[2023-09-14]
...
på Facebookgruppen "Sextiotal. Musik och band" och intervjuar P-O Hesselbom den 28 juli 2023. Del 3 - Bob Dylan, Donovan m.m.
Samtliga bilder/ collage förutom bok- och tidningsomslag är utlånade av P-O.
 • Nån annan favorit du vill lyfta fram?
Dylan kan man ju inte glömma heller. Det är inte min tanke utan Gunnar Hardings, men Dylan påminner lite om franske poeten Arthur Rimbaud [foto t.h.]. Han skrev dikter tills han var 19 - sen försvann han till Afrika och blev vapenhandlare – men de dikterna menade man revolutionerade hela den moderna poesin. Och de är helt enorma än idag.

När det gäller Dylan så tycker jag som Harding, dvs. ’65-’66 så gjorde han ju tre plattor: ”Bringing It All Back Home”, ”Highway 61 Revisited” och ”Blonde on Blonde” som är något alldeles speciellt. De bara exploderade i nyskapande, texter, alltihopa. Folk än idag undrar ’Vad menade han egentligen?’ Och inga band kunde längre sjunga "I Love You". Mer eller mindre lyckat så blev alla texter mer snåriga. Även Beatles blev mycket inspirerade av Dylan. Han hade en enorm sprängkraft och har än idag när man hör hans låtar. När man ser ”Don’t Look Back” ser man att han sitter och skriver hela tiden. Varenda scen sitter han och skriver, eller spelar gitarr och sjunger. Lite detsamma som Hendrix, det bara flödar. Nu överlevde Dylan, men även han brände ju ut sej, och så motorcykelolyckan. Och försvann sen.

Sen tycker jag det var så fascinerande: under sextiotalet exploderade den psykedeliska vågen, alla skulle vara svårare och svårare. Långa mystiska låtar. Beatles och Hendrix klarade ju det, men alla klarade ju inte riktigt att bre ut sej så. Och sen ryktades det om – han hade ju varit borta hela ’67, Dylan - att han ska komma med en platta. Hur ska han toppa detta? Och så kommer en helt avskalad akustisk platta, ”John Wesley Harding”. Precis tvärtom. Och det skapade en ’back to the roots’-våg helt plötsligt.

The Band! Och Stones, som jag inte tycker lyckades med det psykedeliska, kunde gå tillbaka till sina bluesrötter och göra ”Beggar s Banquet” som jag tycker är en av deras bästa. På så sätt påverkade Dylan väldigt mycket.

Och det är roligt att se i filmen om Newportfestivalen när han spelar elektriskt första gången. Det går ju att se i dokumentären ”No Direction Home”. Innan var det Pete Seeger och alla de akustiska, och så kommer han. Och det var ju inte så att de med tidens mått spelade särskilt tyst.

 • Det var ju mer eller mindre Paul Butterfields bluesband.
Visst, ett j-a drag, och man förstår att folk blev chockade. Egentligen körde han väl bara tre eller fyra låtar. Pete Seeger försökte hugga av sladden – sägs det. Han finns ju med i programmet, säger att han blev så chockad för att det blev så högt. ”Jag skulle velat stängt av”. Sen blev ju Dylan kallad förrädare. ”Positively 4th Street” är ju en hämnd på hans kritiker.

Bob Dylan är absolut en stor favorit. Sen gillade jag Donovan mycket. Det är roligt att se "Don't Look Back" för precis när Dylan kom på turné till England ’65 så har Donovan slagit igenom och han undrar vem är den här Donovan? Han ser honom på omslag och grejer. Sen på nån fest så träffas de och då ska Donovan köra en låt och då är ju Donovan fortfarande ’ny’. Han gör en låt som är helt OK men inte … han blommade ut senare på ett annat sätt. Han gjorde sin låt, ”To Sing For You”, och undrade sen om Dylan inte ville göra “It’s All Over Now Baby Blue.” Donovan hade redan då en bättre teknik och sjöng mer rent än vad Dylan gjorde. Och när Dylan tar över så är det falsk gitarr – men sången, texten – man förstår att Dylan var långt före. Men senare tyckte jag att Donovan gjorde jättebra ifrån sej, hittade mer sin egen grej.

 • Han lirade t.o.m. med Jeff Beck!
Ja, ”Barabajagal”. Det var ju Mickie Most som tyckte att för många av Donovans låtar var för vackra. Och Donovan och Beck var på samma bolag, så man kunde ta in Jeff Beck. En jättebra singel. Donovan är ju väldigt bra, han är mer poetisk … Dylan är ju arg, väldigt mycket. ”Like A Rolling Stone” är ju en enorm attack mot den där stackars tjejen den handlar om.

 • Jag tänker på videon där Dylan står och kastar papperna
”Subterranean Homesick Blues”. Det är en klassiker. ”Don’t Look Back” börjar ju med den. Och så står Allen Ginsberg i bakgrunden också. En koppling till beatpoeterna som Dylan var inspirerad av.

När jag såg Dylan ’78 hade han ju varit borta flera år. Inte som nu när han är här en gång om året. Så det var ju väldigt stort.

 • The Never Ending Tour idag
Javisst! Klas Östergren skriver ju om '78 i sin bok ”Gentlemen”. Och jag kommer ihåg när han spelade, ofta omarrangerade låtar, så var det ett mittenparti då han körde akustiskt. Tog på sej sina svarta solglasögon och körde ”Gates of Eden”. Och hela publiken ... det var därför man var där! Även Dylan, än idag, bygger ju sin repertoar på ’65-’66. Han gjorde jättemycket bra innan, också efter, men det är nåt speciellt där.

Så Dylan finns ju med. Jag har inte skrivit så jättemycket om honom, för att det är lite svårt att skriva om honom. ’Han föddes då …’ det kan alla, liksom. Jag tycker det är fascinerande i hans ”It’s Alright, Ma”, som jag tycker är en av hans bästa låtar, att han sjunger ”Om jag skulle tala om mina inre tankar så skulle de hänga mej”. Vad är det för inre tankar han har som skulle vara så farliga? Och när man läser den första delen av hans biografi, vad skriver han då? Jo att ”Mr. Tambourine Man” med Byrds blev etta på listan! (skratt) Som om han inte har något speciellt att säga, ’jag är bara en musiker som alla andra’. Men alla vill ju tro att det var något annat. Han sa ju själv en gång att jag vill bli den nye Elvis, inte Jesus. Jag förstår att han blivit så skygg, för alla skulle ju ha svaret. Hans texter är ju så citatvänliga: jag kan förstå att det väckte mycket.

Det finns ju associationer som man kanske inte tänker på. "They're selling postcards of the hanging" i ”Desolation Row”, det är ju en koppling till de där lynchningarna som var på 30-talet, de i ”Strange Fruit som Billie Holiday sjunger om. Man gjorde faktiskt vykort. Precis som Jim Morrison så har ju Dylan mycket intellektuella kopplingar. Han låtsade att han var nån luffare, men han hade gått på universitet. Imagen var att han luffat runt som Woody Guthrie.

 • Dylan som hobo
Ja (skratt) så var det inte riktigt. Sen gillar jag ju alla de här tidiga, som jag också skrivit om. Jag brukar säga, det finns två läger, det är Beatles och efterföljarna Searchers, Hollies, de melodiska. Sen var det Stones, Spencer Davis, Yardbirds, alla de där. Hade lite mer rhythm & bluesstuk. Animals. Och jag gillar båda lägren. Där finns jättemycket. Och framför allt, under 60-talet fick melodierna vara viktiga. Idag kan man ju göra tekniskt bra grejer, men ibland glömmer man av melodierna. Andrew Loog Oldham sa att en låt måste man kunna spela på akustisk gitarr, och det kan man inte riktigt med de nya. Men det kunde man då, för det fanns inte teknik till någonting annat. Ungefär som jag brukar tänka om filmer. De hade också primitiv teknik och därför tog man mycket från böcker och pjäser. Idag blir det så mycket teknik, men ibland glömmer de bort handlingen.

Jo, det fanns mycket fina melodier på 60-talet. John och Paul var ju unika i att båda var så bra kompositörer och hade sådan melodikänsla. Och deras texter fick mer och mer betydelse och var så musikaliskt gjorda. Rullade med melodin. Inte det här som andra ex. Håkan Hellström fått kritik för, man ’fuldrar’. Man måste dra ut på ordet för att det ska stämma. Men Beatles var mästerliga på att få text och melodi att samverka. Det slog mej när jag såg ”Get Back”: då satt Paul McCartney och sjöng några låtar de hade refuserat, otroliga melodier som andra band skulle dött för. Men dem slarvade de bara bort. Eller Lennon: så fort han uttryckte sej var det något som kunde blivit text. I början gav de ju bort många låtar som andra fick hits med.

Som med Bob Dylan i ”Don’t Look Back”, det finns med där hela tiden. Det är också intressant att jämföra: det visste man inte då men nu vet man vilka som var McCartneys och vilka som var Lennons. Även om de samarbetade. Ofta är det ju den som sjunger. Och lyssnar man på McCartney så låter det som om han har en melodi och sedan tar han ut ackorden. Han har ett större omfång i sina melodier. Medan Lennon skulle jag tro gjorde tvärt om, spelade ackordgrejer och så sjöng han till det. Han sång går ofta i en snävare, mera entonig ram. Båda lika bra – men olika sätt att skriva. Ofta gjorde de hopp som en skolad musiker inte skulle ha gjort. Man frågade Lennon en gång om skillnaden mellan att skriva låtar på gitarr och på piano, och han sa: ’På gitarr vet jag vad ackorden heter”. Och det är samma gubbe som skrivit ”Strawberry Fields” (skratt)!

 • Tillbaka till Facebookgruppen, vad ska vi mera ta upp?
Jag kan ju berätta hur det går till, det är det många som undrat. Jag brukar titta i mina gamla tidningar, och så fastnar jag för någonting. ’Jamen det är ju han eller hon’! Och så finns där nån bild. Och det är roligt att ta med den bilden, för den kom ju faktiskt ut då. En Idolnytt från ’66, då är ju bilden från då också. Sen växer det till att jag kollar in andra källor och böcker och skriver sen om personen.

Jag får ofta frågor, ”Kan du inte skriva om honom!”, men det fungerar inte så. Jag behöver få någon inspirationskälla. Jag har nu lagt alla mina tidningar i ordning (skratt) så jag är nu på ’66. Försöker beta igenom fram till ’68, kanske ’69. Tidningarna dog ju ut då, många svenska band la ju ner redan ’67. Det är en ganska kort tid. De flesta tidningarna, Idolnytt, Bildjournalen, slutade ges ut.

 • Så det svenska popbandsfenomenet försvann ’67?
Ja, fast i nästan alla band var det nån som fortsatte. Tommy Körberg, Björn Skifs. De andra lade ner. Så det var en kort period men det finns mycket material. Det gjordes så mycket under de åren. När man säger 60-talet så började det kanske ’64, ’65, med Beatles.

 • Innan var det ju Bobby Vee och sånt
En jävla massa Bobbies! (skratt) Urtvättade rockare. Beatles kom ju ’63, men det var ju ’64 det riktigt exploderade och startade den våg som vi nu tänker som 60-talet. Varje år har ju något speciellt: ’66 kom ”Pet Sounds” och ”Revolver”, oerhört epokgörande. ’67 var hela den psykedeliska eran. ”Sgt Pepper”. Jag kommer ihåg när den kom i början av sommaren, alla pratade om den. Kommer nog aldrig att hända igen, att en platta kan dominera så totalt. Man kunde veckla upp den, texterna var tryckta, det var nåt helt annat. Låtarna gick in i varandra, inga mellanrum, som Zappa gjorde på ”Freak Out!”. Som en svit. Den skivan blev ju extremt stor och andra band skulle haka på och lyckades kanske inte riktigt bra. Långa låtar på en sida och så. Jag tycker exempelvis att Creedence första platta där de håller på med ”Suzie Q” i tjugo minuter, det håller inte riktigt. John Fogertys storhet var de korta poplåtarna.

Sen tänker jag på Cream. Man pratade om Miles Davis och ”Bitches Brew” och att det skulle vara den första jazzrockplattan. Men lyssna på ”Spoonful” på ”Wheels of Fire”! De var ju faktiskt tidigare. Jack Bruce och Ginger Baker hade ju jazzbakgrund och kunde sväva ut så, och så kunde Clapton haka på.

De hade en annan grej också: Man kan kanske säga att det var Kinks, men Cream byggde låtar på riff, ”Politician”, som sen blev hårdrocken. Det är ju hårdrockens grej, man har ett riff och så sjunger man över det. Så det startade Cream. Fast Ginger Baker sa’: ”Har Cream startat hårdrocken? Varför gjorde vi inte abort?” (skratt)

 • Och eftersom såväl P-O som Redaktör’n är stora beundrare av Cream låter vi denna intervju avslutas med dessa visdomsord från Ginger Baker.
 • Detta var alltså Del 3 - finalen
 • Missade Du Del 2 av intervjun? Den hittar Du här!
 • Eller den första som ligger här!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress