[2023-12-18]
...
på två tydliga Jultecken: Pilgrim @ No. 1 Guitarshop 16/12
och Another Side of Christmas @ Mellan-Rummet 17/12

Foto: Redaktör'n

 • Pilgrim: Karin Forsman & Maria Forsman Larsson sång, Marcus Svensson gitarrer, Peter Gran gitarrer/ banjo + gästen Fredrik Askerdal plåtgitarr/ lapsteel
 • Uncas & Den Andre: Uncas Rydén sång/ gitarr/ låtskrivare, Martin Oldsberg munspel

"It's Beginning to Look Like Christmas" (helst med Dean Martin!), så är det, och tvenne säkra tecken på det är Pilgrim i gitarrbutiken och Uncas & Den Andre någonstans i Linnétrakten. Redaktör'n & Redaktörskan tittade in hos generöse gitarrhandlare Leif Lundbäck (tack Leif för alla dessa lördagsspelningar!) vid tvåblecket på lördagen och där rådde intensiv julstämning. Dels pga uppdukade gotter av allehanda slag, dels pga en kvartett musikanter varav spinnsidan var iklädd imponerande julkoftor av uppenbart värmande kvalitet. Nå, kvartett och kvartett, snart anslöts sej meriterade gitarrbyggaren 'Fred Ash' a.k.a. Fredrik Askerdal på strängade instrument. And a good time was had by all!!

Redaktör'n fuskade och plåtade av låtlistan. Behöver inte skriva om varje nummer, ni Pilgrimfans vet alla hur underbara Pilgrim är. Ibland hjärtslitande på gråtmilt skillingtryckshumör, ibland rebelliskt rockande honkytonkänglar. Ljuva stämmor backade av flinka fingrar. Alltför sällan sedda & hörda på scen, systrarna är fullt upptagna av sin musikkrog KoM och andra bestyr. Vi lyssnare får passa på att vallfärda när tillfälle bjuds (så även skumtomtar). Och då hoppas att 'Fred Ash' ansluter!

Vår spellista på YouTube med åtta Pilgrim-nummer illustrerar förhoppningsvis. Men Du borde varit där!
Söndagseftermiddagens vedervärdiga väder trotsas och Redaktör'n & Redaktörskan beger sig till krogen Mellan-Rummet på Tredje Långgatan. För första gången någonsin. Men det är inte första gången de avnjuter Uncas Julföreställning. Kvällens föreställning är ett imponerande tioårsjubileum för Uncas. Han har rört sej runt om i Linné, från Pia Axås klädboutique till Atalantes danskompani. På senare år med Martin vid sin sida, ofta refererad till som Den Andre, i afton även som Den Motvillige Tomten. En superb munspelare vilken titel han än begåvats med.

"Det blir fyra nya låtar ikväll" avslöjar Uncas, denne sanne estradör i guldfärgad tomteluva. Men tidigt kommer Redaktör'ns favorit, en klassiker från 2015: den vemodiga "Kodakkarusellen". Följd av "Granförsäljaren", ett tungt bluesfärgat nummer med ett mäktigt ylande munspel. Så "Månen över Masthugget" - och var det en bomb eller inte? "Samarkand" ironiserar över den moderna Julen. Och så en vacker "Det är en ros utsprungen".

Efter välförtjänt paus får vi "Christmas Django" med fenomenalt munspel i ständigt ökande tempo. En lokal visa, "Mellan Haga och Gibraltargatan" åtföljs av "Bagdad Berlin" (låter som en TV-serie muttrar Uncas) om tåget mellan dessa orter. Även den en klassiker med rader som (ungefär) "De som sitter på Parnassen / Tror det är de som har kompassen / Pilen pekar alltid dit de vill". (Istället pekar alla på Pilen, i afton i publikum.) Och så detta rim på 'metastaser'! Uncas, you rascal you!

Martin läser en litania, men blir sedan positivare i en 'musikalisk Antarax': "What a Wonderful World" på stämningsfullt munspel. Uncas deklamerar en dikt där Redaktör'n fastnar för passagen "Visdomens brutala vinkelslip". Åter till Julstämningen i "Nu tändas tusen juleljus" i allsång. Så får vi pärlbandet "When You Wish Upon a Star" i rent Disney-sk stämning, "Julsång" med de odödliga raderna "När röda kostymer får vita revär / Då vet man helt säkert att Julen är här" och en slutkoral med unison 'lalala'-kör och svidande vackert munspel. Massiva applåder kräver extranummer: det blir "Happy Xmas (War Is Over)". Något som vi alla önskar.

Uncas är fenomenal. Hur många ggr har Redaktör'n skrivit det? I rättvisans namn borde Uncas vara i en position att likt ZZ Top deklarera: "Oh, I'm bad, I'm nationwide!". Å andra sidan har vi fått behålla Uncas här i Göteborg. Som lokal hjälte, som quizmaster, som en singer/songwriter av format. Glöm aldrig Uncas Tribe, gott folk!


 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress