[2023-09-25]
...
på A Tribute to Gram Parsons @ Pustervik (Matsalen) 23/9
Kent Norberg
sång/ akustisk gitarr, Elin Johansson sång/ akustisk gitarr, Gunnar Frick pedal steel/ piano, Johan Håkansson trummor, Stefan Bellnäs bas, Per 'Flamman' Westling gitarr, Petter Jarenskog fiol. Gäster Kristofer Åström sång och Cornelia Adamson sång. Samtliga foton © Vanja Fridhammar
I meter är vi inte långt från "Jill Johnson – Simply the best" på Draken Live (heter det visst idag?), mätt i medial uppmärksamhet däremot är vi många mil ifrån. Jag har inga problem med Jill & Co., jag har endast problem med hur strålkastarna ständigt fokuseras i massmedia. Don't get me started ...

En tribut till Gram Parsons ikväll, en yngling som kanske startade countryrocken, som klädde oförskämt bra i Nudies extravaganta kostymer, som hängde med Stones ("Wild Horses"!) och som dog 26 år ung nästan på dagen för 50 år sedan. En yngling väl värd en tribut.

Kent Norberg i centrum i otroligt stilig svart skjorta med vita dödskallar, röda blommor och glitter. En skjorta som anger tonen. Och Kent har dessutom en av våra sceners allra starkaste 'countryröster' (om det finns något sådant).

Vid hans högra sida Elin Johansson, senast hörd av Redaktör'n med Uncle Jam i Grebbestad, en grym körsångerska alt. solist med muskler i rösten. 'Flamman' på gitarr, ett fint besök från Stockholm, även han en gång musiker i Uncle Jam (minns Elviskonserterna!), men säkert mera känd som soloartist (två fina album) eller som medlem i Dag Vag.
Mångsidige Gunnar Frick, likt Kent med rötter i Sator. Och med Ray Davies i CV:t. Stefan Bellnäs på bas, presenterad av Kent som "min andlige ledare". Stefan, en nobel gentleman, ikväll något av en Bob Weir lookalike (tror de två har mycket gemensamt). Dessutom helt fenomenal på en halvakustisk röd Guild.

Johan Håkansson
, alltid trummis extraordinaire. Red Top sa' en gång att Johan Håkansson är Göteborgs Jim Keltner och jag säger inte emot. Och till sist Petter Jarenskog, ett nytt namn för Redaktör'n men som visar sej spela så stämningsskapande fiol.


Kickstart med "Streets of Baltimore" följd av ljuva "She", en pärla. "Ooh Las Vegas", Flamman släpper loss på Tele. "Sin City" med svidande pedal steel mitt i all synden. Och vackra "Hickory Wind". Kristofer Åström gästsjunger "Return of the Grievous Angel" och följer upp med "Love Hurts" i en smäktande duett med Elin. Suggestiva trummor, grant gitarrsolo.
Så tar Elin med stor auktoritet ledartröjan i ösiga "Cash on the Barrelhead". Tillbaka till soft med "Brass Buttons" som Kent gör superbt, nästan George Jonesvibb där. Jo, han har en fenomenal röst, mörkbrun i kulören, ibland smäktande, ibland rå. Fint duopar, Elin & han. Ja, och så Flammans gitarrfraser i "Brass Buttons"!

Cornelia Adamson a.k.a. Virginia And The Flood gästar på "Hot Burrito #1": en stark röst, ett flöde i ett ljust register. Intressant att höra henne från en 'countryscen'.

Kent är tillbaka i "Do Right Woman, Do Right Man", det första av två Dan Penn-nummer. Mäktigt! Gunnar klingar vackert på pianot i "You Don't Miss Your Water". Sen rockar bandet till det, hårt, i "Christine's Tune" (verkar inte ha varit en vidare schysst tjej).
Jodå, det blir tre extranummer: "Wild Horses" med entusiastisk allsång i refrängen, en kraftfull "Dark End of the Street" (Dan Penn igen) och "In My Hour of Darkness" med extra kör från Kristofer & Cornelia. Ett set, 16 nummer, jubel och applåder. En kväll att minnas länge, länge. Repris, pleeze!!

PS. En countrykväll med en sättning som i huvudsak överensstämmer med laguppställningen vid Cecilia Nyholms fina - och svårt saknade - musikarrangemang i Hagakyrkan: 'Långfredagscountry' 3 april 2015 och 'Townes van Zandt i Hagakyrkan' 16 sept. 2018.

Den stora skillnaden är förstås att vi ikväll har Per 'Flamman' Westling som sologitarrist, inte Bengt 'Bengan' Blomgren. Men Flamman är förstås klockren i detta sammanhanget med sin twangiga Telecaster - och sin körsång i countryharmonierna.
1) Streets of Baltimore
2) She
3) Ooh Las Vegas
4) Sin City
5) Hickory Wind
6) Return of the Grievous Angel
7) Love Hurts
8) Cash On The Barrelhead

9) Brass Buttons
10) Hot Burrito #1
11) Do Right Woman, Do Right Man
12) You Don't Miss Your Water
13) Christine's Tune
14) Wild Horses
15) Dark End Of The Street
16) In My Hour of Darkness

Redaktör'n funderar. Detta var en lördagskväll med amerikansk rootsmusik spelad och sjungen av glimrande lokala musiker i en inarbetad och väl fungerande konsertlokal (ljud/ ljus/ bar) av hyfsad storlek: 'Matsalen', en trappa upp. En lokal som ikväll helt fylldes av en entusiastisk publik i alla (!) åldrar.

En självklar tanke: Hur skulle en BLUESspelning fungera här? Visst skulle scenen Pustervik vara en möjlighet för Göteborgs Bluesförening - eller andra aktörer - att presentera blå musik(er) för en bredare publik. Värt att forska i?

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress