Fr.v. Dan Helgesen, Henrik 'Pilen' Pilquist, Sebastian Sandberg, P.O Björklund (vid trummorna), Gian Kündig, Tobe Stenson och Niklas Carlsson fångade ur videofilmen "Drar ifrån stan" av 2021-04-30
[2021-05-06]
...
på P.O Björklund, bandledare för Den Mänskliga Faktorn
En förmiddagsträff hos Redaktör'n över kaffe, Vanjas blåbärsmuffins - och en diktafon
Bild på P.O nedan t.h. © Redaktör'n. Länkar till Spotify

Gruppen Den Mänskliga Faktorn har hörts från våra scener i ett antal år. Men nu har deras mycket uppskattade fredagsvideor på Facebook satt lite extra spotlight på bandet. Och Redaktör'n är alltid nyfiken.

OK, P.O - lite back story?
Tynnered är jag född och uppvuxen i. Min pappa var musiker, The Wonders, Majornabaserade, finns med i Hasse Sidéns bok om 60-talspop. Hank Marvin var hans stora idol. Hade samma candy red Strata och bandeko som han. Hank Marvin och Beatles, Lennon.

Jag tror jag hade mitt första band i tioårsåldern faktiskt. Spelade på fritidsgård och sånt. Började skriva låtar tidigt. Vid 7,10 års ålder skrev jag mina första. Jag var mycket inne på det. Dessutom var min storebror känd musiker på 70,80-talet. Var med och bildade Attentat. Han började turnera runt hela Sverige när han var 13,14 år. Han blev en slags förebild för mej. Min morfar var gårdsspeleman i Haga. Musik har funnits mycket av i min familj. Sverker Stenbäcken i Bröderna Brothers är dessutom min svåger, gift med min syster Susanne.

För mej handlade det väldigt tidigt om att göra egen musik. Men jag spelade också bas med min pappa på Jazzhuset, på Stenabåtar etc. 60-talscovers. Annars spelade jag i egna band, var med i Rockslaget och vad de hette. Hade lokal i Musikens Hus och Majorna, höll på med egen originalmusik i olika genrer. Depprock, punk, hårdrock, new wave. Men inte blues.

Jag har lyssnat på mycket populärmusik under åren. Min smak är bred, inte så specifik. Inte varit så obskyr, inte snöat in på en genre. Jag kan spela en Kikki Danielssonlåt som jag kan eftersom jag har hört den på radion, samtidigt som jag kan spela en Creamlåt.


Den Mänskliga Faktorn, var det den första stora satsningen?
Nej, det var en trio i början på 90-talet, Ned Kelly. Powertrio, Cream var vår förebild, fast vi gjorde originalmusik. Jag var sjungande trummis. Det gick bra för oss i början, vi hade ett momentum, en flow. Det var en kort men väldigt intensiv period. Men så lämnade Jonas Slättung bandet.

Det band som blivit störst av de som jag varit med i var The Royal Beat Conspiracy. Det var vid millennieskiftet. Vi spelade på festivalerna i Roskilde och Hultsfred samma år. Åkte mycket i Tyskland, var verkligen på gång.

Vi (The Royal Beat Conspiracy) skulle göra den viktiga andraskivan i Emriks brorsa Torstens studio på Andra Långgatan. Vi blev lite osams och gick skilda vägar. Jag var väl 25,27. Numera vet jag att man ska vårda sådant där lite mer. Vi hade en väldigt fin musikalitet ihop, vi svängde, vi skapade tillsammans. En väldigt fin cirkel. Man kan kalla det vi gjorde för för 'garagesoulrock'. Båda plattorna finns på Spotify, den första ("Gala Galore") är bäst. 'Historisk' rockmusik, passningar bakåt i olika genrer.

Därefter gjorde jag min soloskiva, min visskiva "Vid grinden" med bl.a. Sverker och Susanne. Jag har alltid haft en dragning åt det svenska också. Jag ville gräva ned mej i det svenska språket. Det hörde också ihop med en slags Dylanperiod i mitt liv. Jag fullständigt älskade, och älskar fortfarande, Bob Dylan. Ville skriva jättelånga texter i låtarna, inga refränger. Det blev denna skivan. Och därefter blev det mera fokus på Den Mänskliga Faktorn.

Som först var en trio men var en duo då "Svarta Moln Vita Björn" släpptes 2016. Jag och Jonas gjorde plattan, gitarristen Olle hade flyttat till Vadstena. Sedan behövde vi hjälp med att spela låtarna live. Och då kontaktade vi Pilen och Sebastian Sandberg.

Filip Rådberg
var med på slutet, i ett år. Jag såg Filip på KoM med Scumbag. Han gjorde ju en Blind Faithlåt, jag hade aldrig hört någon mer än jag som gjorde deras låtar. Jag hörde Filip sjunga och spela den och wow, jag smällde ju av. Otroligt begåvad. I mitt tycke en av de bästa gitarristerna i stan av de jag hört. Ljudmässigt, kvaliteten, sounden … kan vara rootsig men ändå väldigt modern.

Jonas slutade, hade andra projekt, ett skivbolagssponsrat hårdrocksprojekt. Och bandet omformades i januari förra året. Sedan kom pandemin. Pandemiåret blev faktiskt ett perfekt tillfälle att omformas i. Inga gigs som vi inte kan ta.

Jag började med att göra solospelningar via Facebook. Skapa 'content' inför en kommande platta. Sen ville jag ha gäster. Och det lät ju bra, det blev roligare och roligare, vi fick mer och mer uppmärksamhet. Så detta är Den Mänskliga Faktorn av idag, men vem vet vad som händer när pandemin är över och telefonerna börjar ringa hos musikerna? Det är ingen självklar kombination av musiker, men vi har ju setts en hel del privat i Majorna. Och när jag sänder ut låtarna inför fredagens spelning så får jag så mycket entusiasm tillbaka.

Spelar ni in något av detta, något som kan bli en platta eller så?
Vi har bestämt oss för att spela in några av de här låtarna vi gjort. Om det blir ett album eller en EP, det vet vi inte. Vi ska börja nu och sätta grunder på de här låtarna. "Och bara natten ser på" kan bli första singeln. Folk har tyckt om den väldigt mycket.

Den Mänskliga Faktorn vid 'Plaskis', Älvsborgsplan, Göteborg 2019-05-26
Fr.v. Sebastian Sandberg (infälld), P.O Björklund, Filip Rådberg, Henrik 'Pilen' Pilquist och Jonas Slättung. Foto © Redaktör'n
Hur skulle du definiera Den Mänskliga Faktorns musik?
Det är ganska svårt. Rockmusik på svenska, men framför allt i olika genrer. Vi kan spela lite lyrisk rockmusik med svenska texter som är 'viktiga', liksom, men vi kan ösa på också. Vi kan spela som den här sista låten "Drar ifrån stan", j-a drag. Vi utforskar väl rock'n'rollgenren i alla dess bakgårdar och avenyer.

Vad är du influerad av för musik och musiker?
Som trumslagare tycker jag om 60-70 talets tidiga hårdrockstrummisar väldigt mycket. John Bonham är ju bäst, liksom. Ginger Baker så klart. Ja, och Ringo Starr. De stora rocktrummisarna. Levon Helm förstås. Stor inspiration. Och Don Henley. Hans enkla sätt att spela, spela för låten.

Jag har lyssnat på de stora, jag har haft min Van Morrisonperiod, min Bowieperiod, min Pink Floydperiod. Stones. Grottat ned mej. Min skola, det är de stora. Eagles, herregud. Byrds. Men den skiva som betytt mest för mej tror jag är Crosby, Stills, Nash & Youngs "Déjà Vu". Den skulle jag ta med mej till den där öde ön. Jag och Filip var förresten och såg David Crosby när han var här. Och så lyckades jag se Neil Young när han var här första gången på Way out West.

Vi sjöng stämsång hemma, jag älskar trestämmig rock. Jag tycker om hjärta i musik, det är det viktigaste. Men jag är också väldigt svag för hjärna. Jag tycker om när det är fina, bra arrangemang. Jag tycker om när det är bra texter. Men det är en balansgång. Jethro Tull, där blir det till slut för mycket hjärna. Därför klarar jag inte heller av Zappa. Det är för mycket 'mind', liksom. Beatles, Beach Boys, Pink Floyd, jättefina arrangemang men ändå med pulserande hjärta - och gärna underliv också för den delen.

Sen har jag med mej det här svenska hemifrån. Vi lyssnade väldigt mycket på Evert Taube. Jag tycker om de gamla svenska lyrikerna, poeterna. Dan Andersson. Det fina arvet. Cornelis, Bellman, alltihopa. Och jag älskar det svenska språket. Jag och Jonas formulerade en idé om Den Mänskliga Faktorn: "Så fort människor börjar skriva och sjunga på svenska blir det som att musiken inte blir så viktig längre. Man kan göra riktig rockmusik som låter som om den är gjord någon annan stans än i Sverige fast med svenska texter. Man kan låta som CSN&Y men sjunga på svenska." Det var våran ledidé liksom.

Du tycker det är roligt med texter. Har du skrivit poesi, noveller ... ?
Jag började skriva lite på prosa om min uppväxt i Tynnered, i förorten, men nej, det är lite för stort för mej att göra det. Jag tycker om formatet 3-4 minuter. Det är en konstform i sej.

Redaktör'n instämmer helt, knäpper av diktafonen och serverar ytterligare en kopp kaffe.
Apropå att skriva så har DMF förekommit tidigare i Redaktör'ns Tankar:
2014-05-27 DMF på Götahof
2016-03-31 DMFs EP "Svarta Moln Vita Björn"
2019-05-30 DMFs konsert vid Plaskis
2021-04-17 DMFs fredagsvideor

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress