Dylan LeBlanc & The Steel Vaqueros.
Samtliga bilder © Redaktör'n förutom de med Jesper Lindell © Redaktörskan
[2024-08-21]
... på sitt besök på Rootsy Summer Fest 24 @ Hwitan, Falkenberg lördag 17/8
Redaktör'n hade bara varit på Rootsys arrangemang på Hwitan en gång tidigare, 2014-07-01. En minnesvärd kväll med - för oss två - singer/ songwriter Jason Isbell från Muscle Shoalsscenen som det främsta dragplåstret. Den här gången var det Dylan LeBlanc från samma scen som drog. Tioårsjubileum alltså!

Lördagsbiljetter inhandlades, stuga bokades av Pilen & Tess (bästa tänkbara ressällskap) och "The Train Kept A-Rollin'", fast vi rullade i en grå VW Golf. Stugan visade sig vara superb, vädergudarna ytterst nådiga och snart stod vi framför scenen med lokal korv & blåbärsketchup innanför västen. I lagom tid för lördagens tredje akt i ordningen, The Hanging Stars från Storbritannien.
 • The Hanging Stars presenteras så här av Rootsy: "The Hanging Stars rör sig i ett musikaliskt landskap av tidig folkpop a la The Byrds med stänk av country, psykedelika och skön stämsång." "Ett kosmiskt country folk band med andra ord. En blandning av pastoral engelsk folkmusik och americana." Cosmic country, jo jag tackar, fina grejer!

Redaktör'n som är svag för 60-talsscenen i San Francisco (det är sen gammalt) tycker sej höra fragment av såväl Moby Grape som Grateful Dead. Och det är tungt beröm i hans bok! Vacker stämsång varvad med långa grooviga instrumentala passager, och se, där kom en klassisk snakecharmerskala! Skönt flum, me like! Ett band att kolla upp närmare! Kuriosa: Richard Olson heter sångaren/ låtskrivaren/ gitarristen (vit skjorta ovan) och jodå, han är svensk. Uppvuxen i Lund. En Lundapåg!
 • Katie Pruitt var nästa akt, men hon kom gravt i kläm. Vår glada kvartett valde att hänga med herrskapet Schakonat, Hans & Lotta, på deras fabulösa balkong runt hörnet. OBS att Katie lät väldigt bra, även på visst avstånd. Och det var skönt att vila festivalfötterna..

Hans Schakonat är förstås en gammal bekant för bloggens läsare: Ursprunglig gitarrist i Winter, sedemera drivande gitarrist i band som The Knickedicks och T.H.U.M.B.E, Pink Floydtributen Shine On, det egna bluesbandet osv.
 • Dylan LeBlanc har under åren dykt upp i Göteborg såväl solo som med olika musikerkombinationer bakom sej. Det band som kallas Dylan LeBlanc & The Steel Vaqueros såg/hörde Redaktör'n på Pustervik 2023-12-09. En turné baserad på det färska albumet "Coyote". Och en alldeles otroligt bra konsert.

Och även denna gång gjorde bandet en suverän spelning. Dylan i centrum förstås på hjärtslitande sång och fenomenal gitarr. Clay Houle från Atlanta GA glänste på sin Gibson SG, en grym gitarrist som väl matchar Dylan. Ian Klin, också från Atlanta, flummade skönt på rött Nordklaviatur.

Houle och Klin var med 2023 på Pustervik. Dylans pappa James LeBlanc var inte med på bas/kör under denna turnén, stannade hemma av familjeskäl. I stället basade en ung Nashvillemusiker vid namn Zack Lamb. Och ny på trummor var Jeremy Hayes. Ett sanslöst bra band, 'nuff said.

En i huvudsak elektrisk konsert, tror att Dylan hängde på sej en akustisk gitarr (en enormt välklingande Fender) i endast två nummer: "Coyote" (ett underbart STUDIOklipp med låten här) plus ytterligare ett. Leif Wivatt har ett par fina videofilmer på sin Facebooksida. Annars var Dylan elektrifierad, först med en blanksvart Duesenberg Fullerton (t.h.), sedan en lika svart Gibson 335 (foto överst).

Den överlycklige Redaktör'n citerar helt fräckt sej själv och skriver som sist: "Detta var en fenomenal konsert. Så fenomenal att Redaktör'n inte skrev ned någonting. Inte läppjade på en endaste öl. Bara njöt av musiken, sög i sig soundet. Dylans känslosamma ljusa stämma. Melodierna, sjoken av svävande klaviaturklanger, de båda gitarrernas slingrande, klättrande, tråcklande figurer." Amen.

Man snackar ofta om radarpar: Dylan och Clay Houle är ett sådant. Gitarrerna glider helt sömlöst in i varandra. Clay är dubbelarbetande: Redaktör'n tror att han fortfarande är sologitarrist i The Artisanals, ett förnämligt band från Atlanta GA som Redaktör'n tycker låter behagligt mycket Tom Petty. Kolla!

[Shout-out to James LeBlanc! Thanks again for musicians info!]
 • Emily Nenni kompades denna kväll av Teddy and the Rough Riders. Ett band vars eget inledande set vi missade p.g.a. stugans incheckningstider. No hard feelings. Emily beskrevs av Rootsy bl.a. med "Hennes sound är djupt rotat i klassisk honky-tonk country kryddad med soul och rock ‘n’ roll." Och visst var det vibbar av barband över hela gigget, det där gänget man hör när man slinker in på typ Red's Place under en resa over there.

Bra röst, charm och något av en Linda Ronstadt look-alike (tyckte även Wivatt), så vad kunde gå fel? Tyvärr kändes det inte som om TRR var det idealiska kompbandet. "Det gifte sej inte" som kockar brukar säga.

Eller var vi bara bortskämda av Dylans konsert? Den var helt klart svår att följa. Emily avslutade i alla fall gigget med Terry Allens "Amarillo Highway", guldstjärna för det. Hör gärna Emily igen, och TRR också!
 • Jesper Lindell & The Brunnsvik Sounds med Brunnsvik Horns
Före bandets intåg höll Björn Pettersson, Rootsys livemusikboss, ett känslosamt tal. Prisade rättvist Håkan Olsson, den Store Hövdingen för Rootsy. Utlovade fortsatta festivaler, och att Jespers band skulle närvara på samtliga! Stort jubel i publikum så klart.

Så äntrade Jespers månghövdade band scenen. Och visst är de bra, mycket bra. Duktiga, jobbar hårt. Starka låtar. Och det låter väldigt amerikanskt, även om det är originalmaterial: det låter The Band, en liten bit Tom Waits, en gnutta Bruce. Plus en massa Van Morrison (irländare, vi vet). Proffsig blåssektion, ojojoj. ("Markus Ahlberg på trombon", viskar Pilen. "Han lirade ju med oss i Patricia Page & The Prophets".) Och Jimmy Reimers är fräck på Telecaster OCH fiol!

Jesper himself låter också amerikansk vokalt, dialektalt. Har en fin pipa, satsar hårt. Påminner i sättet att sjunga om Gumbos Micke Westman tänker Redaktör'n tyst - och i nästa ögonblick muttrar tankeläsande Hustrun "Jag tycker Westman är roligare". Det tycker faktiskt Redaktör'n också. Men allt handlar om tycke och smak och Red. förstår mycket väl all uppmärksamhet kring Jesper.

Björn nämnde att Jespers band ska turnera i USA. Absolut välförtjänt. Faran är kanske att de kan vara alltför amerikanska, att det blir 'kol till Newcastle' av det hela. Konkurrensen är stenhård därborta (kom just att tänka på gigget med Nathaniel Rateliff & The Night Sweats på Pustervik, ett band som närmast välte lokalen.) Det är bara att hålla tummarna för Jesper & Co.

Summa summarum
Redaktör'n besökte festivalen p.g.a. Dylan och hans band och var följaktligen supernöjd med dagen. Allt annat var bara bonus. Rootsygänget ska ha ett helt hav av eloger för sitt arbete med festivaler, turnéer och konserter. Stora och varma applåder. Och Hwitan plus 'marknadsgatan' (food trucks utan hjul) gav en perfekt inramning. Tänk er en sådan rootsmusikfestival i Göteborg. Då hade det nog blivit alla dagarna för Red.

En festival är alltid en slags firmafest för livemusikdiggare. Mycket tjingsande, mycket ryggdunk och kram, många "Läget?". I det vackra folkets vimmel uppstod värmande möten med guitarslingers som Hans Schakonat och PO Svensson, skribenter/journalister som Leif Wivatt, diggare som Göran Hällerstål och Gittan Hedin. Väl mött! Och Woody Westgeneralen Kim sågs lyssna uppmärksamt. En annan man att applådera. We'll be back!

 
Arkiv: Redaktör'ns Tidigare Tänkta Tankar
           fr.o.m 26 aug 2009
Redaktör'ns Mailadress