles ballad med piano/sångintro.
---

Gary T'to Band: "Freeway Jam" Moonshine SMSLP 1005 (1983)
[Discogs]
[Popfakta] Inspelad live inför entusiastisk publik på 'Glädjehuset' 1983. Glädjehuset var ett kulturhus och konserthus i Stockholm under åren 1976–1988.

Laguppställning: Gary T'to gitarr/ sång, Michael Krönlein bas, Tomas Olsson trummor. För GigKalenderläsaren ytterst välbekanta musiker. En trio som spelar med imponerande flyt.

1982 släpptes singeln "Just Watching" b/w "Corrina" Moonshine SMS 617 (1982). "Just Watching" blir en slags teaser för den kommande fullängdaren, men kan rent logiskt inte vara samma tagning som den liveinspelning från 1983 som avslutar albumet. "Corrina" är inte en cover av eviga "Corrine, Corrina" utan är en komposition av Gary T'to. Och finns inte heller på någon LP. Redaktör'n har tyvärr inte just den singeln.

Sida A. "On The Road Again" är Canned Heats singlehit. Rytmen hålls i ett järnhårt grepp. "The Sky Is Falling" verkar vara anti krig och våld. I hårt riffande "Too Stupid To Stop" hör vi Garys gitarr leka runt i Hendrix/Creamfållan. Förstår Redaktör'n texten rätt vill Gary inte sluta som musiker. Klokt beslut! "Fever", denna granna klassiker, görs snyggt gles och suggestiv men dekoreras med ett brännande gitarrsolo. "It's All Over Now" är mera Stones än Womack, formligen manglar igång. Gary tar låten i nackhåren och skakar om den tills den tonar ut.

Sida B. "Intro Freeway Jam" / "Rock Me Baby". Tung och välspelad start på sidan med Middleton/Becks instrumental följd av en välbekant blues. Ett solitt triospel, markeringar som hammmarslag, inget hafs här inte. "Living On A Lie Called Love" är en catchy rocker ("Put your hands together!!") med kör och långt gitarrsolo. "Jungle Music" har givetvis trumintro, staccatorytmer, "jungle music is in my veins"! Vi tror Gary. "I Came To Steal" har Stones-ish gitarrintro. Gary är högt uppe i varv med pressad rock'n'rollröst. ("All I came to steal was your heart." OK då!). "Just Watching" avslutar, ett lätt studsande nummer med lite vibb av JJ Cale.
---

Tre inbördes olika LP, alla ytterst hörvärda. Gary trivs såklart i Bangkok, men hans flytt dit var vår musikscens förlust. Very very welcome back, Mr. T¨'to!

Foto från baksidan av "Freeway Jam": fr.v. Gary T'to, Tomas Olsson och Michael Krönlein
Foto Eiwor Rasenhorn
Trumslagaren Tomas Olsson, imponerande långt CV, ibland bandledare, var länge en klippa i Garys band. Dags att ta telefonen till hjälp! Text inom [...] är Red:s tillägg.
Visst, jag spelade med Gary i sju år. jag har stor respekt för Gary. Vi har fortfarande kontakt, han bor i Bangkok. Som du vet hade vi en återförening [2019] strax innan pandemin. Gary, jag o Henkan Thomsen från Partypatrullen. Henkan var ju basist de sista åren i trion. Vi blev ju trio omkring '82 eller '81 t.o.m.

Återföreningen 2019, hur kom den till?
Curt Bergfors som grundade hamburgerkedjan MAX var nära vän till hela trion. Han älskade oss och vi var ofta uppe i Luleå och spelade på Stadshotellet som han ju ägde. Han fyllde 70 år och firade på Berns och ville vi skulle spela där. Han undrade om det kunde fungera, och vi sa' "jajamensan!". Då hade vi inte setts på trettio år, hade inte spelat ihop på trettio år. Och när vi spelade så var det som om vi aldrig hade varit ifrån varandra. Det bara klickade direkt. Vi hade fem eller sex fantastiska spelningar ihop då, strax innan pandemin.


Vi spelade det materialet vi spelade när vi skiljdes åt trettio år tidigare. Springsteenlåtar, Frankie Miller, nån Mellencamp. Vi spelade bra musik med Gary tycker jag. Jag har bara en god eftersmak, den största respekt. Och han spelade och sjöng lika bra som förr, om inte bättre. Vi träffades i Max Lorentz studio, nu kör vi "Born to Run", 1-2-3. Nästa! Gary hade aldrig någon låtlista. Han började bara lira. Jag och Henkan tittade på varandra: "Vad är det för låt? Oh shit!"

Det blev totalt tre LP med Gary T'to under åren
Plattan "In the Heat of the Night" är väl inspelad runt '80 tror jag [släpptes 1981] Det är ju en fantastiskt bra skiva till att börja med, men han fick ju mycket stryk i pressen för att de tyckte det var så Springsteenlikt. Det är ju inte så konstigt: Gary är ju uppväxt i New Jersey och jämnårig med Springsteen. Har samma referenspunkter, samma influenser, vilket ingen hade koll på.

Däremot passerade ju Lundell, också jättemycket Springsteenliknande, utan kritik. Så jag tycker Gary fick oförtjänt mycket stryk, men då var väl inte engelska så hippt, då var det väl svenska som gällde. Han fick inte den framgång han förtjänade, tycker jag.


Han bildade en trio efter det och jag kom med '82, spelade från '82 till '89. Vi spelade extremt mycket på Dojan.

Dojan blev er hemmaplan
Man spelade sju dagar i veckan på Dojan. Så fick vi bokningen att spela nio veckor där, det blir 63 dagar på raken. Det var Gary, Henkan och jag.

63 dagar på raken alltså. Och på den tiden rökte vi på krogen. Längst upp längst in där man spelade på Dojan var det ganska rökigt på kvällarna. Gary sjöng med bra drag, höll aldrig igen, och jag tänkte: hur ska hans röst palla det? Men det gjorde den. Vi ställde inte in en enda kväll. Hans röst höll hela vägen. För att stå ut med oss själva i 63 dagar så gjorde vi temadagar. Låt oss säga, måndag spelade vi bara Stoneslåtar, tisdag spelade vi bara Springsteenlåtar, onsdag spelade vi Creedencelåtar, sen gjorde vi blandningar några dagar. Vi utmanade oss själva för att överleva.

En platta har vi nämnt, Gary gjorde två till

Michael Krönlein, Gary och jag gjorde ju också en platta, "Freeway Jam". [Ett livealbum med drag under galoscherna, inspelad på 'Glädjehuset' 1983]

Sen finns det en platta [1978] före "In the Heat of the Night" som nog inte finns i så många exemplar. Där är det faktiskt Bon Jovis trummis, Tico Torres, som spelar. [Tomas syftar på Gary T'to and The Loose Change Band: "I Wait". Redaktör'n hade tur när han hittade den för länge sedan! Se ovan!]

En nördfråga: Jonas 'Tex' Fornander, gitarrist på "In the Heat of the Night", det namnet känner jag inte igen, du känner honom?
Oh ja, jag träffade Jonas i L.A. några år senare. En bra musikant, flyttade till L.A. ett par år efter plattan. Gick på GIT [Guitar Institute Of Technology] och blev kvar. Valde att bosätta sej i Los Angeles.

Jag hälsade på honom när jag gjorde min första USA-resa, '86 kanske. Han hade ett hus i Hollywood, och när jag hälsade på var där ett litet svenskläger. Per Hovensjö som då gick på GIT, och en trumslagare vars namn jag inte minns som sedemera turnerade med Gino Vanelli. Enormt tekniskt driven.


Anders Rundblad, basist på "In the Heat of the Night", hamnade också i USA.
Ja, för alltid. Flyttade till San Francisco och spelade ett tag med Sheryl Crow, tror jag.

Tack Tomas! Fortsätt ostörd på din promenad med din vackra hund Zappa!

Länkar:
Anders Rundblad 2st videoklipp

Rustan Lefin har videoklipp från 2019 på S/S Marieholm

Göteborg Direkt skrev om Garys besök i Gbg 2019

Gary T'to på Facebook

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress