[2023-06-02]
...
kortfattat om fyra färska EP & album från vårt härad
 • Pontus Ekholm: "Five Degrees" (Spotify) EP 3 spår
En gentleman Redaktör'n hört i eminenta LittlE Street Band på Stationen, Norsesund: Ett band som gjorde en närmast passionerad tribut till Bruce med Roger Gunnarsson på sång. Och inledningen till Pontus spår nummer tre fick Redaktör'n tankar att vandra till "Nebraska"-plattan.

"Text och musik av mig. Tack och kärlek som alltid till vapendragare Roger Gunnarsson för vänskap, diverse instrument, medproducerande, mixande och en kul process" skriver Pontus om plattan på sin Facebooksida.

En EP - vore den fysisk - att placera på en tänkt 'American singer/ songwriterhylla'. En känsla som accentueras av den granna steel som slirar in både här och var i den behagligt glesa ljudbilden. Också plus för en stor närhet i sången: Nummer ett, vemodiga "One More Day" ("All those reasons why I couldn't stay / Ended up in phrases like just one more day"). Nummer två en pianoklingande "Five degrees in the morning / There's a calm before the storm". Och nummer tre, "Then I Found You", som tonar in likt ett Springsteen outtake med sitt blåa munspel. Varför bara tre, Pontus
?
 • Steget: "Ösregn & Kärlek" (Spotify) 9 spår
Matilda Sjöström sång och Nils Dahl piano är kärnan i Steget, en kritikerhyllad 'pianopopduo'. Matilda är en fenomenal sångerska, känslofylld till max. Under artistnamnet Det Brinner har hon egenhändigt uppfunnit genren 'gråtdisco', bara en sån sak. I tio år sjöng hon med Nationalteaterns Rockorkester. Street cred.

Vid sidan av duon hörs bl.a. välbekanta Joakim Fritzner på gitarr och trion Anna Maria Engberg (A.M.E.), Lovisa Samuelsson och Daniel Wejdin på stråkar. Joakim och Daniel hörde Redaktör'n först i fenomenala Dusty Brown (egenutgiven 7 spårs EP 2004, fullängdsCD "Another Turn" på Dusty Records 2005).

Redaktör'n har aldrig hört Steget live, däremot har han ofta imponerats av Matilda & Joakim: på Vink, på Holy Moly, om igen Holy Moly, osv osv. En glimrande duo, och Matildas sång är fenomenal. Steget är ett ordrikt projekt, lyriken formligen forsar ur Matilda, blöder. Några ögonblick känns det som en passionerat skriven monolog ur en pjäs. Och det klangrika pianot stöder, sväller, växer. Matilda & Nils, ett radarpar på våra scener - och på väg mot större sådana.
 • MusicMusicMusic: "Oversized Vol. 2" (Spotify) 6 spår
Vad kan jag säga? Superbegåvad piano/ bas/ trumtrio i jazzbage
n omgiven av lika begåvade kumpaner. Extra allt. I centrum Fabian Kallerdahl piano, Josef Kallerdahl bas och Michael Edlund trummor. Herrar som lirat ihop i ett tjugotal år och som vi även hört i andra mera jordnära (?) grupperingar, ex. Fabian i orgelorgien Hammond Hurricanes och Michael i New Orleansrockande Gumbo.

Gästmusiker: på violin och slagverk Josefin Runsteen, på cello Emma Augustsson, på basklarinett och tenorsax Nils Berg, på flöjt och altsax Axel Mårdsjö. Fantasifullt, lekfullt, alltid med melodi. Kolla!
 • Henning: "Blå Lotus" (redan 2022) (Spotify) 11 spår
En musiker som gått under Redaktör'ns radar. Berra tipsade, Redaktör'n lyssnade. Henning är definitivt hörvärd även om det instrumentala, främst hans ofta läckra elgitarrspel, överträffar det vokala med ett par snäpp. Inte helt ovanligt på hemmafronten.

Webbtidningen Filter skrev: "När Henning Sernhede 2018 släppte sitt debutalbum Galileo drog förtjusta recensenter paralleller till bland andra Dire Straits, JJ Cale, Chris Rea och Olle Ljungström". Redaktör'n kan förstå varför, åtminstone de tre förstnämnda.

Han kan spela tufft också, läser i Rockfarbror att "När han var tio-tolv år startade han sitt första band, Jimi Hennings Experience som spelade Jimi Hendrix-låtar i skolans gymnastiksal hemma i Masthugget, Göteborg". Lysande bandnamn, bara en sån sak!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress