[2022-05-13]
...
på Christian & the 2120's nya album "Blod och alkohol"
Fotot på Christian ur texthäftet.
Christian & the 2120's: "Blod och alkohol"
(10 låtar på CD, dessutom på Spotify/YouTube etc.)

Christian Smedström elgitarr, akustisk gitarr och sång. Kristoffer Ragnstam trummor, percussion och kör. Joel Lundgren klaviatur, bas och kör. Kalle Widén sologitarr på "Vet hut".

Trumvirvel: nu är Christians nya fullängdare här. Som en elegant förpackad CD dessutom, texthäfte och granna fotografier modell äldre och yngre.

Redaktör'n intervjuade Christian om den kommande plattan i maj 2021. Skrev samtidigt om den första singeln av fyra successiva släpp, "Hem till gårn". Och sedemera om två följande, "Tidigt en lördags morgon" och "I flera tusen mil". Singlar som nu samtliga hörs på albumet. Ett sympatiskt varierat sådant, Christian är inte rädd för tvära kast och rattvridningar. Kör aldrig över dikeskanten.


Som vanligt endast egna originalkompositioner, men denna gång med uteslutande svenska texter. Mycket självbiografiskt: hemmet, uppväxten, pappan. Christian skriver av sej, ställer frågor utan svar. Den där hopplösa ryggsäcken vi alla bär, mer eller mindre nedtyngda. Han har en behaglig ljus röst, här gärna förstärkt med extra eko. Ibland omgiven av akustiska klanger, ibland av hamrande keyboard och slamrande komp à la Lenny Kayes älskade "Nuggets"-plattor med 60-talets garagerock.

"I flera tusen mil" går igång och inledningsackorden kastar sej över en. Christians ljusa stämma berättar om Pappan, backad av en envis melodi och frenetiskt komp. Så sticker elgitarren iväg i en flygande kaskad. "Hem till gårn" är Christians homage till glesbygden. Där mår han bäst. "Jag måste gå nu" mässar han. Stan är trång och bökig, den röda stugan i skogen hägrar alltid därborta.

"På en parkbänk" radar upp självbiografiska snapshots för den nyfikne lyssnaren - och nu är vi tillbaka i garaget. Liksom i "Helt jävla nitad". "Tidigt en lördagsmorgon" låter faktiskt mera Buffalo Springfield med en snygg mjuk dist på gitarren.

"Lilla blå", ett av Pappans uttryck. Så 'typisk Christian' med ekande röst, repetitiva fraser, klingande akustisk gitarr, och så tassar en elgitarr in, växer, skälver, trummorna larmar allt mer - och så fasas allt ut. Release.

Glöm raskt Redaktör'ns referenser: Christian har ett 'eget' sound. Ett sound som gjort det möjligt för honom att gång på gång turnera ute i Europa. Där har han gott om trogna fans. Här hemma också: kanske du? Annars blir du det snart.


Spotify
YouTube


 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress