[2024-03-17]
...
på Sam Vesterberg med vänner @ KoM 15/3
Sam Vesterberg sång/ ak. gitarr, Bengan Blomgren gitarr, Bernt Andersson klaviaturer, Jimmy Olsson bas och Bengt Kristeberg trummor. Foto @ Redaktör'n.
Sam Vesterberg är en urkraft. När han knyter näven, skakar den och grymtar ilsket något om Kapitalism eller om Åkesson och SD, då tar man lätt ett steg tillbaka (trots att man sitter ned. Prexis framför honom.) Sam är stor. På flera plan. Fysiskt så klart. "Undrar ni varför vi sitter ner?" frågar han. "Om jag reser mej upp så skymmer jag dom!".

Han är stor som artist. Inte bara Den Stora Rösten ('som ljudande malm' hävdar Redaktör'n ständigt). Stor som kompositör och textförfattare. Sexton låtar får vi ikväll, majoriteten från albumen "Väg 45" och "Genom mitt fönster". Bör finnas i varje hem.

Sam är bekväm med sina musiker, det märks. Munhuggs lätt med Bernt. En familj. Deras historia går långt tillbaka, till Nynningen exempelvis. Albumet "Äntligen en ny dag" med Sam Vesterberg vid mikrofonen gavs ut 1976. Med Bengan och Bernt. Jimmy dök upp senare.
Sams egen historia går förstås tillbaka till Västerbotten. Kargt och knapert. Idag talar man om att "ha en berättelse". Det har Sam. En norrländsk blues om än inte i tolvtaktarens form. Och nog är det intressantare att höra Bengans blåtonade Telecasterbroderier över Sams texter än över någonting som Willie Dixon (kanske) har skrivit. Sam är inte secondhand. Han är här och nu och han griper tag. Inte bara i Redaktör'n. KoM är fullsatt, även denna den sista av tre kvällar på rad.

Sam öppnar med "På andra sidan bron" från "Genom mitt fönster", ett av Redaktör'ns favoritnummer. Liksom "Älskade cowboy" och "Den gula lågan" från "Väg 45". Vi får dem alla tre.

Dessutom "Fattig men rik", dvs. "The Very Thing That Makes You Rich (Makes Me Poor)" med svensk text av Sam, en hyllning till hans Mor. Originalet skrevs av Sidney Bailey, spelades bl.a. in av Ry Cooder. Sist i listan, den komplexa "Äntligen en ny dag", ett Nynningennummer av Bertil Goldberg. Katarsis! En mäktig final. Så ett par extra inapplåderade bluesnummer.

Sam introducerar var och en av sina sånger med sina minnen. Ofta med ett stort allvar, men likväl gärna med en lätt ironisk twist på slutet, en blinkning till Bernt, till publiken. En intensivt lyssnande publik.

Han har pusslat ihop ett förnämligt kompband, själsbesläktade musikanter. Bernt blundar och ler, blundar och ger med en flink hand på vardera klaviaturet. Jimmy, födelsedagsbarnet, ler milt över sin Fenderbas alt. ståbas (modern style!) och Bengt Kristeberg, lika leende han, klappar bestämt in låtarna. Ett leende band.

Bengan hukar sej över sin svartvita Tele, spelar Sams västerbottniska blues helt fritt från klichéer, sträcker ut, matchar låtens stämning med känsliga fingrar, känsliga öron.

Det viskas om en platta med livematerialet, man kan bara hoppas.

Du hittar en spellista med sex videor från kvällen på vår YouTubekanal

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress