[2023-12-16]
SoundCheck: Bobbo, Gotham Burgers, Den Mänskliga Faktorn, Mats Westling, Sven Lorentzon
Samtliga bilder © resp. artist
Fem singlar från bekanta namn, bl.a. Bo Hansson i två roller: Bobbo, soloprojektet med i huvudsak texter på engelska, och Gotham Burgers med uteslutande svenska texter. Det senare en duo med Börje Olofsson på sång och percussion.
Lyssna på Spotify!
Bobbo: "Waking Up" single

En text som kanaliserar Bo Hanssons - och många andras - frustration över allt vi ställer till med på vår stackars planet. Krig, miljöförstöring etcetera. Al Tehler levererar ett både klagande och vackert gitarrsolo som understryker smärtan.

Al Tehler som sagt på elgitarr, annars 100% Bosse. Ja, Redaktör'n är lite insyltad i sångtexten, också. Det var ett tag sedan BOBBO levererade något nytt, Duon Gotham Burgers har tagit upp mycket av Bosses kreativa tid. Men mera väntar i 'pipelinen', var så säker!

Spotify
[Bobbos 'skivomslag' som alltid skapat av Redaktör'n och inspirerat av Bosse]
Gotham Burgers: "Bränd" single

Börje Olofsson sång & text, Bo Hansson musik. Kanske Börjes starkaste nummer hittills i Gotham Burgers såväl vokalt som textmässigt. Vokalt då Bosses arrangemang tvingar Börjes röst att röra sej över ett brett register. Och textmässigt: smärtan i orden känns helt övertygande.

Bränd, det är han, men att "alla ord, kastade mot mej, speglade en bild, utav dej", det inser han i ett ögonblick av klarsyn. Det finns faktiskt hopp. Bosses svalt klingande flygel eller funky keys illustrerar stämningarna.

Detta är singel #8 från dessa produktiva gentlemän. More to come!
Spotify
Den Mänskliga Faktorn: "Jul igen! (Och ett gott nytt år)" single

En närmast sakral inledning och så grabbar P.O tag i mikrofonen: "Vi hyllar hopp och ljus och kärleken" och det instämmer vi alla i allt mera! Akustiska gitarrackord på rad men så rasar en blåssektion in från höger, arret kompliceras, pyntas med lite "La la la" i kören - och visst doftar det lite 'sen Beatles' där? Klockklanger och mera kör (and I like it)!

P.O kan det här, det är inte första Julrock'n'rollen han satt ihop. Flitpoäng och varm applåd!
Spotify
Mats Westling: "Ovan Molnen" single

En enveten rytm, bluesfärgade gitarrfigurer varvade kring sångraderna. Och Mats sjunger, medryckande, positivt: "Vi glömmer allt som vi trodde var viktigt / Och börjar leva som vi lär". Låter enormt frestande! Finns det en vilstol även till mej på den lilla stjärnan, Mats? Eller SRO?

Hagas singer/ songwriter numero uno Mats Westling på sång/ gitarr, Jonathan Kabell på trummor/ perc, Petter Eriksson på bas/ kör + producent. En helgjuten produktion vill Redaktör'n skriva, så det gör han. En singel som låter alldeles glimrande bra! Som vanligt när det gäller Mats.
Spotify
Sven Lorentzon: "God Jul blues" single

"Att säga God Jul är kanske inte så lätt" sjunger Sven, och svårmodet, den starka desperationen i texten färgar rösten, drar den uppåt mot en pressad diskant. Redaktör'n har lite svårt för att uppfatta lyriken här och var (skyller på att han är inflyttad smålänning) men förstår direkt att Julen inte alltid automatiskt innebär klappar och glädje. Tough times!

Chuck Berry refererar Sven till i sitt mail och visst ligger en sådan rock'n'rollmodell i botten. Sven har för övrigt fler låtar på Spotify och YouTube under sitt eget namn (inte bara som Sven B Good), jobbar envist med musiken, så kolla runt! Ligger som enskilda singlar, inte i album: Sven tycker med all rätt att det är kul att designa omslag!
Spotify

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress