[2023-09-11]
...
och gör en SoundCheck: Bowl of Soul, Tomas Jo' Group, Gotham Burgers
Ytterligare ett album från eminenta Swamp Music Recordings, Mikael Holmströms studio i Tidaholm som vi skrev om 2023-01-13 apropå den platta som Dafgård & Tommy Trumma spelade in där.

"Ett nyskapat musik-kollektiv med eget material och covers, som sedan framförs i olika konstellationer", så presenteras Bowl of Soul på deras Facebooksida. Redaktören bekänner att han av alla namn på skivomslaget endast identifierar Mikael (förstås) och Patric Carlson, som bör vara Mr. Bluebird?

Två spår signerade Mikael själv, i övrigt från diverse mästare [klicka bilden t.h. för läsbar storlek]. Men vilken sångerska/ sångare, ja vem som gör vad, det har Redaktör'n ingen aning om.

"Ain't That A Groove", Mikaels komposition, är en lätt stökig instrumental med Mikaels ekande gitarr omgiven av Hammond och en funkig rytmsektion. "Come On Up" (The Young Rascals) däremot följer med klart taggad vokalissa och plinkigt elpiano.

"Run, Run, Run" blir ett lysande spår (Ann Peebles) med fenomenal sångerska och klockren gitarr. "It Hurt So Bad", en sann 'soul lady' igen (samma?) i en låt med "One Night With You"-stuk. Och så Mikaels (?) stilrätta gitarrbreak. En femetta! "Sittin' On the Dock of the Bay" var aldrig min Otisfavorit. Inte så här heller, tyvärr, lite blek vokalt. Finalen "I'd Rather Go Blind" däremot är motsatsen: ännu en fullträff! (Who dat lady?)

Summa summarum: "Run, Run, Run", "It Hurt So bad" och "I'd Rather Go Blind", tre absoluta fullträffar. Hittar man inte på varje platta. Extremt lovande projekt, finns all anledning att hålla ögon och öron på Mikael och hans studio.
Bowl Of Soul: "Higher" på Spotify

PS. Efter ytterligare lyssning så sticker även "Higher" ut. En komposition av Mikael, med Patrics röst i fokus (har jag fått veta). Fräck gitarr av Mikael förstås. Lugn och fin, rökig stämning, Ben Sidran does Tom Waits, typ. Sen biter the soul ladies till. Jo, den ÄR bra, överskuggades bara först av de 3 jag listade. So it goes.
P-O Hesselbom, trumslagare i Tomas Jo' Group, mailar oss:
"På fredag 15 september släpps på Spotify den första av fem låtar som vi spelat in. Det bästa vi gjort tycker jag. Både spel- och inspelningsmässigt. Första nu på fredag och sen resterande med 14 dagars mellanrum. Skickar med ett foto [se t.v.] där låtarna står med i den ordningen de kommer att släppas."

Dessutom var P-O vänlig att bifoga en ljudfil med första spåret: "I Can See Clearly Now", en reggaehit med kompositören Johnny Nash 1972, senare även med Jimmy Cliff.

Vi har skrivit flera ggr om Tomas grupp, en trio som idag består av Tomas Jo´ Johansson sång/ gitarr, Jens Nilsson bas och P-O Hesselbom trummor. Framför allt 2021-05-15, då om trions fullängdare "Cheer Up", och 2022-05-12, då om album #2, "Train". Två utgivningar där musiken ofta får en touch av blå sydstatsrock.

Inte så mycket Macon Georgia i detta spåret, inte så särskilt bluesfärgat heller, här är det mest fokuserad framåtlutad energisk rock. Samma envisa energi som ex. i titellåten på "Train". Jag gillar Tomas röst, han textar dessutom tydligt (applåd) och lägger till slut ett grant solo på Les Paulen. En inspelning med ett 'tidlöst' sound. Etikett? Svårt. Brittisk pubrock? Stay tuned, tyck själv, släpps på fredag! (Redaktör'n ser dessutom fram emot tolkningen av "Shout About It". 29/9!)
Tomas Jo' Group på Spotify
"Ny release idag av en bröllopsvals som tidigare publicerats av Börje Olofsson. Med Bo Hanssons ekvilibristiska instrumentalinsatser så har den här klätts i en finare kostym" skrev Börje i fredags på Facebook.

Duon Gotham Burgers, Bosse & Börje, skrev vi om 2023-06-19 då de släppt singel #1 "Sofie" och #2, "Ensam i stan". Raskt kom sedan #3, "Evigt ung", som öppnar med elegant bluesigt gitarrspel av Al Tehler. Och nu #4, "Då finns jag här för dig". (Och det finns mycket mera i pipelinen!)

"Då finns jag här för dig" är en romantisk vals, ambitiöst arrangerad, som Redaktör'n gärna hade dansat till om han inte (likt Kursaal Flyers) haft två vänsterfötter. Gotham Burgers står för snygg 'vuxenpop' som definitivt även borde framföras live.

"Då finns jag här för dig" hittar man på Spotify. YouTube m.fl.

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress