[2024-02-24]
...
på Lars Jansson Trio @ Utopia 22/2
Lars Jansson flygel, Thomas Fonnesbaek kontrabas och Paul Svanberg trummor
Foto © Redaktör'n

Ett utsålt, glatt applåderande Utopia möter legendaren Lars Jansson när han äntrar scenen. Ännu en glimrande musiker med en räv bakom örat, det får vi snart märka. Fyller 73 år nu på söndag men känns jämnårig med kompet, sonen (piloten!) på trummor och en dansk charmör på bas.

Många egna kompositioner, såväl äldre som oprövade, plus några standards ur "The Great American Songbook". Ett par av de egna dedicerade till barnbarnen, Hilda och ? Hmmm.

Avslutar däremot med en låt i sanslöst tempo tillägnad Château Latour. "Jag har skrivit många vinlåtar. Denna går i C dur om ni vill sjunga med!" Så fort kan Redaktör'n inte sjunga. Ja, sen blev det ett vackert extranummer, förstås. ...

En fenomenal konsert på fenomenala Utopia. Tack Patrik Kärn för att du/ni finns! Lars blandar det lyriska, det omedelbart vackra med funkigare arr i högt tempo. Högt tempo, det är "jazz workout" säger han, "Jag behöver inget gym." Lite ansträngande ändå, kanske: när blåljuset, kanske en ambulans, dundrar förbi utanför fönstret ler han: "Nu hämtar de mej".

Nä, Redaktör'n är ingen Lars Janssonsamlare av rang. Två CD i hyllan: "The Eternal Now" från 1987 och "A Window Towards Being" från 1991. Över trettio år sedan de kom, still going strong. Båda med Lars Danielsson och Anders Kjellberg. På "Eternal" även Anders Jormin. Fint som snus.

Redaktör'n har kanske en eklektisk smak när det gäller pianojazz. Lars Jansson är uppenbarligen en stor favorit, så även Anders Persson och Fabian Kallerdahl. Och Jan Johansson förstås.

Utrikes? Bill Evans, oh så originellt. Men även slickade amerikaner som David Benoit och Dave Grusin får snurra i hemmet. Visst är det glassigt, men glassigt är gott ibland. Går bra till en chardonnay, som en jazzrecensent en gång syrligt skrev. Men varför inte?

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress