[2023-12-06]
...
på Speed Limit @ Utopia 5/12
Foto: Vanja Fridhammar
Redaktör'n är tillbaka på favoriten Utopia på Karl Johansgatan 6, och visst är det lite 'home away from home' när Krögare Patrik välkomnar och strax ställer fram en sval Stigbergets Pilsner. Musiker vid flera av borden, och fler hinner de bli. Hustrun viskar "Det HAR blivit ett musikerhäng, det är som Nef för länge sedan".

Speed Limit är Frederick Somerville orgel, Anders Jonasson gitarr och Jan Eriksson trummor. Tre mogna gentlemen inspirerade av 60-talets souljazz och gospel. Förebilder? Grant Green, Jimmy McGriff, Wes Montgomery och Stanley Turrentine står det i programmet. Bra val! Och de spelar fenomenalt alla tre, så är det sagt, från intensivt bluesigt sväng till något som tangerar 'easy listening'. Vi ÄR i en bar, inte en konserthall. Applåderna blir många och långa.

Maestro Frederick inleder med några stämningsskapande toner ur "Stilla Natt". Så rullar trion igång med ett nummer av gitarresset Grant Green. Fortsätter med "I've Never Been In Love Before" från musikalen "Guys and Dolls". Så "I'm Walkin'" (Jimmy McGriff), grymt sväng och Lesliehögtalaren snurrar!

Det radas upp en gospel, en ballad, något som Redaktör'n uppfattar som "Summer In The Rain" (?) och så ett soulfunkigt nummer, "Feel Like Making Love", en hit med Roberta Flack (#1 på Billboard Hot 100). Till slut "The Hustle" (?), med en massa sväng, igen. Paus. Redaktör'n försöker tappert notera.

Andra set bjuder på blues, bossa nova och en massa annat. Och Frederick blir något av en entertainer med en räv bakom örat, blandar självironiska kommentarer ["Vi heter Speed Limit för vi är lite äldre och spelar inte så fort!"] med teknisk information om Hammondorgelns historia och dess tusentals beståndsdelar. Fast ikväll lirar han visst på en röd Nord, om än snyggt inbyggd i trä, inte en Hammond.

Anders gitarrist med sin flotta blå Ibanez visar sej vara ett stort fan av Wes Montgomery, spelar likt Wes med tummen i stället för med plektrum. Melodiskt och smakfullt. Jan trumslagare lirar föredömligt elegant och lättfotat, demonstrerar ett läckert spel med visparna. Redaktör'n minns hans spel med välbehag från Hyllningskonserten till KoM Musik & Bar 2023-09-30.

Och när Redaktör'n senare på kvällen frågar maestro Frederick himself om hans organistfavoriter nämner han förstås de uppenbara (McDuff, McGriff, Jimmy Smith, Richard 'Groove' Holmes) men betonar än mera två musiker ur gospelfacket: Glenn Gibson Jr. och Cory Henry. Oops! Helt nya namn för Redaktör'n, här behövs forskning. Tack, Frederick!

Tre videor hittar man här på vår YouTubekanal!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress