[2022-10-20]
...
på "Electric Avenue" och Mattias Malm
Nej, det är INTE Eddy Grants reggaehit från 1982 som Redaktör'n plockat fram igen. Detta är Mattias Malms precis nya fullängdare med tolv tolkningar av legendaren R.L. Burnsides kompositioner. Vilket inte är helt sant eftersom några andra upphovsmän har smugit sig in: "You Don't Have to Go" Jimmy Reed, "Deep River Blues" Doc Watson, "Pallet On The Floor" Mississippi John Hurt, "Walking Blues" Son House och "When My First Wife Left Me" John Lee Hooker.

Redaktör'n har skrivit tidigare om Mattias: Om ett videoklipp med elektriska "Jumper On The Line" och än tidigare om hans akustiska "Malm On Burnside". Redaktör'n hade tänkt skriva ett antal glada rader om "Electric Avenue" också, men så hittade han websiten "Folksy Blues" och dess recension. En glimrande sammanställning av positiva kommentarer och rena fakta: Den ibland något jäktade Redaktör'n ransonerar sitt kladd, nickar förnöjt och skriver under.
Ett elektriskt album denna gång alltså: tycke och smak, men Redaktör'n har alltid ett gott öra till elgitarrens gnistrande råblå sound. En grann Höfner Verythin ser det f.ö. ut som i Folksy Blues foto + i videoklippet? I det eminenta bandet 'bakom' Mattias hör vi Thomas Larsen på bas, Thomas Melau på munspel, Pontus Snibb på trummor och Yvette Eklund kör.

Ett varierat album, det kanske inte alla skulle trott. Men så är det: Mattias musik vandrar mellan den stadigt travande "Goin' Down South" och den gungande, studsande "Deep River Blues" och allt där emellan. Nä, inte bara 'drone'. Och visst är det elektriskt, men vänta er inte tunggung à la NMA. Detta känns lekfullare, och visst låter det som om bandet har skoj, trots den bitvis så sorgesamma lyriken. Apropå lyrik, Redaktör'n fick lära sej att 'doney' tydligen är synonymt med 'darling'. Bara en sån sak.

Passa på att lyssna ni med!
SPOTIFY förstås, men köp gärna plattan!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress