Bilden tagen i augusti 2020 i Christians musikskaparrum i Smålandsskogarna.
Christian har många strängar på sin lyra - i detta fallet nio! Foto © Redaktör'n
[2021-05-14]
...
på Christian Smedström a.k.a. Christian & the 2120's. Ny singel ute idag.
Det första av tre singelsläpp inför albumet "Blod & Alkohol" som kommer i september.
- Bilderna nedan på Christian är från en solospelning på Crippas i Gbg 2019-11-30. Foto © Redaktör'n.

- Singelns omslagsfoto avbildar faktiskt Redaktör'n och hans kumpan Klas Danielsson på en Chevrolet Impalas motorhuv i Wyoming USA anno 1972. Foto: Conny Swedenås. Omslagsdesign: Christian & Redaktör'n. Klicka bilden för större storlek!

Första gången Redaktör'n skrev om Christian var i mars 2012: "Du kanske har träffat honom på Klubb Honky Tonk där han är en i trojkan. Eller hört honom på scen. Eller mött honom flanerande i Linnéstaden: en sympatisk gentleman iförd cool jazzhatt, kortklippt skägg, ibland glasögon. Musiker förstås. Ofta i bluesbagen - och trots det inte helt utan framgång."

Det var då det. Klubb Honky Tonk är förstås historia. Och tyvärr för oss, men inte för Christian och Åsa, så flyttade paret till Snustorpet utanför Nybro sommaren 2012. Vilket gav plats för ett musikskaparrum och en ateljé. Men visst, Christian har gjort raider till Göteborg, exempelvis lirat på Pustervik, Soulstore och hos sin gamle spelkompis Crippa.

Framgången då? Jo, den är påtaglig: Christian har jobbat mycket med sitt musikskapande: gärna bluesiga tongångar men ändå med tydliga 'hooks'.

Han signades för länge sedan av ett engagerat musikförlag med goda öron och goda kontakter. Christians originalmaterial kan höras i ett antal välbekanta amerikanska TV-serier (Sons of Anarchy, CSI Miami, Shameless, The Good Wife, Backstrom etc.) och filmer. Plus att han givit ut en lång rad plattor, singlar och fullängdare, under namnet Christian & the 2120's. Redaktör'n är bl.a. svag för albumet "Moments" som kom 2016. Inspelad i Los Angeles och Berlin och är i LP-versionen ett dubbelalbum med skivor i ljusblå vinyl. Grannt omslag också! Ett album som bl.a. prisades i tunga amerikanska tidskriften "Huffington Post".

Men nu ska det handla om den spritt nya singeln "Hem till gårn" som släpps på Spotify just idag den 14/5. Som alltså Christian sjunger på sitt modersmål. Det har han inte gjort tidigare. Som vi sade hade han flyttat ut i Smålandsskogarna och visst förstår vi varför han lämnade Göteborg: "det är varmt och trångt / det är så man kvävs / det är folk överallt / jag får inte plats / att bo i stan / är ingenting för mej / en dag eller två / det är väl ok, men". Vi låter Christian berätta.

Hur föddes den här låten?
Den kom till utifrån en engelskspråkig version som jag gjort demos på ett par varv, så när "sjunga på svenska" kom upp på tapeten så var den här den första jag började jobba på. Dels för att refrängen var exakt densamma "I need to go now..." så det var enkelt att börja där och börja skriva texten utifrån refrängen, vilket var någonting jag inte gjort på många många år så det kändes fräscht att starta så.

Du skrev en gång till mej om de här nya inspelningarna: "Vi tänkte hur hade Neil Young låtit om Beatles runt Revolvertiden hade kompat honom på dom första skivorna efter Buffalo Springfield". Intressant tanke! Kan du säga något mer om influenser?
Influenser för den här låten, och hela skivan, de är egentligen lite som vanligt kanske men med lite andra årtal på influensernas skivor än tidigare. T.ex. Bob Dylans "religiösa tre skivor", John Lennons "Acoustic ", Ace "Five a side", Robert Palmers "Sneaky sally...", Glen Campbells "Gentle on my mind", Dennis Wilsons "Pacific ocean blue", Gene Clarks "No other", Harry Nilssons "Aerial Ballet" m.fl. m.fl.

Det som jag vill få fram är lite av Laurel Canyonvibben i slutet av 60talet och början av 70talet, och det tycker jag att vi verkligen gjort. Och blanda upp det med lite av min och producenten Kristoffer Ragnstams förkärlek till oljud och skevhet med att tänka lite utanför boxen och inte vara så tillrättalagd.

Det kanske inte är så kommersiellt att tänka så, men varför bry sej om det när det handlar om att skapa magi och man har världens feeling! J
ag har hela tiden sagt att jag ska inte krincha någonstans på den här skivan, och då får det ta den tid det tar. Det har känts väldigt skönt att skynda långsamt.

Du och Kristoffer Ragnstam (Kristoffer & the Harbour Heads) verkar vara ett riktigt radarpar
Vi två är lite telepatiska när vi jobbar tillsammans, vi vet nästan vad den andra kommer göra, även om det aldrig blir samma varje gång, vilket är oerhört förlösande. Vi är väldigt olika i musiksmak och tycke, men samtidigt så jäkla lika att det nästan blir läskigt ibland. Vi ska äntligen ses i månadsskiftet och färdigställa det sista på skivan som är titulerad "Blod & Alkohol",

"Hem till gårn" är alltså en teaser inför ett album
Det kommer att släppas ytterligare två singlar innan skivan släpps i sin helhet den 4/9. Nästa singel "Tidigt en lördags morgon" släpps den 25/6 och den tredje singeln, "Orden som du sa", den 13/7.

Till slut, lite hard facts om "Hem till gårn". Vem har gjort vad t.ex.?
Jag själv: sång, gitarr, barytongitarr. Kristoffer Ragnstam: trummor, kör och allt möjligt annat, samt producent och mix. Joel Lundberg: klaviatur, bas, barytongitarr och kör. Allt är inspelat i Snustorpet, Nybro och Studio Luxfällan, Kungälv. Allt mastras av Hans Olsson på Svenska Grammofon Studion, Göteborg.


Redaktör'n har även skrivit tidigare om Christian & the 2120's:
2012-03-20 En fika med Christian
2012-10-25 Christian är flitig i Småland
2018-08-30 Nytt album "Wellknown Strangers"
2019-12-02 Gig på Crippas
Liveklippet "Southern Women" från Åmål (2013) och några rader om fullängdaren "Moments" (2016) hittas bland notiser under Nyheter
.

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress