[2024-03-03]
...
på Per Rehnberg & Kalle Ruuth @ Olivens Skafferi 3/3
Foto © Redaktör'n
I vänstra ringhörnan Kalle Ruuth. Välbekant gitarrist/basist, sedan en månad tillbaka på scenerna efter en längre paus. Prydd med en rosa Beatlesmössa och beväpnad med Fender Telecaster modell Jimmy Page och en Fender Esquire, dekorerad med speglar likt Syd Barretts gitarr.

I högra ringhörnan Per Rehnberg, singer/songwriter, skåning, prydd med svart hatt och beväpnad med akustisk gitarr och munspel med halshållare. Inte så välbekant för Redaktör'n, men en titt i arkivet visar en spelning på Dirty Records 2011 och en på Soulstore 2016. Tyvärr, Redaktör'n var inte där. En gemytlig herre med lätt skrovlig, ofta passionerad röst. En sann trivselskapare. Cornelis ligger bra till för honom!

Det låter av inledningen som om herrarna ska slåss. Så illa är det inte, tvärtom. Denna duo ska framträda i den första spelningen någonsin på kaféet/närbutiken Olivens Skafferi. Dessutom är det duons första spelning på scen vad Redaktör'n förstår: tidigare har de rört sej i slutna sällskap. Märks kanske ibland, men vem bryr sej? Inte vi med kaffekoppar och semlor. Spelet kan börja.
Som inleds med "Dirty Old Town" av Ewan MacColl, följd av "A Pair of Brown Eyes". Två låtar inspelade av bl.a. The Pogues alltså. Och det blir mera irländskt, lite skotskt också. Dessutom Pers egna förstås, lite kluriga saker om vardagens vedermödor - och om värre problem långt bort i geografin. Kalle backar solitt, solar snyggt både här och var, drar några fräcka country- eller blueslicks, gör små läckra 'fills'

Ett par 'covers' till: Cornelis "Hopplös Blues" där Kalle solar blått i ett par verser och Dylans fina "Forever Young", men sedan är det dags för några egna alster! Ett om att miljöproblemen är "Kossornas fel" (anar satir här). Och då ropar vi alla "metan!" Och så ett par låtar dedikerade till vänner långt borta. Först numret "Till mina vänner". Det rör sej uppenbarligen om Iran i Pers sång - som de två ska göra tillsammans med en kör i Biskopsgården berättar Per! Dessutom gör de "Istanbul", dels hans första egna med engelsk text, dels en premiär för låten. Första set slutar med instrumentalen "Albatross". PAUS!

Tillbaka med fler egna låtar, bl.a. "Slå inte på Facebook" med en gnutta allsång, "För mycket" om det slitsamma jobbet som lärare (Kalle solar mjukt jazzigt!) och "Havet stormar" där Kalle får spela mera blues. Inapplåderat extranummer blir Pers egna "Toms blues" om 'oss' grumpy old men. En sång som alltså får avsluta en trevlig eftermiddag (började kl. 15!) i Olivens Skafferi. Det lär bli repriser! (Såväl semlorna som deras Chocolate Chip Cookies rekommenderas varmt!)

[PS. Kan komma något videoklipp också.]

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress